Orice patologie a ficatului poate fi investigată, diagnosticată și tratată cu profesionalism de medicii cu experiență în chirurgica hepato-bilio-pancreatică, în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Vino la SANADOR!

Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o ramură importantă, de supraspecialitate, din chirurgia generală. Intervențiile chirurgicale hepato-bilio-pancreatice au devenit o necesitate, în special din cauza creșterii progresive a incidenței patologiei oncologice a ficatului.

Watch on YouTube

În cadul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, imagistica medicală, radiologia intervențională, oncologia medicală, gastroenterologia, chirurgia, anestezia și terapia intensivă, nutriția se unesc pentru o abordare multidisciplinară a patologiei hepato-bilio-pancreatice, beneficiarii fiind în primul rând pacienții, care vor primi un tratament complet și eficient. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă

  • Indiferent de complexitatea cazului, în cadrul Centrului Integrat de Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de cel mai adecvat tratament, de la rezecții hepatice până la transplant hepatic! Vino la SANADOR

Chirurgia hepatică – chirurgie cu grad ridicat de complexitate

Ficatul este cea mai mare glandă anexă a tubului digestiv, situată în partea dreaptă a abdomenului. Acesta îndeplinește o serie de funcții fiziologice importante, iar atunci când este necesară o intervenție chirurgicală, se folosesc o serie de tehnici pentru a conserva funcționalitatea, vascularizația și integritatea parenchimul hepatic.

Chirurgia hepatică este o provocare chiar și pentru chirurgii cu experiență datorită complexității anatomice a ficatului.

Watch on YouTube
  • Chirurgia hepatică este o provocare chiar și pentru chirurgii cu experiență datorită complexității anatomice a ficatului.

Rezecția hepatică

Rezecția hepatică sau hepatectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează o porțiune din ficat. Rezultatele rezecțiilor hepatice sunt în prezent excepționale datorită modernizării tehnicilor chirurgicale și anestezice din centrele specializate, cum este Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

Rezecția hepatică este o intervenție chirurgicală necesară în tratamentul tumorilor hepatice maligne primare (hepatocarcinom), secundare (metastaze hepatice) și al tumorilor de căi biliare extrahepatice precum colangiocarcinomul (tumora Klatskin). Înaintea efectuări unei rezecții hepatice, medicul chirurg va investiga natura leziunii, localizarea exactă, particularitățile anatomice ale pacientului, calitatea și funcționalitatea parenchimului hepatic restant.

Watch on YouTube

În funcție de amploarea exciziei, o hepatectomie poate fi segmentară sau lobară, extinsă sau limitată, anatomică sau non-anatomică. Rezecția hepatică se practică, de asemenea, pentru a preleva o porțiune a ficatului (grefă) ce urmează a fi transplantată sau pentru a trata un traumatism al ficatului.

O hepatectomie cu abord chirurgical minim invaziv este o opțiune sigură și modernă de tratament a patologiei hepatice. Tehnicile minim invazive includ chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică. Alegerea unei tehnici depinde în principal de particularitățile patologiei pacientului, iar indicația intervenției se determină în urma comisiei multidisciplinare (Tumor Board).

  • Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Chirurgia robotică în chirurgia hepatică

În chirurgia hepatică, abordarea minim invazivă este indicată în mai multe situații și prezintă un risc scăzut de apariție a complicațiilor în comparație cu abordarea clasică, deschisă.

Watch on YouTube

Intervențiile de chirurgie laparoscopică sunt recomandate cu predilecție în tumorile hepatice benigne, cum sunt hemangioamele, și pentru metastazele hepatice ce pot fi excizate cu margine de rezecție. Durata intervențiilor laparoscopice este mai mare comparativ cu intervenția deschisă, dar spitalizarea este mai redusă și recuperarea mai rapidă.

Chirurgia robotică este recomandată în situațiile în care laparoscopia își atinge limitele. Pe măsură ce tehnologia a pătruns tot mai mult în practica medicală, indicațiile pentru chirurgie robotică s-au extins și, consecutiv, s-a mărit proporția pacienților care beneficiază de o îmbunătățire semnificativă a calității vieții după acest tip de tratament chirurgical modern.

Preoperator, înaintea efectuării intervenției chirurgicale, se evaluează funcția hepatică cu ajutorul testelor de laborator (bilirubină, transaminaze) sau cu ajutorul unei biopsii hepatice pentru a verifica viabilitatea parenchimului restant. Evaluarea parenchimului hepatic se face cu ajutorul investigațiilor imagistice precum ecografia abdominală, tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară.

  • Vrei să beneficiezi de tehnica revoluționară a robotului chirurgical da Vinci Xi? Alege SANADOR pentru ca afecțiunea ta să fie tratată prin cea mai avansată metodă chirurgicală minim invazivă!

