Indicațiile chirurgiei robotice în chirurgia generală
În chirurgia colorectală, chirurgia robotică aduce noutate și evoluție tehnologică prin abordul facil, unghiul larg de lucru al brațelor robotului, coordonarea camerei optice și a manevrelor intraoperatorii de către chirurg, riscul mic de complicații, recuperarea mai rapidă și mai ușoară a pacientului față de chirurgia clasică și cea laparoscopică.
Dr. Teodor Buliga
Cancerul colorectal poate beneficia de tratament prin utilizarea robotului chirurgical, mărind considerabil precizia și unghiul de vizibilitate al câmpului operator, într-o abordare cu totul nouă, care ajută semnificativ accesul în zone înguste anatomice față de situația în care s-ar fi utilizat alte metode convenționale. În plus, prin implicarea robotului chirurgical, intervenția poate beneficia de disecția și prelevarea unor grupuri ganglionare greu accesibile prin abordări clasice, element important pentru stadializarea bolii, precizia diagnosticului și îmbunătățirea prognosticului.
Este de preferat abordul robotic față de cel clasic mai ales în chirurgia rectului mijlociu și inferior, în cazurile în care se dorește prezervarea orificiului anal și pentru protejarea nervilor tractului urinar, fapt ce crește șansele ca funcția urinară să fie intactă postoperator.
Herniile abdominale au beneficiat de tratament îmbunătățit prin chirurgie laparoscopică, cu abord chirurgical restrâns, recuperare mai bună și rezultate postoperatorii îmbunătățite. Chirurgia robotică duce la alt nivel tratamentul herniilor abdominale (hernii inghinale bilaterale sau hernii femurale), prin faptul că, prin intermediul brațelor robotice, chirurgul poate efectua manevre intraoperatorii de o precizie superioară chiar și celor mai performante echipamente de chirurgie laparoscopică. În plus, chirurgul poate să vizualizeze elementele anatomice ale regiunii abordate cu o claritate superioară, având tot suportul tehnic pentru a proteja în condiții de siguranță structuri de importanță vitală.
Cu ajutorul instrumentarului avansat, chirurgul poate coordona mișcări complexe, echivalând manopera unui operator ambidextru. Toate aceste elemente facilitează abordul și evidențiază importanța tehnicii, mai ales pentru cura chirurgicală a herniilor inghinale sau a herniilor gastrice transhiatale, unde spațiul de lucru este mult redus prin prisma caracteristicilor anatomice ale regiunii. Datorită posibilității de a opera robotic, prin incizii foarte restrânse, recuperarea pacientului este rapidă, cu reluarea în cel mai scurt timp a activităților cotidiene.
Watch on YouTube
Astfel, sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenții de chirurgie generală: