Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților acces la tratamente oncologice personalizate, în funcție de necesitatea și patologia fiecărui pacient în parte, la Centrul Oncologic SANADOR. Astfel, afecțiunile maligne hepato-bilio-pancreatice sunt tratate cu succes și profesionalism de o echipă medicală supraspecializată în tratamente oncologice, indiferent de complexitatea cazului.

Opțiunile de tratament sunt evaluate și alcătuite de o comisie multidisciplinară (Tumor Board) cu scopul personalizării și optimizării conduitei terapeutice. Diferitele opțiuni de tratament sunt discutate și oferite de diversele specialități implicate: hepatologie, oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, radiologie intervențională, medicină nucleară etc.

Abordarea multidisciplinară în patologia oncologică hepatică, biliară sau pancreatică are o importanță deosebită în special pentru pacienții care nu au indicație de tratament chirurgical, acestora fiindu-le oferite alternative mai puțin invazive: oncologie intervențională, radioterapie sau chimioterapie.

Watch on YouTube
  • Fiecare caz este discutat interdisciplinar în comisia oncologică (Tumor Board), pentru a stabili managementul optim și personalizat, care asigură cele mai bune rezultate din punctul de vedere al supraviețuirii, dar și al calității vieții.

Oncologie medicală în bolile hepatice

Tratamentele oncologice sistemice sunt reprezentate de tratamentul medicamentos al cancerului:

În cadrul Secției de Oncologie Medicală din Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu afecțiuni maligne hepato-bilio-pancreatice beneficiază de tratament chimioterapic eficient, conform celor mai recente ghiduri internaționale, acordat de medici competenți, devotați și cu o experiență vastă în domeniu.

În ceea ce privește tumorile hepatice, terapiile actuale includ agenți cu acțiune anti-angiogenică și imunoterapia. De regulă, tratamentul de primă linie include un inhibitor de tirozin-kinază cu acțiune anti-angiogenică. În caz de progresie tumorală, alte opțiuni medicamentoase cu acțiune anti-angiogenică au confirmat îmbunătățiri ale supraviețuirii globale și ale calității vieții comparativ cu tratamentele exclusiv suportive.

În același context al progresiei, după terapia de linia întâi (antiangiogenică), au fost evaluate și medicamentele ce aparțin imunoterapiei. Deși aflate încă în evaluări clinice, unii reprezentați ai acestei clase au fost deja aprobați pentru a fi utilizați clinic, cu indicații bine stabilite.

Tratamentul oncologic sistemic se aplică în toate tipurile de afecțiuni maligne, în funcție de tipul și de stadiul celular. Indiferent de tipul de cancer pentru care este necesară chimioterapia, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții beneficiază de profesionalism, soluții concrete, sprijin și plan chimioterapic eficient.

  • Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților acces la tratamente oncologice personalizate, în funcție de necesitatea și patologia fiecărui pacient în parte, la Centrul Oncologic SANADOR.

Oncologie intervențională în cancerul hepatic

Cu ajutorul oncologiei intervenționale se pot trata tumori hepatice maligne primare sau secundare (metastaze hepatice) pentru care nu există indicație chirurgicală. Prin tehnicile de radiologie intervențională se abordează tumorile hepatice cu intenție paliativă, pentru ameliorarea simptomatologiei și încetinirea evoluției bolii, sau cu intenție curativă.

Astfel, pentru pacienții cu hepatocarcinom ce sunt înscriși pe lista de transplant hepatic, se recomandă terapia de tip downstaging (nu doar de evitare a progresiei tumorale, ci chiar de reducere a stadiului bolii), posibilă doar prin intermediul oncologiei intervenționale. Terapia downstaging include chemoembolizarea cu microsfere absorbabile și terapia ablativă.

Watch on YouTube

Terapia ablativă

Terapia ablativă pentru tumorile hepatice se realizează cu ajutorul radiologiei intervenționale. La Spitalul Clinic SANADOR, Departamentul de Radiologie Intervențională dispune de tehnologie imagistică de înaltă performanță, fiind dotat cu angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7, care permite și susține performanța medicală.

