Accidentul vascular cerebral (AVC)

Ce este accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral, numit și atac cerebral sau apoplexie, este o urgență medicală la fel de gravă ca infarctul miocardic. Pericolul nu stă numai în rata crescută de mortalitate ci, în special, în riscul de a dezvolta sechele neurologice și complicații grave pe termen lung, de la afectarea vorbirii, până la paralizii, atrofie cerebrală și hemiplegie. În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, diagnosticul de AVC este stabilit rapid și corect, pentru administrarea tratamentului necesar.

Prevenirea accidentului vascular cerebral se poate face, cel puțin parțial, prin adoptarea stilului de viață sănătos, de aceea controlul medical periodic este esențial, iar ecografia Doppler de artere cervicale are un rol important, pentru că poate identifica din timp modificările apărute la nivelul vaselor de sânge ale creierului. Un accident vascular cerebral extins poate determina apariția unei encefalopatii post-AVC cu modificări cognitive și neurologice permanente.

Watch on YouTube

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de AVC

Un accident vascular cerebral este întâlnit sub două forme:

1. AVC ischemic acut - este caracterizat prin întreruperea aportului de sânge la nivelul creierului, care poate determina sincope sau chiar moartea țesutului cerebral. Este cel mai des întâlnit tip de accident vascular cerebral, în proporție de 85%, cu precădere la persoanele cu vârstă înaintată. În lipsa oxigenului, celulele creierului încep să se deterioreze și mor după câteva minute. Un tip special de ischemie este infarctul lacunar sau lacunarismul cerebral, provocat de obstrucția vaselor mici de sânge de la nivelul creierului.

2. AVC hemoragic - este cauzat de ruperea unui vas de sânge, determinând acumularea acestuia în interiorul craniului. Hemoragia poate fi intra-axială (în interiorul țesutului nervos) sau extra-axială (în exterior).

Alături de aceste două tipuri de principale de AVC, există și atacul ischemic tranzitoriu (AIT), care durează sub 24 de ore. Acest tip de atac cerebral semnalizează o posibilă declanșare a unui AVC ischemic în următoarele 48 de ore.

Factori de risc pentru un accident vascular cerebral

Indiferent de tipul de AVC, factorii de risc țin de stilul de viață nesănătos și de anumite afecțiuni cronice, care pot declanșa accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc legați de stilul de viață sunt:

Printre afecțiunile cronice care cresc riscul de AVC se numără:

Alți factori de risc pentru AVC sunt:

  • Factorii ereditari - riscul este mai crescut dacă o persoană din familie a suferit un AVC;
  • Accident vascular în antecedente.
  • Vârsta - riscul unui AVC crește pe măsura înaintării în vârstă.

Semnele și simptomele de AVC

Pentru a identifica rapid simptomele AVC, poate fi folosită formula F.A.S.T., acronim pentru Face, Arms, Speech și Time:

  • F - Face (Față) - Roagă persoana să zâmbească. Dacă fața este asimetrică sau gura este căzută într-o parte, ar putea indica un AVC.
  • A - Arms (Brațe) - Roagă persoana să ridice ambele brațe deasupra capului. Dacă unul din membre este inert sau rămâne mai jos decât celalălt, poate însemna un AVC.
  • S - Speech (Vorbire) - Roagă persoana în cauză să repete o simplă propoziție. Poți înțelege cu claritate ce spune? Dacă vorbește ciudat, acest lucru ar putea indica un simptom de AVC.
  • T - Time (Timp) - Oricare dintre simptomele de mai sus poate însemna apariția unui accident vascular cerebral. În acest caz, timpul este esențial, prin urmare, sună imediat la 112! Spune-i persoanei care preia apelul că suspectezi un accident vascular cerebral, comunicându-i și ora la care ai descoperit primele simptome.

Complicațiile unui accident vascular cerebral

În anumite situații, pacientul poate rămâne cu sechele în urma unui AVC, din cauza distrugerii țesutului cerebral. Aceste complicații pot include:

  • Paralizie pe o parte a corpului sau pierderea controlului asupra unor mușchi,
  • Dificultăți de vorbire și de hrănire,
  • Amnezie și afectarea gândirii,
  • Tulburări emoționale și depresie,
  • Senzație de amorțire la nivelul membrelor, pe partea corpului care a fost afectată,
  • Tulburări de comportament.

Diagnosticul de accident vascular cerebral

Pentru început, medicul efectuează un examen fizic al pacientului, apoi recomandă analize de sânge și investigații de imagistică medicală. Acestea pot include o tomografie computerizată sau un examen RMN cerebral.

Watch on YouTube

Tomografia cerebrală efectuată în urgență este decisivă pentru un diagnostic de acuratețe. În acest fel, poate fi exclusă hemoragia cerebrală, care contraindică tromboliza. În anumite situații, medicul poate indica și o arteriografie cerebrală, investigație minim-invazivă, care implică utilizarea unui tub subțire (cateter), ghidat prin vasele de sânge.

Tratamentul pentru AVC

Tratamentul diferă în funcție de tipul de accident vascular cerebral, de aceea diagnosticarea corectă este esențială. În cazul unui accident ischemic, tratamentul vizează dizolvarea cheagurilor de sânge și restabilirea fluxului sangvin la nivelul creierului, cu ajutorul medicamentelor. Tratamentul se poate realiza prin trombectomie mecanică (endovasculară) urmată de angioplastie sau prin tromboliză intravenoasă (perfuzie cu o substanţă fibrinolitică).

În cazul unui accident hemoragic, este crucial ca hemoragia să fie oprită cât mai repede. Poate fi nevoie de o intervenție de neurochirurgie sau de o procedură de radiologie intervențională, efectuată prin abord vascular, prin cateterism, pentru implantarea unui dispozitiv numit „coil”.

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de evaluare medicală promptă și corectă pentru diagnosticul unui AVC. Investigații imagistice avansate sunt disponibile 24 de ore din 24, iar analizele de laborator pot fi efectuate inclusiv la patul bolnavului, prin sistemul point-of-care. De asemenea, pacienții au acces la consult efectuat de un medic specialist, la Spitalul Clinic SANADOR funcționând permanent o linie de gardă de neurologie.

Watch on YouTube

În funcție de tipul de AVC diagnosticat, pacienții beneficiază de tratamentul necesar. Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privată din România unde poate fi administrată tromboliză intravenoasă, atunci când există indicație în aceste sens. Procedura este administrată sub supraveghere medicală permanentă, pe secția de Neurologie. După stabilizarea pacientului, acesta are acces la un program personalizat de recuperare neurologică, conceput de un medic specializat în Medicină fizică și reabilitare, pentru a-și putea o reabilitare optimă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR