Transplantul hepatic
Transplantul hepatic este o procedură chirurgicală ce se efectuează în cazuri selecționate, la pacienți care suferă de o boală hepatică severă. Bolnavii eligibili pentru transplant trebuie să îndeplinească o serie de condiții foarte stricte. Este o opțiune importantă de tratament pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică în stadiu avansat și pentru pacienții cu metastaze hepatice nerezecabile, colangiocarcinom, limfom cu localizare hepatică etc. Transplantul hepatic nu este un tratament de primă intenție pentru niciuna din afecțiunile ficatului.
Atunci când se efectuează transplantul hepatic, medicul chirurg îndepărtează tot ficatul, înlocuind parenchimul hepatic bolnav cu unul sănătos preluat de la un donator. Transplantarea este făcută sub anestezie generală, pe parcursul unei intervenții ce durează în medie 6–10 ore. Tehnicile chirurgicale de transplant includ prelevarea de ficat de la un donator în moarte cerebrală sau de la un donator viu. Transplantul hepatic nu îndepărtează factorul ce a determinat apariția afecțiunii de bază, unele boli putând recidiva după transplantare.
Această intervenție se realizează doar în centre specializate, în baza unei autorizări speciale, de către medici cu experiență. Înaintea efectuării unui transplant hepatic, pacienții trebuie să urmeze o serie de investigații avansate, deoarece nu toți bolnavii sunt eligibili pentru transplant.
După efectuarea intervenției chirurgicale de transplant hepatic, pacienții vor fi examinați cu regularitate de către medic, pentru a asigura buna funcționare a ficatului transplantat. Pacienții transplantați vor urma pe tot parcursul vieții un tratament medicamentos imunosupresiv, pentru a evita respingerea (rejetul) noului parenchim hepatic de către organism.
La Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020, echipa chirurgicală a Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice, condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, a efectuat primul transplant hepatic cu hemificat de la donator viu într-o unitate medicală din sistemul de sănătate privat din România.
Pe parcursul anului 2021, au fost realizate încă două transplanturi de aceeași echipă chirurgicală. În iunie 2021, s-a înregistrat chiar o premieră națională în domeniul transplantului, prin asistarea laparoscopică a recoltării hemificatului de la donator.
Watch on YouTube
Indiferent de complexitatea cazului, în cadrul Centrului Integrat de Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de cel mai adecvat tratament, de la rezecții hepatice până la transplant hepatic! Vino la SANADOR