Vaccinarea, in general, este o metoda de a preveni imbolnavirea prin introducerea, in organism, a unor antigene virale sau microbiene inactivate sau vii atenuate, care determina sistemul imun al organismului sa reactioneze la un posibil contact cu acestea.

Gripa este una dintre virozele raspandite mai ales in anotimpul rece si, de obicei, este o infectie aparent banala, dar care poate deveni grava prin complicatiile ce o pot insoti. Pentru a evita imbolnavirea, eventual insotita si de complicatii, este utila, uneori, vaccinarea antigripala la anumite categorii de populatie, precum copiii cu afectiuni cronice (boli pulmonare, anumite boli cardiovasculare sau boli metabolice etc.) sau personalul medical care lucreaza in colectivitati de copii (scoli, gradinite, policlinici etc).

Vaccinul antigripal contine mai frecvent tulpina din grupurile A si B inactivate, care se administreaza intramuscular/subcutanat. De obicei, vaccinarea se efectueaza la inceputul toamnei, astfel incat sa fie timp suficient pentru ca organismul sa produca anticorpi eficienti, in cazul contactului cu virusul gripal. Imunitatea asigurata de vaccin este, in general, de 6 luni de zile. Se poate efectua vaccinarea si la debutul unei posibile epidemii.

Vaccinul este contraindicat in situatiile in care o persoana prezinta simptomatologie care sugereaza debutul unei infectii sau in cazul in care persoana prezinta antecedente alergice, mai ales la ou. Reactiile adverse pot fi cele ale oricarui vaccin. Acestea pot fi reprezentate de reactii locale si, uneori, pot sa apara chiar reactii generale, care pot semana cu boala insasi, dar de scurta durata si de mica intensitate.

Corina Cilcic, medic primar pediatru

SANADOR