Reincepe scoala. Desi analizele uzuale in momentul intrarii in colectivitate nu sunt obligatorii, multi parinti continua sa efectueze analizele spre binele copiilor.
Principalele analize la intrarea in colectivitate sunt cultura exudatului faringian si examenul coproparazitologic.
Cele mai frecvente afectiuni in copilarie vizeaza sfera ORL. De la simple raceli, pana la amigdalita, faringite, laringite, otite.
Rolul culturii exudatului faringian este pe de-o parte de a identifica agentii patogeni care sunt responsabili de afectiunile sferei ORL - amigdalita, sinuzita, faringita, laringita, iar pe de alta, identifica acei copii care au infectia, dar care nu au simptomatologie, insa o pot raspandi. Acesti copii se numesc purtatori. Exudatul faringian este o analiza simpla care se recomanda in primul rand copiilor care au o simptomatologie care indica o infectie bacteriana a faringelui sau a amigdaleleor.
Recomandarea de recoltare a exudatului faringian se face de catre medic si copiilor fara simptome care insa pot fi purtatoari de agenti patogeni si pot infecta membrii comunitatii in care intra. Riscul de aparitie a faringitei streptococice creste daca exista contact direct cu copiii care au infectii streptococice. Infectia streptococica a gatului se transmite de la o persoana la alta. Cand un copil care are o infectie cu streptococ la nivelul gatului, respira, tuseste, stranuta, picaturi mici de saliva ce contin streptococi, se raspandesc in aer si pot fi inspirate de alti copii. Chiar daca copiii sau adultii au extirpate amigdalele, pot dezvolta faringite streptococice.
Simptomele cele mai intalnite in infectiile streptococice ale gatului sunt: durere de gat, instalata brusc, fara tuse, stranut sau alte semne de raceala, durere si dificultati la inghitit, roseata accentuata a gatului sau puncte de culoare rosu inchis la nivelul regiunii posterioare a boltii palatine, puncte albe, galbene in jurul amigdalelor, episoade febrile cu temperaturi mai mari de 38,3 grade C, iar uneori ganglioni inflamati la nivelul gatului. Neidentificate la timp si netratate, aceste infectii dau complicatii ca: sinuzite, otite medii, abcese sau flegmoane amigdaliene sau post infectie: reumatism articular acut, glomerulonefrita acuta si cardita reumatismala.
Recomandari pentru recoltarea exudatului faringian
Recoltarea exudatului faringian se face de regula dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide, deoarece acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si / sau mucoasei faringiene. Inaintea recoltarii pacientul nu trebuie sa se spele pe dinti pentru a evita ca materialul colectat sa fie modificat de pasta de dinti. Recoltarea se face cu ajutorul unui tampon steril, se preleveaza materialul, prin miscari de translatie cu o usoara apasare asupra mucoasei faringiene de pe suprafata amigdalelor sau din oricare zona faringiana daca exista semne locale de inflamatie.
Secretiile prelevate sunt introduse in recipient de transport cu medii de cultura care stimuleaza cresterea microorganismelor.
Rezultatul se obtine in 3-5 zile si este insotit de antibiograma care specifica sensibilitatea microorganismului la diverse antibiotice.