Patologii hepatice benigne

Abcesul hepatic

Abcesul hepatic reprezintă o colecție hepatică, bine delimitată de țesuturile din jur, care se tratează prin drenaj chirurgical și tratament antibiotic. Drenajul chirurgical al abcesului hepatic poate fi efectuat printr-o intervenție chirurgicală clasică sau printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică. Atunci când există și o altă afectare a ficatului sau când drenajul percutanat nu este posibil, medicul va efectua drenaj percutanat minim invaziv prin intermediul radiologiei intervenționale.

Drenajul chirurgical al abcesului hepatic prin intervenție minim invazivă acordă medicului chirurg oportunitatea de a explora întreaga cavitate abdominală, cu un risc minim de apariție a complicațiilor. Rata de succes a intervențiilor laparoscopice este superioară celor clasice.

Chistul hepatic și chistul hidatic hepatic

Chistul hepatic este o formațiune intrahepatică, clar delimitată, cu conținut lichid și dimensiuni ce variază de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru. Tratamentul chirurgical al chisturilor hepatice este preferat deoarece studiile au evidențiat o incidență scăzută a recurenței chisturilor sau a apariției complicațiilor. Intervenția minim invazivă este sigură, cu recuperare rapidă postoperatorie a pacientului.

Chistul hidatic hepatic este cauzat de infecția cu parazitul Echinococcus granulosus. Tratamentul chirurgical este indicat atunci când apar complicații ale chistului hidatic precum ruptura sau suprainfecția chistului, apariția unei fistule biliare sau compresia unor structuri vitale. Tipul intervenției chirurgicale este stabilit în funcție de localizarea și caracteristicile chistului hidatic. Succesul intervenției chirurgicale va consta în rezecția și excizia completă a chistului. Abordarea chirurgicală clasică include rezecția unei porțiuni a ficatului, având un risc mai mic de apariție a complicațiilor comparativ cu abordarea minim invazivă.

Hemangiomul hepatic

Hemangiomul este o formațiune tumorală vasculară benignă ce rareori necesită intervenție chirurgicală. Pentru pacienții cu hemangiom care prezintă simptomatologie persistentă, se recomandă o abordare multidisciplinară în vederea stabilirii necesității intervenției chirurgicale. Tratamentul hemangiomului hepatic depinde de locația lui, de concomitența altor hemangioame, de istoricul medical și de preferințele pacientului. Specialistul în chirurgie generală va efectua rezecția hematomului sau rezecția hematomului și a unei porțiuni din ficat.

Hepatocarcinomul

Carcinomul hepatocelular este cel mai frecvent cancer la ficat, cu o incidență în creștere - reprezintă a treia cauză de deces prin de cancer la nivel mondial.

Chiar dacă diagnosticul clinic și managementul hepatocarcinomului s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii, această boală malignă este încă asociată cu un prognostic nefavorabil.

Tratamentul multimodal al hepatocarcinomului include:

  • Rezecția hepatică;
  • Transplantul hepatic;
  • Ablație tumorală – prin injectare cu agent sclerozant, termică sau crioablație;
  • Chemoembolizare;
  • Radioterapie externă (inclusiv stereotaxie);
  • Tratament oncologic.

Rezecția hepatică este tratamentul de elecție, în special la pacienții fără ciroză. Rezecția se poate extinde până la 70% din volumul total hepatic. În unele cazuri, când ulterior evaluării se constată că volumul hepatic restant ar fi insuficient pentru o bună funcționare postoperatorie, se efectuează hepatectomia (rezecția hepatică) în două etape.

În cazul pacienților cu ciroză hepatică, tumorile sunt detectate mai devreme, prin evaluări de rutină, și astfel sunt tumori de dimensiuni mai reduse, comparativ cu tumorile descoperite la pacienții fără ciroză, ce ating dimensiuni mai mari.  Scopul principal al tratamentului chirurgical este rezecția completă a țesutului tumoral și menținerea unei funcții hepatice adecvate.

Transplantul hepatic

Transplantul hepatic este o procedură chirurgicală ce se efectuează în cazuri selecționate, la pacienți care suferă de o boală hepatică severă. Bolnavii eligibili pentru transplant trebuie să îndeplinească o serie de condiții foarte stricte. Este o opțiune importantă de tratament pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică în stadiu avansat și pentru pacienții cu metastaze hepatice nerezecabile, colangiocarcinom, limfom cu localizare hepatică etc. Transplantul hepatic nu este un tratament de primă intenție pentru niciuna din afecțiunile ficatului.

Atunci când se efectuează transplantul hepatic, medicul chirurg îndepărtează tot ficatul, înlocuind parenchimul hepatic bolnav cu unul sănătos preluat de la un donator. Transplantarea este făcută sub anestezie generală, pe parcursul unei intervenții ce durează în medie 6–10 ore. Tehnicile chirurgicale de transplant includ prelevarea de ficat de la un donator în moarte cerebrală sau de la un donator viu. Transplantul hepatic nu îndepărtează factorul ce a determinat apariția afecțiunii de bază, unele boli putând recidiva după transplantare.

Această intervenție se realizează doar în centre specializate, în baza unei autorizări speciale, de către medici cu experiență. Înaintea efectuării unui transplant hepatic, pacienții trebuie să urmeze o serie de investigații avansate, deoarece nu toți bolnavii sunt eligibili pentru transplant.

După efectuarea intervenției chirurgicale de transplant hepatic, pacienții vor fi examinați cu regularitate de către medic, pentru a asigura buna funcționare a ficatului transplantat. Pacienții transplantați vor urma pe tot parcursul vieții un tratament medicamentos imunosupresiv, pentru a evita respingerea (rejetul) noului parenchim hepatic de către organism.

La Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020, echipa chirurgicală a Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice, condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, a efectuat primul transplant hepatic cu hemificat de la donator viu într-o unitate medicală din sistemul de sănătate privat din România.

Pe parcursul anului 2021, au fost realizate încă două transplanturi de aceeași echipă chirurgicală. În iunie 2021, s-a înregistrat chiar o premieră națională în domeniul transplantului, prin asistarea laparoscopică a recoltării hemificatului de la donator.

Watch on YouTube

Indiferent de complexitatea cazului, în cadrul Centrului Integrat de Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de cel mai adecvat tratament, de la rezecții hepatice până la transplant hepatic! Vino la SANADOR

  • Primul transplant hepatic din sistemul privat din România a fost realizat la Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020

Chirurgia pancreasului

Chirurgia pancreasului cuprinde proceduri complexe, ce se efectuează doar în centre cu experiență și într-o abordare multidisciplinară, deoarece intervențiile pot avea complicații postoperatorii grave, cu mortalitate ridicată. Abordul minim invaziv prin chirurgie robotică sau laparoscopică a devenit din ce în ce mai utilizat în rezecțiile pancreatice – duodenopancreatectomie cefalică, pancreatectomie centrală sau pancreatectomie totală, în cazul unor tumori pancreatice maligne.

Watch on YouTube

Duodenopancreatectomia cefalică este o procedură chirurgicală complexă, în care se efectuează rezecția capului de pancreas și a unei porțiuni din duoden. Această intervenție chirurgicală se efectuează în centre mari, cu experiență, pentru a asigura pacientului rezultate optime pe termen lung.

Watch on YouTube

Chirurgia biliară

Tratamentul chirurgical al căilor biliare este frecvent indicat, cu rezultate foarte bune, pentru patologii foarte frecvente, precum litiaza biliară.

Colecistectomia este procedeul chirurgical prin care se realizează excizia veziculei biliare (colecist).Metoda laparoscopică este cel mai des utilizată, reprezentând standard „de aur” în tratamentul chirurgical al litiazei veziculare necomplicate. Colecistectomiile laparoscopice sunt efectuate de chirurgi cu experiență și îndemânare, care analizează riscurile posibile și alternativele terapeutice, pentru ca pacientul să fie beneficieze de tratamentul optim. Chirurgia laparoscopică se utilizează și în tratamentul litiazei de căi biliare principale cu rezultate excelente.

Orice patologie chirurgicală hepato-bilio-pancreatică poate fi investigată, diagnosticată și tratată cu profesionalism de medicii cu experiență din cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Vino la SANADOR!

Galerie foto

Echipă medicală

Dr. Bogdan Marțian

Chirurgie generală Competențe în chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică, managementul serviciilor medicale
Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, Director Medical al Spitalului Clinic Sanador, Președinte al Consiliului Medical SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Marius Aldea

Chirurgie generală Competente in Chiurgie Oncologica, Oncologie Ginecologica

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Teodor Buliga

Chirurgie generală Competente în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cristina Lazăr

Chirurgie generală

Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Dragoș Romanescu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgie oncologică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Răzvan Stavri

Chirurgie generală Competență în chirurgie laparoscopică nivel II (tehnici avansate)

Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Florin Botea

Chirurgie generală Competențe în ecografie generală, chirurgie oncologică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Spitalul Clinic SANADOR

Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic, chirurgie esofagiană, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică
Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Sorin Stănilescu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, endoscopie digestivă diagnostică

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Conf. Dr. Bogdan Maștalier

Chirurgie generală Competențe în: endoscopie digestivă diagnostică, endoscopie digestivă terapeutică, chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, managementul serviciilor de sănătate

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Prof. Dr. Vlad Brașoveanu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie hepatică și transplant hepatic

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Florin Marian Turcu

Chirurgie generală Competență în chirurgie laparoscopică

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Gabriel Nicolae Veselu

Chirurgie generală Doctor in Stiinte Medicale, Competente in Chirurgie Laparoscopica, Chirurgie Oncologica, Endoscopie Digestiva Diagnostica, Ultrasonografie Generala

Clinica SANADOR Băneasa, Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Ștefan Voiculescu

Chirurgie generală Competențe în: chirurgie laparoscopică, ecografie generală, chirurgie oncologică
Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Silviu Cristian Voinea

Chirurgie generală Competente in: chirurgie oncologica; gineco-oncologie

Centrul Oncologic SANADOR

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR