Tehnica chirurgicala originala de mastectomie radicala modificata in cancerul mamar

Considerat ca o boala generala, cancerul mamar trebuie sa beneficieze de un tratament complex adresat atat leziunilor loco-regionale cat si celor sistemice, pentru a putea spera intr-o vindecare durabila. Practic in protocoalele terapeutice moderne sunt combinate sub diferite variante metode chirurgicale, de iradiere, chimio, hormono si imunoterapie, toate avand ca obiectiv vindecarea bolii, sau in subsidiar, o supravietuire cat mai lunga si in conditii acceptabile sub raport estetic, psihic si social. Tehnica chirurgicala originala (cunoscuta si sub denumirea de tehnica ,,Grivita") se adreseaza cancerului mamar cu indicatie de mastectomie radicala modificata si cazurilor la care chirurgia conservatoare este contraindicata, oferind un control local superior fata de chirurgia conservatoare sau mastectomia simpla. Poate fi introdusa si ca secventa terapeutica in functie de gradul regresiei tumorale sub radioterapie sau polichimioterapie. Problema tehnica principala pe care o rezolva tehnica originala este abordarea intregii axile (in special varful sau) si a ganglionilor interpectorali (Rotter), permitand astfel efectuarea unei celulo-limfadenectomii complete, "la vedere", in bloc cu tumora mamara. Metoda inlatura dezavantajele cunoscute ale altor tehnici chirurgicale, oferind conditii optime pentru disectia axilara prin indepartarea temporara a muschilor pectorali. Se asigura astfel abordul direct, larg, pe cale anterioara iar refacerea componentei musculare a peretelui anterior al axilei, functional si protector fata de iradiere, dirijeaza cicatrizarea evitand aparitia edemului de brat. Ofera o radicalitate loco-regionala satisfacatoare din punct de vedere oncologic deoarece:

  • Rezeca in bloc glanda mamara, tesutul adipos perimamar, tegumentele pe o suprafata larga, ca si sistemul fascial de vecinatate cu pastrarea muschilor pectorali; indeparteaza tumora primara ca si eventualele focare multiple subclinice vecine, cea mai mare parte a colectoarelor limfatice, inclusiv ganglionii interpectorali, realizand astfel si o profilaxie eficace a recidivelor.
  • Limfadenectomia axilara completa permite: controlul microscopic al tuturor ganglionilor, evitandu-se rezultatele fals negative; aprecierea gradului de invazie; inlaturarea ganglionilor pozitivi, care obiectivizand depasirea capacitatii lor de aparare, devin posibile focare de metastazare; stadializarea corecta a bolii; stabilirea unui prognostic mai exact si a terapiei complementare necesare;
  • Respectand principiul rezectiei monobloc la distanta de tumora se reduc riscurile diseminarii intraoperatorii.

Interventia executata cu ligasure sau harmonic scalpel este simpla, rapida, netraumatizanta, bine suportata chiar si de bolnave mai tarate.

Supravietuirea la 5 ani este comparabila cu cea din literatura de specialitate, dar calitativ mai buna si cu rezultate estetice multumitoare (ofera conditii favorabile pentru reinterventiile plastice, la cazuri bine selectate). Este important ca pacienta sa respecte toate recomandarile medicului, pentru ca recuperarea dupa mastectomie sa decurge cat mai usor.

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior
SANADOR