Incepand cu data de 1 octombrie 2015 a inceput sa functioneze, in cadrul SANADOR, centrul de preventie, diagnostic si tratament al cancerului de san. In acest sens, va punem la dispozitie pachete speciale pentru screeningul cancerului mamar.
In faza incipienta, cancerul de san nu da niciun semn vizibil, nu poate fi depistat prin simpla palpare a sanului. Investigatiile imagistice de inalta performanta, ecografia mamara cu sonoelastografie, mamografia cu tomosinteza si RMN-ul mamar cu substanta de contrast pot depista un cancer incipient.
In plus, la SANADOR, practicam punctie biopsie cu pistol pentru tumorile mamare suspecte. Rezultatul anatomopatologic si imunohistochimic este eliberat de medici specialisti in acest domeniu.
SANADOR utilizeaza si aparatul Gamma Finder, de ultima generatie, in cazuri de cancer de san incipient, pentru depistarea ganglionului santinela. Astfel se poate practica o interventie chirurgicala minim invaziva si se poate evita edemul de brat, care apare uneori dupa mastectomie.
Depistarea, diagnosticul si tratamentul cancerului mamar sunt asigurate de o echipa multidisciplinara din care fac parte dr. Cristina Saptefrati, medic primar ginecologie obstetrica, cu o experienta de 25 de ani in depistarea, diagnosticarea si tratamentul chirurgical al cancerului de san.
In clinica noastra se pot efectua si markeri tumorali (care sunt indicati pentru monitorizarea tratamentului si detectia precoce a recurentelor tumorale), dar si teste genetice (BRCA 1 si BRCA 2; este indicat sa se efectueze secventierea completa a ambelor gene).
Dupa mastectomie, in urma consultului fizioterapeutic se va stabili un program de exercitii fizice personalizate, care vor duce la cresterea mobilitatii umarului si a bratului. Prin efectuarea exercitiilor recomandate, senzatia de amorteala, furnicaturile sau usturimea, care pot aparea postoperator, vor disparea in cateva luni.
Medicul psihoterapeut va consilia pacienta pe tot parcursul tratamentului pentru a o ajuta sa isi accepte diagnosticul si sa faca fata noilor situatii aparute in viata sa, astfel incat sa isi pastreze echilibrul psihoemotional.
Anual, in Romania, sunt diagnosticate cu aceasta maladie aproximativ 6000 de femei.
Daca te regasesti intr-una dintre situatiile de mai jos, vino la SANADOR pentru un consult senologic, care iti poate salva viata:
- identifici o deformare la nivelul sanului, o asimetrie, modificari ale tegumentelor la acest nivel sau o retractie a mamelonului
- exista o persoana diagnosticata cu cancer in istoricul familial
- simti o umflatura la san sau ai gasit sutienul patat de o scurgere mamelonara
Chiar daca nu te afli in variantele enumerate, trebuie sa te prezinti, regulat, la un consult de rutina.
Nu uita, un control iti poate salva viata!