Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privată din România care poate trata un accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) prin tromboliză intravenoasă. Procedura presupune administrarea unei perfuzii ce conține o substanță care ajută la dizolvarea cheagului de sânge care blochează un vas. Tratamentul durează o oră și presupune un protocol dedicat și o echipă multidisciplinară.
O condiție esențială este ca pacientul să vină la medic în fereastră terapeutică, adică în primele 3 ore (ideal) de la incident, maximum 4,5 ore.
Semnele și simptomele unui AVC sunt: deficitul motor, asimetrie facială, tulburări de vorbire, tulburări de vedere. Analizele de sânge au importantă maximă, iar tomografia cerebrală efectuată în Compartiment de Primiri Urgențe (CPU) devine decisivă pentru un diagnostic de acuratețe și/ sau diferențial. Astfel, se exclude hemoragia cerebrală care contraindică tromboliza.
Tratamentul poate ajută la o recuperare mai rapidă a pacientului datorită restabilirii fluxului sanguin. În timpul tratamentului trombolitic pot apărea complicații de tip hemoragic, de aceea și compartimentul ATI este foarte important.
Primul astfel de caz rezolvat în cadrul Spitalului Clinic SANADOR a fost al unui pacient pentru care soția a chemat ambulanța zilele trecute și a ajuns la Camera de Garda la ora 10.30, respectiv la un interval de o ora și 45 de minute de la instalarea simptomelor: deficit motor și tulburare de vorbire.
Pacientul a fost evaluat respectând protocolul și, la interval de 45 de minute de la sosirea în CPU, i s-a administrat perfuzia. Practic, cu tot protocolul respectat, de la analize la CT, după nici 2 ore i-a fost administrat tratamentul.
Conlucrarea dintre echipa de pe Ambulanță (deținem flota proprie de ambulanțe), specialiștii CPU, medicul neurolog (care indică administrarea substanței) a fost perfectă. Evoluția pacientului a fost favorabilă, cu remisia completă a deficitului motor și a tulburării de vorbire.