Oncologie intervențională în cancerul hepatic
Cu ajutorul oncologiei intervenționale se pot trata tumori hepatice maligne primare sau secundare (metastaze hepatice) pentru care nu există indicație chirurgicală. Prin tehnicile de radiologie intervențională se abordează tumorile hepatice cu intenție paliativă, pentru ameliorarea simptomatologiei și încetinirea evoluției bolii, sau cu intenție curativă.
Astfel, pentru pacienții cu hepatocarcinom ce sunt înscriși pe lista de transplant hepatic, se recomandă terapia de tip downstaging (nu doar de evitare a progresiei tumorale, ci chiar de reducere a stadiului bolii), posibilă doar prin intermediul oncologiei intervenționale. Terapia downstaging include chemoembolizarea cu microsfere absorbabile și terapia ablativă.
Watch on YouTube
Terapia ablativă
Terapia ablativă pentru tumorile hepatice se realizează cu ajutorul radiologiei intervenționale. La Spitalul Clinic SANADOR, Departamentul de Radiologie Intervențională dispune de tehnologie imagistică de înaltă performanță, fiind dotat cu angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7, care permite și susține performanța medicală.
Ablația locală a tumorilor hepatice reprezintă prima linie de tratament în cazul pacienților care nu sunt eligibili rezecției hepatice. Există diferite tehnici pentru ablația leziunilor:
- Injecția percutanată de etanol – sub ghidaj ecografic sau CT. Această tehnică poate genera rezultate foarte bune în cazul tumorilor mai mici de 3 cm în aproximativ 90% din cazuri, și în aproximativ 75% din cazuri în cazul tumorilor cu diametrul de 3–5 cm.
- Ablația prin radiofrecvență este terapia standard și reprezintă ablația termică generată de curentul alternativ de înaltă frecvență. În interiorul tumorii se plasează un mic electrod cu ajutorul ecografiei sau al computerului tomograf și ulterior se realizează termoablația cu ajutorul curentului alternativ.
Chemoembolizarea transarterială cu microsfere absorbabile
Spitalul Clinic SANADOR este centru internațional de pregătire în chemoembolizarea hepatică, fiind singurul spital din România cu această atestare.
Chemoembolizarea este o procedură de radiologie intervențională care presupune introducerea unui cateter în arterele hepatice (vasele care vascularizează tumora). Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care distrug tumora din interior și opresc fluxul sanguin către aceasta.
Watch on YouTube
Chemoembolizarea cu microsfere TANDEM este o intervenție minim invazivă de ultimă generație, cu rezultate în peste 90% din cazuri, cu ajutorul căreia se tratează tumorile hepatice primare (hepatocarcinomul) sau secundare (metastaze) care nu au soluție chirurgicală.
Contraindicațiile absolute pentru chemoembolizare includ:
- Rezecabilitatea tumorii;
- Ciroza decompensată, inclusiv icterul, encefalopatia clinică și ascita refractară;
- Înlocuirea masivă tumorală extinsă a ambilor lobi;
- Tromboza completă a venei portale, infecția extinsă netratabilă și o tulburare de coagulare a sângelui netratabilă.
Pot exista și contraindicații tehnice, precum fistula arteriovenoasă.
Contraindicațiile relative includ:
- Tromboza venoasă parțială;
- Funcție hepatică la limită, o valoare ridicată a bilirubinei (peste 2 mg/dl);
- Insuficiență cardiacă sau renală, o stare generală alterată, prezența metastazelor extrahepatice și o trombocitopenie sau leucopenie semnificativă.
Fiecare caz trebuie discutat interdisciplinar în comisia oncologică (Tumor Board), pentru a stabili managementul optim și personalizat, care să asigure cele mai bune rezultate din punctul de vedere al supraviețuirii, dar și al calității vieții.