Tratamentul cancerului de colon
La fel ca în majoritatea cancerelor, tratamentul cancerului de colon este multimodal. Primul pas terapeutic în cazul cancerelor influențează decisiv rezultatele. Astfel, în Tumor Board – comisia oncologică multidisciplinară, este evaluat fiecare caz în parte, de către specialiștii implicați (chirurgi, oncologi, radioterapeuți, radiologi, anatomopatologi), în conformitate cu ghidurile medicale actualizate.
Watch on YouTube
Tratamentul cancerului colorectal include intervenție chirurgicală, urmată sau precedată de radioterapie și chimioterapie. Succesiunea metodelor terapeutice și programarea lor se face utilizând diverse protocoale elaborate pe plan mondial de specialiști în domeniu, și în funcție de stadiul bolii, afecțiunile asociate și vârsta pacientului.
Tratamentul chirurgical al cancerului de colon
În ciuda progreselor în oncologia medicală și radioterapie, chirurgia oncologică este în continuare singura modalitate ce are potențialul de a vindeca majoritatea cancerelor solide.
Tratamentul chirurgical pentru cancerul de colon în stadiu incipient se poate realiza prin metode minim invazive sau prin intervenție chirurgicală clasică (deschis).
Tipurile de intervenții chirurgicale se decid în funcție de localizarea tumorală. Odată cu noile generații de roboți chirurgicali (modelul da Vinci Xi), au fost realizate din ce în ce mai multe rezecții colorectale robotice, chirurgia robotică având rezultate pe termen scurt superioare intervențiilor clasice și cu o recuperare post-operatorie mai rapidă.
Tipuri de intervenții chirurgicale:
- Hemicolectomia dreaptă – este intervenția chirurgicală practicată în cazul cancerelor colonice la nivelul colonului ascendent, prin intermediul căreia partea dreaptă a colonului este îndepărtată, continuitatea tractului digestiv realizându-se prin suturarea intestinului subțire la colonul restant.
- Hemicolectomia stângă – este intervenția chirurgicală de excizie a colonului descendent, în cazul formațiunilor tumorale la nivelul acestuia. Refacerea continuității tractului digestiv se realizează prin suturarea colonului restant la rect.
- Rezecția rectosigomoidiană se practică în cazul cancerelor cu localizare la nivelul sigmoidului (segment terminal al colonului descendent), cu refacerea continuității tractului digestiv prin sutura colonului restant la rect.
- Proctectomie - rezecție de rect.
- Exenterația pelvină totală - poate fi necesară în stadiile local avansate de cancer rectal și presupune rezecția în totalitate a organelor și structurilor pelvine (vezică urinară, porțiunea terminală a ureterelor, prostata și glandele seminale, vaginul, uterul și anexele, rectul si anusul, țesutul limfatic pelvin), cu derivație fecală și urinară. Această intervenție chirurgicală deosebit de complexă este singura soluție care poate permite supraviețuirea în cancerele pelvine local avansate, fără metastaze la distanță. În această situație, este indicată montarea de ileostomă.
Watch on YouTube
Tratamentul chirurgical poate avea și rol de rezolvare a unei complicații provocate de prezența tumorii (ocluzie intestinală, durere severă, sângerare masivă), ce are caracter de urgență majoră.
Chimioterapia
Componenta farmacologică a tratamentului oncologic este reprezentată de chimioterapie. Aceasta poate fi adjuvantă (consolidează rezultatul obținut în urma intervenției chirurgicale) sau neoadjuvantă (înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce dimensiunea tumorii). În stadiile avansate, chimioterapia se face în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei. Chimioterapia poate fi administrată și în asociație cu radioterapia.
Radioterapia
În cancerul de colon, radioterapia este indicată pentru:
- Micșorarea volumului tumoral, facilitând astfel intervenția chirurgicală;
- Ca tratament unic (sau asociat cu chimioterapia), atunci când actul operator este contraindicat, este tehnic imposibil sau când pacientul refuză intervenția chirurgicală;
- Pentru ameliorarea simptomelor (durere, sângerare);
- Pentru a preveni recidiva locală sau metastazarea la distanță;
- Pentru tratamentul în caz de recidivă tumorală.
Metodele integrate de tratament au fost adoptate în practica oncologică cu scopul îmbunătățirii calității și a valorii conduitei terapeutice, oferind în același timp tratamentul optim pentru diagnosticul specific al pacientului.
Terapia țintită
Terapia țintită se concentrează pe anumite anomalii de la nivelul celulelor maligne. Prin efect asupra acestor defecte, aceste terapii pot distruge țintit populațiile celulare tumorale. Medicația de acest tip este de obicei asociată cu chimioterapicele și această combinație este frecvent folosită în cazurile de cancer avansat.
Imunoterapia
Imunoterapia reprezintă un tip de terapie medicamentoasă care se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor maligne, pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse de sistemul imun propriu. Imunoterapia însă acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris. Imunoterapia este, de regulă, destinată cancerelor colonice avansate.