Ablația locală a tumorilor hepatice reprezintă prima linie de tratament în cazul pacienților care nu sunt eligibili rezecției hepatice. Există diferite tehnici pentru ablația leziunilor:

  • Injecția percutanată de etanol – sub ghidaj ecografic sau CT. Această tehnică poate genera rezultate foarte bune în cazul tumorilor mai mici de 3 cm în aproximativ 90% din cazuri, și în aproximativ 75% din cazuri în cazul tumorilor cu diametrul de 3–5 cm.
  • Ablația prin radiofrecvență este terapia standard și reprezintă ablația termică generată de curentul alternativ de înaltă frecvență. În interiorul tumorii se plasează un mic electrod cu ajutorul ecografiei sau al computerului tomograf și ulterior se realizează termoablația cu ajutorul curentului alternativ.

Chemoembolizarea transarterială cu microsfere absorbabile

Spitalul Clinic SANADOR este centru internațional de pregătire în chemoembolizarea hepatică, fiind singurul spital din România cu această atestare.

Chemoembolizarea este o procedură de radiologie intervențională care presupune introducerea unui cateter în arterele hepatice (vasele care vascularizează tumora). Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care distrug tumora din interior și opresc fluxul sanguin către aceasta.

Watch on YouTube

Chemoembolizarea cu microsfere TANDEM este o intervenție minim invazivă de ultimă generație, cu rezultate în peste 90% din cazuri, cu ajutorul căreia se tratează tumorile hepatice primare (hepatocarcinomul) sau secundare (metastaze) care nu au soluție chirurgicală.

Contraindicațiile absolute pentru chemoembolizare includ:

  • Rezecabilitatea tumorii;
  • Ciroza decompensată, inclusiv icterul, encefalopatia clinică și ascita refractară;
  • Înlocuirea masivă tumorală extinsă a ambilor lobi;
  • Tromboza completă a venei portale, infecția extinsă netratabilă și o tulburare de coagulare a sângelui netratabilă.

Pot exista și contraindicații tehnice, precum fistula arteriovenoasă.

Contraindicațiile relative includ:

  • Tromboza venoasă parțială;
  • Funcție hepatică la limită, o valoare ridicată a bilirubinei (peste 2 mg/dl);
  • Insuficiență cardiacă sau renală, o stare generală alterată, prezența metastazelor extrahepatice și o trombocitopenie sau leucopenie semnificativă.

Fiecare caz trebuie discutat interdisciplinar în comisia oncologică (Tumor Board), pentru a stabili managementul optim și personalizat, care să asigure cele mai bune rezultate din punctul de vedere al supraviețuirii, dar și al calității vieții.

  • Spitalul Clinic SANADOR este primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est

Galerie foto

Echipă medicală

Dr. Florin Băcanu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Florentina Bratu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Cristina Coman

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Eduard Dănăilă

Oncologie Competențe în: ecografie generală
Șef Secție Oncologie Medicală, Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Daniel Dănilă

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Renata Dediu

Oncologie Competență în îngrijiri paliative

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Bogdan Dorobăț

Radiologie - imagistică medicală Supraspecializare în radiologie intervențională, competență în ecografie generală

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Eniko Reka Fejer

Oncologie Competență în ultrasonografie generală

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Ana Maria Gilca

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Mugur Grasu

Radiologie - imagistică medicală Supraspecializare în radiologie intervențională, competențe în: ecografie generală, imagistică prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată
Șef de lucrări

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

CS I Dr. Alexandru Călin Grigorescu

Oncologie Cercetător științific gr. I, competențe în: bronhologie, îngrijiri paliative

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Maria-Clara Ion

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Roxana Rodica Macarie - Priceputu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Fabiana Moise

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Razvan Negreanu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Anda Niculescu (Cojocariu)

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Conf. Dr. Bogdan Popa

Radiologie - imagistică medicală Supraspecializare în radiologie intervențională, competență în ecografie generală
Șef Departament Radiologie Intervențională

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Andrei Popescu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Conf. Dr. Dana Lucia Stanculeanu

Oncologie Competente in: managementul serviciilor de sanatate

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Mihaela Teodorescu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Mihai Toma

Radiologie - imagistică medicală Supraspecializare în radiologie intervențională, competență în tomografie computerizată

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Conf. Dr. Oana-Gabriela Trifănescu

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Andra Vișan

Oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR