Anticoncepționalele au fost mereu un subiect controversat în rândul femeilor, mai ales că există o mulțime de mituri despre ele, cum că ar duce la îngrășare, la dereglări menstruale etc. Iată în continuare ce este adevăr și ce este minciună legat de faimoasa pilulă contraceptivă!
Există femei care se feresc de contracepția orală din diferite motive, cele mai frecvente fiind sfaturile primite de la prietene sau alte cunoștințe, mai mult sau mai puțin informate în legătură cu acest subiect. Și uite așa, din ignoranța ajung să aibă probleme din cauza sarcinilor nedorite. Așa că informează-te și află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări!
1. Pot avea încredere în pilula orală?
Pastilă contraceptivă orală are o eficientă de 99%, fiind una dintre metodele cele mai bune de prevenție a unei sarcini nedorite. Metodă este perfect reversibilă: odată ce ai întrerupt administrarea pastilelor, poți rămâne însărcinată din nou.
2. Contraceptivele orale îngrașă?
Pastilele contraceptive nu îngrașă. Studiile arată că numărul femeilor care se îngrașă în timp ce folosesc pilulele este asemănător cu al celor care slăbesc atunci când iau pilule. Unele femei acuză o retenție de apă mai mare în primele trei luni de administrare a pilulelor, însă acest efect dispare după perioada de acomodare.
3. Care este vârstă de la care pot folosi pilule contraceptive?
Începând cu vârstă de 15 ani poți folosi pilulele contraceptive. Însă, înainte de a opta pentru o anumită categorie de pastile, cel mai bine ar fi să te consulți cu medicul ginecolog pentru a-ți recomandă anticonceptionalul oral potrivit.
4. Dacă iau pilule, mai este necesar prezervativul?
În cazul unei sarcini nedorite, pilula este suficientă, însă, atenție! Pilula nu te protejează și de alte boli venerice! În cazul în care există riscul să iei o astfel de boală de la un partener, cel mai indicat ar fi să folosești și prezervativul.
5. Se poate face cancer la sân de la pilula contraceptivă?
Nu, pilulele contraceptive nu provoacă mult temutul cancer la san. Până în prezent, pilulele au fost folosite în siguranță de milioane de femei. Specialiștii susțîn că folosirea pilulelor contraceptive nu crește riscul apariției cancerului ci, dimpotrivă, scade riscul cancerului ovarian și al celui de endometru (mucoasa care îmbracă cavitatea uterului).
6. Ce efecte secundare au pilulele contraceptive?
Grețuri, mici sângerări sub formă de picături între menstruații, denumite spotting-uri, în special dacă femeia a uitat să ia o pilula sau dacă le ia cu întârziere, uscăciune vaginală, ușoare dureri de cap, senzație de tensiune a sânilor, vaginită atrofică, ușoară creștere a greutății, amenoree (lipsa menstruatiilor), acestea sunt posibilele simptome. Atenție! Posibile, nu sigure. Aceste efecte secundare nu sunt obligatorii, ele apar doar la unele femeii și nu sunt periculoase pentru sănătate.
7. Hormonii pe care-i conține pilula contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea?
Dozele de hormoni conținute de contraceptivele orale au fost diminuate de-a lungul timpului, astfel încât, în prezent s-au înlăturat aproape integral efectele secundare periculoase și s-a diminuat intensitatea celor foarte supărătoare, cum ar fi grețurile și sângerările.
8. Trebuie să fac din când în când o pauză în care să nu mai iau pilule pentru a lasă organismul "să se odihnească"?
Nu. Dacă te simți bine și te-ai acomodat cu contracepția hormonala, nu există niciun motiv pentru care să te oprești, decât dacă te-ai decis că vrei un copil.
9. Dacă am luat timp îndelungat pilule și acum nu le mai iau sunt protejată de o sarcina nedorită?
Imediat după terminarea foliei de contraceptiv și apariția menstrei secundare întreruperii contraceptivului, nu mai există protecție față de o posibilă sarcina.
10. Tratamentul cu anticoncepționale poate induce malformații viitorilor mei copii, după întreruperea acestuia?
După întreruperea contraceptivelor nu există risc pentru malformații fetale la viitoarea sarcina.