Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv. Deseori este folosit termenul de cancer colorectal, care include cancerul colonului și al rectului. Cancerul colorectal reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România și o cauză importantă de mortalitate, din cauza diagnosticării tardive.

Watch on YouTube

În general, cancerul de colon afectează mai ales adulții de vârstă mai înaintată, deși boala poate surveni la orice vârstă. Inițial, afecțiunea se manifestă ca un polip mic, necanceros (benign) pe peretele interior al colonului. În timp, o parte dintre acești polipi devin cancere de colon.

Polipii pot fi de mici dimensiuni și, dacă produc simptome, acestea sunt minore. Din acest motiv, recomandările medicilor includ teste de screening pentru cancerul de colon, inclusiv identificarea și îndepărtarea polipilor înainte de a deveni tumori cu potențial malign.

  • La SANADOR, pacienții au acces la colonoscopie cu endoscop sigle-use, pentru screening și diagnostic.

Cauzele cancerului de colon

Pentru majoritatea cancerelor de colon, nu se poate preciza o etiologie exactă. La baza dezvoltării acestui tip de cancer stau mutațiile ADN care au loc la nivelul celulelor din peretele colonului sau rectului. Din cauza acestor mutații, celulele vor avea un comportament anormal și se vor multiplica necontrolat. Pe măsură ce aceste celule modificate genetic se înmulțesc, se dezvoltă formațiunea tumorală.

În timp, creșterea numărului de celule maligne va avea o amploare suficient de mare încât să ducă la distrugerea țesutului sănătos de vecinătate, prin invazie. De asemenea, celulele cu mutații pot migra prin sânge către alte regiuni ale corpului, unde pot duce la formarea de metastaze.

Factori de risc

Printre factorii de risc în cancerul de colon și rect se numără:

  • Dacă ai factori de risc pentru cancer de colon, trebuie să începi investigațiile de screening din timp. Programează-te la SANADOR!

Prevenția cancerului de colon

Riscul de apariție a cancerului colorectal poate fi redus prin câteva măsuri simple, legate de stilul de viață:

  • Dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale;
  • Consum redus de alcool;
  • Renunțarea la fumat;
  • Activitate fizică regulată;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime.

Semnele și simptomele în cancerul de colon

Tumorile localizate la nivelul colonului drept (colonul ascendent) sunt de cele mai multe ori asimptomatice, dar pot să apară unele simptome, precum:

Tumorile localizate la nivelul colonului stâng (descendent și sigmoid) sunt mai frecvente, iar printre simptomele resimțite de pacient se numără:

  • Rectoragii (prezența sângelui în materiile fecale);
  • Meteorism accentuat;
  • Tranzit intestinal alterat (scaune diareice multiple, pe o perioada mai lungă de timp, constipație prelungită, sau alternativ diaree și constipație).

Screening pentru cancerul de colon

Pentru prevenirea cancerului de colon există programe de screening, cu o deosebită importanță în depistarea timpurie a polipilor colonici sau a cancerelor colorectale în stadiu incipient, astfel crescând semnificativ șansele de vindecare. Screeningul pentru cancerul de colon este recomandat persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, dar poate fi realizat și mai devreme, dacă există factori de risc - istoric familial de cancer sau de polipoza adenomatoasă familială.

Există mai multe investigații de screening pentru cancer colorectal:

Metodele de elecție indicate în screeningul cancerului colorectal sunt testele Hemocult efectuate anual și colonoscopia totală efectuată la 10 ani pentru pacienții cu risc mediu (persoane cu vârsta peste 50 ani, asimptomatici).

Pentru pacienții cu risc crescut, screeningul presupune debutul investigațiilor de prevenție după vârsta de 40 ani, cu repetarea colonoscopiei totale o dată la cinci ani. În această categorie intră persoanele care au antecedente familiale de cancer colorectal, polipoză adenomatoasă familială și sindromul Lynch.

Diagnosticul cancerului de colon

În vederea stabilirii diagnosticului de certitudine al cancerului colorectal, sunt necesare o serie de investigații clinice și paraclinice recomandate de medicul gastroenterolog. Primul pas este examenul clinic, tumorile de colon ascendent fiind uneori palpabile la nivelul flancului drept sau la nivelul fosei iliace drepte. De asemenea, tușeul rectal este deosebit de important în cazul tumorilor jos situate, la nivelul rectului. CEA (antigenul carcinoembrionar) este cel mai important marker tumorali pentru colon. 

Colonoscopia rămâne standardul de aur în diagnosticul cancerului de colon și cancerului de rect, prin intermediul acestei proceduri fiind recoltate și biopsii din formațiunea tumorală, astfel realizându-se evaluarea histopatologică a tumorii. Colonoscopia este recomandată și pentru screening, în lipsa oricăror semne și simptome, după vârsta de 50 de ani sau mai devreme, dacă există factori de risc pentru cancer colorectal. În anumite situații, colonoscopia tradițională poate fi înlocuită de examinare prin colono-CT - colonoscopie virtuală, realizată cu ajutorul unui computer tomograf.

Watch on YouTube

Analizele de sânge utile în diagnosticul cancerului colorectal includ:

  • Hemograma – care decelează anemia feriprivă în cancer, secundară sângerării de la nivelul tumoral;
  • Evaluarea funcției hepatice;
  • Evaluarea funcției renale (uree, creatinină);
  • Markeri tumorali – CEA (antigenul carcinoembrionar) oferă informații valoaroase despre prognosticul bolii și răspunsul la tratament.

O dată identificată o formațiune tumorală, este necesară stadializarea cancerului colorectal și evaluarea extensiei tumorale atât local cât și la distanță, cu ajutorul investigațiilor imagistice.

Fiind o boală multisistemică, cancerul colorectal poate metastaza la distanță, cel mai adesea metastaze hepatice, dar și la nivelul plămânului și al sistemului osos. Extensia tumorală poate fi evaluată prin biopsie lichidătomografie computerizată (la nivelul toracelui, abdomenului și pelvisului), rezonanță magnetică de pelvis (evaluează la nivelul pelvisului extensia leziunii rectale locoregional), scintigrafie sau PET-CT.

Stadializarea inițială a cancerului colorectal se realizează cu ajutorul clasificării TNM (tumoră primară, prezența/absența ganglionilor și prezența/absența metastazelor la distanță). Printre metastazele care pot să apară în urma unui cancer colorectal extins se numără și metastazele peritoneale.

  • Centrul Oncologic SANADOR oferă întreaga gamă de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea cancerului de colon. Programează-te!

Tratamentul cancerului de colon

La fel ca în majoritatea cancerelor, tratamentul cancerului de colon este multimodal. Primul pas terapeutic în cazul cancerelor influențează decisiv rezultatele. Astfel, în Tumor Board – comisia oncologică multidisciplinară, este evaluat fiecare caz în parte, de către specialiștii implicați (chirurgi, oncologi, radioterapeuți, radiologi, anatomopatologi), în conformitate cu ghidurile medicale actualizate.

Watch on YouTube

Tratamentul cancerului colorectal include intervenție chirurgicală, urmată sau precedată de radioterapie și chimioterapie. Succesiunea metodelor terapeutice și programarea lor se face utilizând diverse protocoale elaborate pe plan mondial de specialiști în domeniu, și în funcție de stadiul bolii, afecțiunile asociate și vârsta pacientului.

Tratamentul chirurgical al cancerului de colon

În ciuda progreselor în oncologia medicală și radioterapie, chirurgia oncologică este în continuare singura modalitate ce are potențialul de a vindeca majoritatea cancerelor solide.

Tratamentul chirurgical pentru cancerul de colon în stadiu incipient se poate realiza prin metode minim invazive sau prin intervenție chirurgicală clasică (deschis).

Tipurile de intervenții chirurgicale se decid în funcție de localizarea tumorală. Odată cu noile generații de roboți chirurgicali (modelul da Vinci Xi), au fost realizate din ce în ce mai multe rezecții colorectale robotice, chirurgia robotică având rezultate pe termen scurt superioare intervențiilor clasice și cu o recuperare post-operatorie mai rapidă.

Tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Hemicolectomia dreaptă – este intervenția chirurgicală practicată în cazul cancerelor colonice la nivelul colonului ascendent, prin intermediul căreia partea dreaptă a colonului este îndepărtată, continuitatea tractului digestiv realizându-se prin suturarea intestinului subțire la colonul restant.
  • Hemicolectomia stângă – este intervenția chirurgicală de excizie a colonului descendent, în cazul formațiunilor tumorale la nivelul acestuia. Refacerea continuității tractului digestiv se realizează prin suturarea colonului restant la rect.
  • Rezecția rectosigomoidiană se practică în cazul cancerelor cu localizare la nivelul sigmoidului (segment terminal al colonului descendent), cu refacerea continuității tractului digestiv prin sutura colonului restant la rect.
  • Proctectomie - rezecție de rect.
  • Exenterația pelvină totală - poate fi necesară în stadiile local avansate de cancer rectal și presupune rezecția în totalitate a organelor și structurilor pelvine (vezică urinară, porțiunea terminală a ureterelor, prostata și glandele seminale, vaginul, uterul și anexele, rectul si anusul, țesutul limfatic pelvin), cu derivație fecală și urinară. Această intervenție chirurgicală deosebit de complexă este singura soluție care poate permite supraviețuirea în cancerele pelvine local avansate, fără metastaze la distanță. În această situație, este indicată montarea de ileostomă.
Watch on YouTube

Tratamentul chirurgical poate avea și rol de rezolvare a unei complicații provocate de prezența tumorii (ocluzie intestinală, durere severă, sângerare masivă), ce are caracter de urgență majoră.

Chimioterapia

Componenta farmacologică a tratamentului oncologic este reprezentată de chimioterapie. Aceasta poate fi adjuvantă (consolidează rezultatul obținut în urma intervenției chirurgicale) sau neoadjuvantă (înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce dimensiunea tumorii). În stadiile avansate, chimioterapia se face în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei. Chimioterapia poate fi administrată și în asociație cu radioterapia.

Radioterapia

În cancerul de colon, radioterapia este indicată pentru:

  • Micșorarea volumului tumoral, facilitând astfel intervenția chirurgicală;
  • Ca tratament unic (sau asociat cu chimioterapia), atunci când actul operator este contraindicat, este tehnic imposibil sau când pacientul refuză intervenția chirurgicală;
  • Pentru ameliorarea simptomelor (durere, sângerare);
  • Pentru a preveni recidiva locală sau metastazarea la distanță;
  • Pentru tratamentul în caz de recidivă tumorală.

Metodele integrate de tratament au fost adoptate în practica oncologică cu scopul îmbunătățirii calității și a valorii conduitei terapeutice, oferind în același timp tratamentul optim pentru diagnosticul specific al pacientului.

Terapia țintită

Terapia țintită se concentrează pe anumite anomalii de la nivelul celulelor maligne. Prin efect asupra acestor defecte, aceste terapii pot distruge țintit populațiile celulare tumorale. Medicația de acest tip este de obicei asociată cu chimioterapicele și această combinație este frecvent folosită în cazurile de cancer avansat.

Imunoterapia

Imunoterapia reprezintă un tip de terapie medicamentoasă care se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor maligne, pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse de sistemul imun propriu. Imunoterapia însă acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris. Imunoterapia este, de regulă, destinată cancerelor colonice avansate.

Tratament multimodal pentru cancerul colorectal la SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la tratament oncologic multimodal, realizat în conformitate cu ghidurile terapeutice europene și americane, recomandate de Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) și respectiv Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO). Astfel, pacienții beneficiază de cele mai moderne metode de radioterapie, inclusiv radioterapie externă, radioterapie stereotaxică și brahiterapie (radioterapie internă).

Echipamentele de radioterapie sunt produse de Varian, lider mondial în domeniu: TrueBeam STx High definition și Truebeam pentru radioterapie externă, respectiv GammaMedPlus iX pentru brahiterapie. Aceste echipamente ultraperformante asigură pacienților tratamentele necesare, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor din jur.

Pentru precizia sesiunilor de radioterapie în cancerul colorectal, Centrul Oncologic SANADOR dispune și de primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips Big Bore 4D, cu ajutorul căruia se realizează simulări înaintea oricărei proceduri de iradiere.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație pentru tratamentul chirurgical al cancerului colorectal beneficiază de o gamă completă de intervenții, prin abord clasic, deschis, dar și minim invaziv, atunci când există indicație. Chirurgia robotică și-a dovedit eficiența în special în cazul cancerului de rect, unde abordul este mult mai dificil prin procedura clasică. Brațele articulate ale sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent, permit incizii și rezecții mult mai precise și mai fine, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică și protejarea țesuturilor sănătoase din jur.

  • La SANADOR, tratamentul chirurgical al cancerului colorectal se poate realiza inclusiv prin operații minim invazive, asistate robotic. Programează o consultație!

Abordarea tratamentului multimodal în cazul pacienților cu cancer colorectal implică, pe lângă tratamentul medico-chirurgical, și modificarea stilului de viață. Recomandările individualizate în ceea ce privește alimentația pacientului împreună cu suplimentele sau medicamentele utilizate pentru sporirea toleranței și eficacității tratamentelor fac parte din terapiile suport, esențiale în managementul integrat al cancerului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR