Interviu Dr. Valentina Minciuna, medic specialist oftalmologie, Spitalul SANADOR

  1. Care dintre bolile oculare se mostenesc? La ce probleme oftalmologice ale parintilor nostri sa fim atenti si sa ne asteptam sa avem probleme similare?

Multe dintre afectiunile oculare se mostenesc genetic. Printre acestea se numara defectele de vedere: miopia, astigmatismul, anizometropia si hipermetropia. Este foarte important ca parintii care sufera de o astfel de afectiune, sa mearga impreuna cu copiii lor la un control oftalmologic de rutina, pentru ca eventualele probleme sa poata fi depistate din timp. La varste mai inaintate pot aparea afectiuni cum ar fi: glaucomul, peste 40 de ani, cataracta sau degenerescenta maculara (toate acestea se pot mosteni genetic).

  1. Ce alimente sunt recomandate pentru sanatatea ochilor si de ce? Exista niste doze anume pentru a avea vreo eficienta (ex: afine, morcovi)?

Legumele recomandate pentru sanatatea ochilor sunt:

  • Legumele verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, salata, fasolea verde sau mazarea sunt o sursa excelenta de luteina si zeaxantina. In cadrul studiilor de specialitate, luteina si zeaxantina s-au dovedit a fi o sursa de antioxidanti eficienta in reducerea riscului de aparitie a bolilor oculare degenerative legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara. Acestea sunt capabile sa absoarba razele periculoase pentru ochi. In plus, ofera protectie antioxidanta fata de radicalii liberi, care, printre altele, sunt formati in mod continuu in macula, prin lumina soarelui. Carotinoidele faciliteaza o protectie deosebita impotriva degenerarii maculei, care sunt conditionate de varsta.
  • Fructele si legumele galben-portocalii, bogate in betacaroten, un precursor al vitaminei A: morcovi, caise, piersici, mango, ananas sau pepene galben. Faptul ca vitamina A joaca un rol-cheie in procesul vederii a dus la supranumirea acestei vitamine drept ,,vitamina ochilor".
  • Pestele gras: heringul, macroul, somonul, tonul, ansoa sau sardinele, care contin acizi grasi omega 3. Omega 3 contribuie la mentinerea integritatii structurale a retinei si are un rol important in protectia functiei vizuale, datorita activitatii vasoprotectoare si neuroprotectoare.
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C sunt un antioxidant puternic (afine, coacaze, portocale, capsuni, rosii).
  • Alimentele bogate in vitamina E (migdale, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau) sunt un alt antioxidant important, care protejeaza ochii de actiunea nociva a radicalilor liberi.
  • Alimentele care contin zinc (carne de vita, carnea de pui, semintele de dovleac, galbenusul de ou). Zincul contribuie activ la eliberarea vitaminei A din ficat, astfel incat sa poata fi folosita pentru mentinerea sanatatii ochilor.

La fel de importanta este si hidratarea, nu doar pentru sanatatea ochilor, ci si a intregului organism. Este nevoie sa consumam minim doi litri de apa pe zi.

  1. Exista vreo legatura intre greutatea corporala si problemele de vedere?
  2. Cat de importanti sunt ochelarii de soare? Cum ii alegem (in afara de aspectul estetic) - ce culoare e recomandat sa aiba lentilele? De la ce varsta e ok sa poarte copiii ochelari de soare?

Obezitatea este un factor de risc care poate duce la diabetul zaharat, ce poate provoca boli de ochi. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina), foarte importante pentru sanatatea ochilor, sunt liposolubile stocate, mai degraba, in celulele grase, decat ramase in fluxul de sange. Cand avem depozite mai mari de grasime, acestea pot retine carotenoidele pe care le consumam din legume si fructe fara a le permite sa fie transportate la ochi. Unii cercetatori sugereaza ca persoanele obeze ar putea avea nevoie de cresterea aportului de carotenoide cu suplimente, cu scopul de a preveni bolile de ochi. Pierderea in greutate este, de asemenea, o strategie importanta. Purtarea ochelarilor de soare este o necesitate. Ochelarul nu mai este un simplu accesoriu, ci un sistem de protectie. O lentila colorata, fara un factor de protectie este mult mai nociva decat simpla expunere a ochilor la radiatiile UV. Lentila colorata face ca pupila sa se dilate si sa permita o patrundere a unei cantitati mai mari de radiatii in ochi, pe cand lipsa lentilei face ca ochiul, cu un mecanism propriu de protectie, sa isi micsoreze pupila si sa nu lase sa patrunda o mare cantitate de radiatii. Orice lentila colorata transmite o anumita cantitate de lumina, iar aceasta trebuie marcata pe bratul ochelarului cu un numar ( de la 0 la 4 ):

  1. Categoria 0 - trasmitanta 80-100 %, ideal pentru vreme fara soare, cu multi nori;
  2. Categoria 1 - transmitanta 40-80%, pentru vreme cu putin soare;
  3. Categoria 2 - transmitanta 20-40%, soare moderat;
  4. Categoria 3 - transmitanta 8-20%, soare puternic; majoritatea ochelarilor de soare se incadreaza in aceasta categorie sau ar trebui sa se incadreze aici;
  5. Categoria 4 - transmitanta 3-8%, soare puternic, zapada ( nu sunt indicati pentru condus pentru ca informatia vizuala este scazuta ); aici se incadreaza ochelarii de soare folositi pentru altitudini ridicate.

Sunt anumite lentile care au si un tratament polarizant incorporat. Razele de lumina care ajung pe suprafata ochelarului sufera un proces de refractie (cu alte cuvinte o parte trec prin lentila ochelarului si ajung la suprafata ochiului orbind privitorul). Filtrul polarizat ajuta la indepartarea acestor raze reflectate, oferind o mai mare claritate, un contur net si in plus, eliminand efectul orbitor atat de greu de suportat. Forma lentilelor este si ea importanta si nu ma refer aici neaparat la considerentele estetice. O lentila mare protejeaza mai bine o rama groasa, eventual cu un brat lateral mai gros, cu un efect de protectie din lateral a ochilor de radiatiile UV. Cum alegem ochelarul de soare ? Lentila este foarte importanta si trebuie sa asigure protectie pentru radiatiile UVA si UVB, asa ca, atunci cand alegem ochelarul de soare, urmarim ce factor de protectie are lentila respectiva, iar factorul trebuie sa fie cuprins intre 100-400 %.

  • lentila neagra sau gri inchis reduce cantitatea de lumina, in mod general;
  • lentila maro absoarbe lumina cu lungime de unda inalta (inclusiv lumina albastra);
  • lentila verde ofera un foarte bun contrast dintre toate nuantele de lentila, prin urmare si o acuitate vizuala buna;
  • lentila galbena filtreaza cel mai bine lumina albastra care genereaza un halou deranjant in jurul imaginilor privite. De aceea, ochelarii de condus au, de obicei, lentile galbene sau portocalii;
  • lentila mov sau roz ofera un contrast foarte bun pe fundal verde/albastru si reprezinta cea mai buna optiune pentru activitati cum ar fi: pescuit, vanatoare, sporturi nautice;

Exista solutii si pentru cei care poarta dioptrii: ochelarul de soare cu dioptrii care se executa pe comada. Daca pana nu demult se credea ca bebelusii si copiii mici nu au nevoie de ochelari de soare, pentru a lasa ochii sa se obisnuiasca cu lumina naturala, in prezent, oftalmologii specializati pe oftalmopediatrie considera ca un ochelar de soare corespunzator este mai mult decat sigur pentru copilasi. Daca pe dumneavoastra va protejati, de ce sa nu ne protejam si copiii?

  1. Va rog, faceti-ne cateva precizari referitoare la iluminatul artificial.

LED-urile au fost promovate ca o alternativa eficienta la becurile traditionale, datorita faptului ca au un consum de pana la 85% mai mic si o durata de viata mult mai mare. Ele sunt folosite la fabricarea smartphone-urilor, a monitoarelor si televizoarelor, ajungand sa fie utilizate in special in gospodarii, pentru a economisi energia. Becurile LED emit o lumina albastru-violet, care afecteaza o zona a retinei numita macula, responsabila de acuitatea vizuala. Copiii sunt si mai sensibili cand vine vorba de lumina albastra artificiala, care ne afecteaza vederea, pentru ca ochii lor nu filtreaza lumina cu aceeasi eficienta ca ochii adultilor, astfel ca retina le poate fi afectata in mod direct. Ochii nu sunt conceputi sa se uite direct la lumina, ci sunt "proiectati" pentru a detecta lumina.

  1. De la ce varsta se recomanda (sau de la ce varsta sunt eficace) operatiile de corectare a viciilor de refractie?
  2. Cum alegem lentilele de contact? Trebuie sa aiba aceleasi dioptrii ca si ochelarii prescrisi de medic sau sunt situatii in care se folosesc dioptrii mai mici?

Dupa varsta de 20 de ani, atunci cand ochii ajung la maturitate, pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact, se pot face interventii chirurgicale de reducere a dioptriilor. Este important ca pana la aceasta varsta, sa fie purtate corectii optice adecvate, pentru ca vederea, la momentul interventiei, sa fie buna. La un pacient ambliop, cu o vedere scazuta, reducerea dioptriilor nu va fi insotita de o imbunatatire a vederii (pentru ca un ochi "lenes", nu e invatat sa vada). In cazul miopilor, dioptriile trebuie sa fie stabile timp de cel putin un an. Pacientii nu trebuie sa aiba alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.) Prescriptia medicala pentru lentilele de contact contine parametrii in plus fata de reteta pentru ochelari, parametrii esentiali pentru buna adaptare a lentilelor de contact pe ochi. De aceea, lentilele nu trebuie comandate fara un consult oftalmologic din care sa reiasa caracteristicele lentilei: diametru,raza, curbura, tipul lentilei.

  • RC - Raza de curbura indica gradul de curbura al interiorului lentilei de contact si se masoara in milimetrii. Are valori cuprinse intre 8.0 si 10.0 mm. Pentru o buna adaptare, lentila de contact trebuie sa se potriveasca cu raza de curbura a corneei.
  • DIA - Diametrul. Distanta in milimetrii de la o margine a lentilei de contact la marginea opusa. Are valori cuprinse intre 13 si 15 mm.

Lentilele de contact nu trebuie doar sa asigure o vedere buna, ci trebuie sa se adapteze pe ochi fara sa provoace disconfort. Daca nu sunt bine adaptate sau materialul din care sunt confectionate nu este potrivit pentru ochii dumneavoastra, pot aparea probleme oculare cum ar fi: inflamatie, lacrimare, inrosirea ochilor, leziuni ale corneei,infectii. O lentila prea stransa nu se misca la clipit,push-up test: lentila ramane descentrata si revine foarte greu in pozitia initiala. O lentila larga se misca foarte tare daca este mai mare de 0,6 mm, iar vederea este neclara la clipit. Nu intotdeauna valoarea dioptriei de pe lentila de contact este aceeasi cu cea de pe ochelarul de vedere. In cabinetul medicului oftalmolog exista tabele de conversie ochelari-lentile de contact si astfel se stabileste dioptria echivalenta de pe lentila de contact.

SANADOR