Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile - tratamentul de ultima generatie a cancerului hepatic si al metastazelor hepatice

BUCURESTI, 17.02.2015 : Lectori si medici prestigiosi s-au intalnit pentru a dezbate cea mai moderna si eficienta tehnica in tratarea cancerului hepatic si a metastazelor hepatice - chemoembolizarea cu microsfere absorbabile. Simpozionul, numit "Abordarea pluridisciplinara a pacientilor cu tumori hepatice maligne", a avut loc pe data de 14 februarie 2015 si a fost prezidat de catre Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistica medicala in cadrul spitalului SANADOR, doctor in stiinte medicale si presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala.

Interventia de chemoembolizare cu microsfere absorbabile

se adreseaza pacientilor cu tumori maligne hepatice

, atat primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom), cat si secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon,dar si alte localizari), care au contraindicatie de operatie (rezectie) sau care din diverse motive, refuza operatia.

Prima interventie de chemoembolizare cu microsfere absorbabile a fost realizata in premiera nationala in 2012, la spitalul SANADOR, de catre Dr. Popa

, medic cu peste 16 ani de experienta internationala in domeniul radiologiei interventionale.

Procedura se realizeaza cu anestezie locala si presupune introducerea unui microcateter in arterele din ficat care vascularizeaza tumora respectiva; in aceste vase, ulterior, se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice care au rolul de a distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sangvin catre tumora.

Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentratia locala

(intratumorala)

de chimioterapie va fi mai mare

, iar

reactiile adverse mult minimizate

, in special cele sistemice (in restul organismului), astfel ca, in comparatie cu chimioterapia conventionala, in cazul chemoembolizarii toxicitatea in afara ficatului este aproape inexistenta.

dr_popa,,Interventia de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principalul tratament minim-invaziv in tratarea cancerului hepatic, cu rezultate foarte bune si reactii adverse minime, care ofera pacientului avantajul de a se externa la maxim 48 ore de la interventie. Aproximativ 89% dintre pacienti raspund bine la acest tratament, in sensul ca fie tumora s-a micsorat, fie a stagnat."

a declarat Dr. Bogdan Popa,medic primar Radiologie - Imagistica medicala in cadrul spitalului SANADOR.

In cadrul evenimenului medical s-a dezbatut importanta abordarii pluridisciplinare a pacientilor cu tumori hepatice maligne, prin colaborarea dintre medicii de diverse specialitati - radiolog interventionist, chirurg, gastroenterolog, oncolog. Simpozionul l-a avut ca invitat de onoare pe

Prof.Dr.Boris Radeleff

din Universitatea Heidelberg, Germania, personalitate de prestigiu in domeniul radiologiei interventionale vasculare, care a sustinut o serie de prezentari despre aceste tehnici. Evenimentul a fost posibil datorita implicarii celor doua companii, Celonova Biosciences USA (Barbara Kager, Director Marketing Development si Gerrit Jan de Nooij, Area sales Director) si Angiospectrumed.

In Romania, interventiile de chemoembolizare cu microsfere absorbabile se pot efectua la spitalul SANADOR, de catre Dr. Bogdan Popa, in cadrul departamentului de Radiologie interventionala dotat cu un angiograf de ultima generatie Siemens, care permite preluarea si stocarea imaginilor de inalta rezolutie din interiorul ficatului (angiograma).

Despre SANADOR:

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, un laborator de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara.

Cu o suprafata totala de 23.000 de mp si o capacitate de 402 de paturi, spitalul SANADOR pune la dispozitie

o gama complexa de specialitati medicale si chirurgicale

si detine un bloc operator

dotat la standarde europene

. Salile de operatie beneficiaza de o tehnologie de ventilatie si sterilizare de ultima generatie ce asigura

un grad de asepsie 3-4, care face ca infectiile nozocomiale sa fie nesemnificative

.

SANADOR pune accent pe implementarea tehnicilor chirurgicale cu minima invazivitate, iar pentru calitatea actului medical se folosesc echipamente ultraperformante in salile de operatie. Pentru internari de o zi sau diagnosticari rapide, in cadrul spitalului SANADOR functioneaza si un

ambulator in care se pot efectua consultatii, ecografii, interventii minim invazive cu internare de o zi, explorari functionale

. Acesta dispune de 20 cabinete de consultatii, serviciul de Recuperare - Fiziokinetoterapie si unitatea de imagistica.

SANADOR