Maria, în vârstă de 80 de ani, s-a confruntat timp de doi ani cu dureri foarte puternice de picioare, care se agravau în timpul mersului și o împiedicau să își desfășoare activitățile de zi cu zi. De profesie asistentă medicală, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu, Maria și-a dat seama că aceste simptome indicau o afecțiune serioasă și a decis să meargă la un consult de cardiologie, iar medicul i-a recomandat să efectueze o ecografie Doppler.
„Am ales să vin la Spitalul Clinic SANADOR pentru această investigație. Medicul mi-a spus că este arterită și că am depuneri de colesterol pe vas și că trebuie să fac arteriografie. Inițial, nu am vrut să o fac. Aveam atunci 80 de ani, m-am gândit ca nu mai are rost, dar am nimerit la un doctor care mi-a spus pe un ton așa de prietenos de ce trebuie să o fac, că altfel o să ajungă să îmi taie degetele de la picioare. M-am speriat și i-am zis fiicei mele: Mă programezi cât mai repede la SANADOR!”, povestește Maria.
În urma investigațiilor medicale, care au inclus și un angio-CT, diagnosticul Mariei a fost confirmat: depuneri considerabile de calciu și colesterol la nivel arterial. Medicul cardiolog i-a recomandat pacientei să meargă imediat pentru tratament la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.
Boala arterială periferică, numită și arterită sau arteriopatie obliterantă, este o afecțiune gravă, care se manifestă de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare, prin îngustarea arterelor, urmată de reducerea sau blocarea circulației, din cauza depunerilor de calciu sau de colesterol pe vasele de sânge.
Afecțiunea provoacă claudicație intermitentă (disconfort sau durere la mers, după un număr tot mai mic de pași), furnicături și senzație de amorțeală a picioarelor. În stadiile avansate ale bolii, pot să apară paloare sau cianoză la nivelul tegumentelor, parestezie, senzație de „picioare reci” și plăgi deschise care se vindecă foarte greu și care se pot infecta. Astfel, în lipsa tratamentului adecvat, poate fi necesară amputarea piciorului afectat.
Arteriopatia obliterantă poate fi descoperită din timp, prin controale regulate și prin teste imagistice performante, cum este ecografia Doppler, care evaluează fluxul de sânge din artere. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune au nevoie de un tratament complex, care include și schimbarea stilului de viață, prin renunțarea la fumat, dacă este cazul, o alimentație sănătoasă și combaterea sedentarismului. În cazurile grave, poate fi necesar tratamentul prin proceduri de cardiologie intervențională sau de chirurgie vasculară sau ambele, prin proceduri hibrid, în funcție de indicația stabilită de medic.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
Tratament prin Jetstream și angioplastie periferică
În cazul Mariei, care avea depuneri de calciu și colesterol foarte mari și o vârstă înaintată, echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR a recomandat tratament printr-o procedură modernă de cardiologie intervențională – aterectomie cu sistemul Jetstream. Intervenția minim invazivă, care a implicat distrugerea depunerilor de calciu și colesterol, a fost completată cu o altă procedură intervențională - angioplastie periferică - prin montarea unui stent.
„După ce mi s-a spus că trebuie să mă operez, m-am dus la consultație la Dr. Rodica Niculescu. Mi-a spus că am două formațiuni în zona inghinală, de mărimea unei prune, din colesterol și calciu. Dr. Niculescu a fost cea care a intervenit să distrugă acele formațiuni. Nu a fost simplu, dar m-am simțit foarte bine după operație și după anestezie. Dr. Rodica Niculescu a fost incredibilă când am cunoscut-o, este foarte prietenoasă, un medic excepțional, calm și pregătit. A vorbit cu mine și mi-a explicat tot ce urmează să facă, m-a încurajat, m-a liniștit și am simțit că nu mai îmi este teamă și că sunt pregătită de intervenție. Eram chiar supărată pe mine că mă gândisem să nu fac această procedură”, povestește Maria.
Sistemul de aterectomie Jetstream utilizează catetere speciale, adevărate „burghie” miniaturizate, și tehnologii avansate pentru tratamentul endovascular al bolii arteriale periferice. Acest sistem oferă multiple beneficii și este folosit într-o varietate de cazuri, ajutând la îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Jetstream este utilizat pentru tratarea stenozelor (îngustări) și ocluziilor (blocări) arteriale periferice. Tehnologia avansată, prin care plăcile de calciu și colesterol nu sunt doar sfărâmate, ci și aspirate pentru a nu ajunge în circulație, reduce riscul de complicații, ceea ce face procedura foarte sigură pentru pacient și permite recuperarea rapidă, cu rezultate spectaculoase.
În urma intervenției, pacienta s-a simțit foarte bine, recuperarea a fost ușoară și rapidă. Acum, Maria vine regulat la controale și respectă toate indicațiile medicilor.
„Acum am 82 de ai și mă simt foarte bine. Sunt foarte mulțumită. Le mulțumesc pentru tot și le urez sănătate și putere să opereze în continuare și să ajute oamenii bolnavi!”, conchide emoționată pacienta.
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în Laboratorul de Cateterism, singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.