Chirurgia robotică în chirurgia generală

Chirurgia robotică în tratamentul afecțiunilor din sfera chirurgiei generale

Afecțiunea ta necesită tratament chirurgical? Vino la SANADOR pentru o evaluare completă și pentru a beneficia de avantajele chirurgiei robotice!

  • Chirurgia poate însemna riscuri și complicații semnificativ reduse dacă ești candidat pentru chirurgia robotică. Alege SANADOR pentru ca afecțiunea ta să beneficieze de cea mai performantă metodă de tratament chirurgical minim invaziv!

Chirurgia robotică reprezintă o opțiune de tratament pentru multe din afecțiunile din sfera chirurgiei generale, mărind cu mult șansele de succes terapeutic comparativ cu intervențiile realizate clasic sau prin laparoscopie.

Watch on YouTube


Specialiștii în chirurgie generală recomandă utilizarea chirurgiei robotice în situațiile în care laparoscopia își atinge limitele. Pe măsură ce tehnologia a pătruns tot mai mult în practica medicală, indicația pentru chirurgie robotică a crescut și, consecutiv, s-a mărit proporția pacienților care au beneficiat de o îmbunătățire semnificativă a calității vieții după ce au ales acest tip de tratament chirurgical modern.

Indicațiile chirurgiei robotice în chirurgia generală

În chirurgia colorectală, chirurgia robotică aduce noutate și evoluție tehnologică prin abordul facil, unghiul larg de lucru al brațelor robotului, coordonarea camerei optice și a manevrelor intraoperatorii de către chirurg, riscul mic de complicații, recuperarea mai rapidă și mai ușoară a pacientului față de chirurgia clasică și cea laparoscopică.

Dr. Teodor Buliga

Cancerul colorectal poate beneficia de tratament prin utilizarea robotului chirurgical, mărind considerabil precizia și unghiul de vizibilitate al câmpului operator, într-o abordare cu totul nouă, care ajută semnificativ accesul în zone înguste anatomice față de situația în care s-ar fi utilizat alte metode convenționale. În plus, prin implicarea robotului chirurgical, intervenția poate beneficia de disecția și prelevarea unor grupuri ganglionare greu accesibile prin abordări clasice, element important pentru stadializarea bolii, precizia diagnosticului și îmbunătățirea prognosticului.

Este de preferat abordul robotic față de cel clasic mai ales în chirurgia rectului mijlociu și inferior, în cazurile în care se dorește prezervarea orificiului anal și pentru protejarea nervilor tractului urinar, fapt ce crește șansele ca funcția urinară să fie intactă postoperator.

Herniile abdominale au beneficiat de tratament îmbunătățit prin chirurgie laparoscopică, cu abord chirurgical restrâns, recuperare mai bună și rezultate postoperatorii îmbunătățite. Chirurgia robotică duce la alt nivel tratamentul herniilor abdominale (hernii inghinale bilaterale sau hernii femurale), prin faptul că, prin intermediul brațelor robotice, chirurgul poate efectua manevre intraoperatorii de o precizie superioară chiar și celor mai performante echipamente de chirurgie laparoscopică. În plus, chirurgul poate să vizualizeze elementele anatomice ale regiunii abordate cu o claritate superioară, având tot suportul tehnic pentru a proteja în condiții de siguranță structuri de importanță vitală.

Cu ajutorul instrumentarului avansat, chirurgul poate coordona mișcări complexe, echivalând manopera unui operator ambidextru. Toate aceste elemente facilitează abordul și evidențiază importanța tehnicii, mai ales pentru cura chirurgicală a herniilor inghinale sau a herniilor gastrice transhiatale, unde spațiul de lucru este mult redus prin prisma caracteristicilor anatomice ale regiunii. Datorită posibilității de a opera robotic, prin incizii foarte restrânse, recuperarea pacientului este rapidă, cu reluarea în cel mai scurt timp a activităților cotidiene.

Watch on YouTube


Astfel, sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenții de chirurgie generală:

Rolul chirurgiei robotice în intervențiile oncologice

Aportul tehnologic al robotului chirurgical da Vinci Xi este important pentru activitatea chirurgiei oncologice. Multe dintre bolile oncologice se soluționează chirurgical, iar reușita tratamentului depinde foarte mult de tehnica utilizată.

Maniera de lucru din chirurgia robotică reușește să crească rata de succes a intervențiilor oncologice prin flexibilitatea componentelor robotice, calitatea superioară a imaginii intraoperator și precizia manoperei chirurgicale.

Avantajele chirurgiei robotice în chirurgia generală

Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurtă, mai puține complicații, durere și sângerare reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, alături de o siguranță sporită prin acuratețea mai bună a actului chirurgical.

Chirurgia robotică permite medicului chirurg să efectueze intervenții minim invazive, controlând o consolă într-o poziție ergonomică, utilizând un set avansat de instrumente și cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluție a câmpului operator, care oferă posibilitatea realizării unei manopere chirurgicale minuțioase, exacte, eficiente și sigure pentru pacient.

De asemenea, chirurgia robotică deține un avantaj extrem de important privind funcționalitatea postoperatorie, aflându-ne într-un moment în care pacienții depind de o dinamică neîntreruptă a activităților. Acest aspect explică necesitatea acestora de a se bucura de cât mai multe beneficii în perioada postoperatorie, dar, cel mai important, de a-și recăpăta funcțiile inițiale pentru ca reintegrarea în societate să fie cât mai rapidă.

Chirurgie robotică la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, se desfășoară intervenții de chirurgie generală realizate cu ajutorul sistemului de ultimă generație da Vinci Xi.

Dr. Bogdan Marțian

„Abordul robotic, datorită avantajelor tehnologice (imagine 3D HD, instrumente articulate și precizie sporită), permite o acuratețe superioară și siguranța menajării structurilor nervoase, cu prognostic operator mai bun” Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR.

Cu sprijinul promotorului chirurgiei robotice în România, Prof. Dr. Irinel Popescu, s-a inițiat la Spitalul Clinic SANADOR un program amplu în cadrul căruia se realizează intervenții de chirurgie robotică utilizând sistemul da Vinci Xi.

Din echipa de medici de elită care realizează aceste intervenții la Spitalul Clinic SANADOR fac parte Dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgie robotică și chirurgie laparoscopică, Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică și Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală.

Galerie foto

Programează-te la consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR