Ce este acneea?

Acneea este o tulburare cronică a pielii, caracterizată de ocluzia și inflamația foliculilor de păr, la care contribuie atât factori interni (predispoziția genetică, fluctuațiile hormonale), cat și factori externi (expunerea la soare, ocluzia mecanică, folosirea de produse cosmetice inadecvate). Deși poate apărea la orice vârstă, acneea este mai frecventă în adolescență și la femeile tinere.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauzele acneei

În apariția acneei vulgare (comune) sunt implicați 4 factori:

  • inflamația locală care determină proliferarea celulelor din piele și formarea microcomedoanelor;
  • hiperkeratinizarea foliculară (blocarea și ruperea canalelor glandelor sebacee care transportă sebumul, fapt care duce la eliminare acestuia în piele și perpetuarea inflamației);
  • colonizarea foliculului de păr cu Cutibacterium acnes (o bacterie comensală a pielii care în anumite condiții secretă diverse enzime și factori pro-inflamatori);
  • producția excesivă de sebum care își schimbă compoziția (de exemplu, scade cantitatea de acid linoleic).

Hiperproliferarea epiteliului folicular este favorizată de creșterea concentrației de hormoni androgeni (testosteron și dehidrotestosteron sulfat) și de predispoziția genetică (transmitere autozomal dominantă).

  • La SANADOR beneficiezi de consultații amănunțite pentru orice afecțiune dermatologică. Programează-te!

Tipuri de acnee

În funcție de severitatea acneei, aceasta este împărțită în:

  • acnee ușoară caracterizată, în general, prin apariția de comedoane închise și/sau deschise (puncte negre și albe);
  • acnee papulo-pustuloasă (gravitate moderată) cu zone de inflamație, puroi și comedoane (coșuri pe față și spate);
  • acnee severă (nodulo-chistică) care apare mai ales la bărbați pe trunchi și se caracterizează prin formarea de noduli ce se vindecă prin cicatrici inestetice.

În funcție de categoria de vârstă la care apare acneea, aceasta este clasificată în:

  • acneea bebelușilor (neonatală), apare în prima lună de viață la nou-născuți sănătoși și se caracterizează prin absența comedoanelor și prezența de papule și pustule pe față și în regiunea cefei;
  • acneea la copii de obicei apare la pubertate și este premergătoare acneei juvenile (din adolescență);
  • acneea femeii adulte (acneea hormonală) apare, în general, în cadrul sindromului ovarelor polichistice care nu a fost diagnosticat anterior și care se caracterizează prin hirsutism (pilozitate excesivă), obezitate, infertilitate și acnee.

Alte tipuri particulare de acnee, întâlnite mai rar sunt:

  • acneea inflamatorie (cea mai severă formă) caracterizată prin debut brusc cu febră, dureri de articulații și erupție dureroasă, alcătuită din pustule și noduli mai ales pe spate (acnee corporală), fiind frecventă la băieți în adolescență;
  • acneea fungică care reprezintă, de fapt, o infecție fungică a foliculilor de păr cu Malassezia furfur (o ciupercă ce se găsește în mod normal pe piele), simptomul caracteristic fiind mâncărimea de piele (prurit), însoțită de erupție acneiformă;
  • acneea conglobată (forma cea mai severă de acnee nodulară) caracterizată de comedoane cu mai multe orificii, tracturi sinuoase, noduli violacei din care drenează un material purulent urât mirositor.

Cum se manifestă acneea?

Acneea la adulți este caracterizează prin apariția de leziuni pe față, spate, piept și/sau brațe care pot fi:

  • puncte albe (comedoane închise) și negre (comedoane deschise);
  • papule (mici puncte roșii) și pustule (papule cu puroi) pe fond eritematos (roșu);
  • noduli (rotund-ovalari, de consistență fermă, roșii-violacei, uneori dureroși); 
  • umflături sub piele pline cu puroi (chisturi epidermoide).

În practică, de multe ori se observă o acnee polimorfă sau mixtă în care apar simultan mai multe tipuri de coșuri aflate în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv hiper- sau hipopigmentări postacneice (leziuni reziduale) și cicatrici (atrofice sau hipetrofice, mai rar cheloide).

Analize pentru acnee

Atunci când există suspiciunea de acnee hormonală (de exemplu, femei tinere cu acnee rezistentă la tratamentele locale clasice) se dozează din sânge DHEAS, FSH, LH, testosteron liber și total, precum și cortizol, care pot fi completate de o ecografie abdomino-pelvină ce poate evidenția chisturi ovariene.

În acneea corporală este efectuat frecvent examen bacteriologic și fungic din pustule pentru a exclude o foliculită stafilococică sau fungică care se tratează diferit față de acneea vulgară.

În acneea inflamatorie (fulminantă), analizele uzuale de sânge evidențiază leucocitoză și anemie, care sunt completate de hepatosplenomegalie (mărirea în volum a ficatului și splinei vizibilă pe ecografie) și osteoliză evidențiată prin radiografii toracice (de stern/claviculă).

Complicații provocate de acnee

Deși este o afecțiune benignă care nu pune viața în pericol, impactul psihologic al acneei asupra vieții persoanei afectate este semnificativ. Astfel, la adolescenți pot apărea episoade de depresie și anxietate socială din cauza leziunilor apărute, mai ales pe față. Pe termen lung, dacă nu este tratată corect, acneea se poate vindeca prin hiperpigmentări permanente (zone mai închise la culoare) și cicatrici (ice pick, înguste și în formă de „V”; boxcar mai late și în formă de „U”; rolling cu aspect ondulat).

Metode de tratament pentru acnee

Tratamentul pentru acnee poate fi topic (local) în formele ușoare și moderate sau oral (pastile antiacnee în formele severe). Astfel, tratamentul topic include produse de curățare a pielii (folosite dimineața și seara) la care se adaugă geluri sau creme cu retinoizi, peroxid de benzoil, diferiți acizi blânzi (acid azelaic, acid salicilic, acid glicolic) și antibiotice în diferite combinații. Extracția comedoanelor nu este recomandată, din cauza riscului de cicatrizare. În formele mai severe, medicul dermatolog poate prescrie medicamente pentru acnee precum antibiotice orale în doze submicrobiene sau retizoini orali pe o perioadă mai lungă (3-6 luni).

Alte variante de tratament sunt terapia cu laser și terapia fotodinamică (PDL). În acneea hormonală se administrează frecvent contraceptive orale sau antiandrogeni. Deși în principiu sunt contraindicați în acnee, corticosteroizii se administrează oral în forma fulminantă, pentru a depăși episodul inflamator și intralezional în acneea chistică, pentru a reducere durerea și dimensiunea leziunilor.

Îngrijirea pielii la persoanele cu acnee

Rutina zilnică de îngrijire a pielii acneice necesită:

  • curățarea pielii de cel puțin două ori pe zi cu produse specifice care înlătură sebumul și resturile de celule moarte de pe suprafața pielii;
  • aplicarea unui produs antiacneic, respectiv a unei creme cu SPF dimineața;
  • reaplicarea unui alt produs antiacneic care vine în completarea celui de dimineață, eventual cu un ușor efect de peeling (de exemplu, ser sau cremă cu acid salicilic ori glicolic).

Fondurile de ten, pudrele și alte produse cosmetice pot înrăutăți acneea, deoarece blochează porii și nu permit pielii „să respire” în timpul zilei.

La persoanele care urmează tratament cu retinoizi orali, pielea și mucoasele (orală, oculară) se usucă excesiv, motiv pentru care local este preferată curățarea pielii doar cu apă micelară și aplicarea unor creme de hidratare, fără alte tratamente locale pentru coșuri.

  • Medicii dermatologi de la SANADOR au experiență în tratamentul acneei. Programează-te!

Poate fi prevenită acneea?

Deși acneea nu poate fi prevenită, există anumiți factori de risc ce pot înrăutăți erupția, precum:

  • stresul care duce la eliberarea cortizolului;
  • dieta – consumul excesiv de zahăr (dulciuri, ciocolată) și alimente bogate în grăsimi procesate (chipsuri, covrigei) poate agrava acneea;
  • anumite medicamente administrate oral (testosteron, litiu, corticosteroizi);
  • ocluzia foliclului pilos (haine strânse din material sintetic, cosmetice ocluzive);
  • mediul de lucru cu uleiuri insolubile (în resturante de tip fast-food), derivați de cărbune sau hidrocarburi clorinate (determină cloracnee).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu acnee beneficiază de consultații, diagnostic, consiliere și tratament. Medici dermatologi cu experiență abordează cu înțelegere și răbdare patologia dermatologică. Examinarea fizică a pacientului include inspecția vizuală, palparea leziunilor, ori examinări adiționale, cu ajutorul dermatoscopului. Testele de laborator, folosite pentru determinarea tipului de acnee, sunt realizate la modernul Laborator SANADOR, care funcționează după criterii exigente, pentru rezultate rapide și precise.

Tratamentul este unul individualizat, iar pacientul primește și recomandări pentru un stil de viață sănătos, astfel încât șansele pentru îmbunătățirea sănătății pielii să crească. Dacă este nevoie de consiliere psihologică sau de consult multidisciplinar, pacienții SANADOR au acces la servicii integrate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR