La SANADOR siguranta pacientului este intotdeauna pe primul loc, motiv pentru care implementam, in permanenta, cele mai noi si eficiente sisteme care sa ne ajute sa oferim cele mai bune conditii pacientilor. Exista un intreg complex de factori care contribuie la desfasurarea in siguranta a procedurilor medicale pornind de la vopseaua folosita pentru peretii spitalului, la pardoseli speciale antibacteriene, reciclarea aerului, filtrarea si purificarea microbiologica a acestuia in blocurile operatorii cu ajutorul unor centrale speciale de tratare a aerului, cu filtre HEPA si instalatie cu flux laminar dedicate zonelor critice (sali de operatii si terapiile intensive) la circuitele de evacuare a materialelor infectate si pana la produsele antiseptice si de dezinfectare.
In cele ce urmeaza vom explica pe rand, contributia fiecarui element in parte in ceea ce priveste prevenirea infectiilor nosocomiale:
1. VOPSEA SPECIALA: Peretii spitalului SANADOR sunt zugraviti cu vopsea lavabila antibacteriana, cu ioni de argint. De asemenea, in grupurile sanitare, peretii sunt imbracati cu o suprafata de vinil, antibacteriana. Salile de operatie sunt tapetate deasemenea cu suprafete de vinil antibacteriene, speciale pentru sali chirurgicale.
2. PARDOSELI ANTIBACTERIENE: In blocurile operatorii, toate salile de operatii sunt acoperite atat la nivelul pardoselii, cat si la nivelul peretilor, cu suprafete de vinil antibacteriene. In plus, pardoseala prezinta insertii metalice legate la impamantarea spitalului, pentru descarcarea electricitatii statice a echipamentelor folosite in sali.
3. FILTRE HEPA: Intreaga cladire beneficiza de o recirculare a aerului, mereu proaspat, filtrat prin centrale de tratare a aerului. In zonele critice (Sali de Operatie, Terapie Intensiva Adulti si Neonatologie), fiecare sala sau compartiment de Terapie Intensiva are propria centrala de tratare si sterilizare a aerului cu filtre HEPA, mentinand o rata de schimburi de volume aer, orara, intre 25 si 40, ceea ce asigura un grad de asepsie de 3 si 4 pe o scara de la 1 la 4. Aceasta operatiune de tratare a aerului functioneaza 24/24 si 7/7.
4. SUPRAPRESIUNE: Presiunea de aer descreste de la blocul operator (unde presiunea este pozitiva, respectiv mai mare decat cea atmosferica) catre filtrul general, astfel incat aerul are permanent un singur sens de circulatie, fara a deveni vreodata viciat, prin aport dinspre filtrul general sau dinspre lifturi.
5. STERILIZAREA INSTRUMENTARULUI SI DISPOZITIVELOR MEDICALE: Spitalul SANADOR dispune de cele mai noi echipamente care asigura sterilzarea intrumentarului/dispozitivelor medicale prin caldura umeda sau plasma. Sterilizarea cu plasma (peroxid de hidrogen) la temperaturi scazute este o metoda noua prin care pot fi sterilizate in special echipamentele endoscopice, sensibile la temperaturi inalte si dispozitivele medicale lungi cu diametru foarte mic, foarte greu de sterilizat sau dezinfectat prin alte metode.
6. CIRCUITE: La nivelul circuitelor medicale, materialele murdare (infectate) au cale exclusiva de evacuare atat din salile de operatie, cat si din terapie intensiva adulti si neonatologie.
7. REDUNDANTA INSTALATIILOR: Niciuna dintre instalatii nu prezinta vreun risc de nefunctionare din cauza penelor de curent, intrucat toate zonele vitale sunt alimentate de generatoare electrice. Astfel, toate filtrele si instalatiile care asigura functionarea la standarde internationale a spitalului raman permanent in functiune. In plus,spitalul dispune de un sistem automat de alarmare, adresabil, fiecare element de detectie a fumului sau a focului avand o adresa proprie, ceea ce face ca localizarea sa se realizeze imediat. Atat peretii din holuri, cat si usile de acces pot rezista la foc timp de 120 de minute. De asemenea, focul nu se poate propaga in afara zonei in care s-a produs.Parcarea subterana este echipata cu sprinklere si cu instalatii de evacuare a fumului. Cantitatea de apa necesara interventiei pompierilor este asigurata de doua bazine proprii de apa, de 200 de tone, precum si de o statie de pompare pentru hidrantii externi si interni.Spitalul este dotat, de asemenea, cu o scara exterioara de evacuare a targilor.
8. DEZINFECTANTII si PROCEDURILE DE IGIENIZARE: Dezinfectatii si produsele antiseptice utilizate in SANADOR sunt de cea mai buna calitate si sunt avizate pentru punere pe piata conform legislatiei. Utilizarea unui anumit dezinfectat se decide numai dupa ce o mostra este testata din punct de vedere al eficacitatii, mai concret sunt recoltate probe de pe suprafetele pe care a fost aplicat. In plus, dezinfectantii utilizati sunt schimbati la intervale de timp de 6 luni -1 an pentru a se evita aparitia rezistentei germenilor patogeni la anumite substante.
9. TESTE DE AUTOCONTROL: Testele care sunt efectuate in spital sunt denumite "teste de autocontrol" si acestea reprezinta modul de verificare a calitatii curateniei si dezinfectiei, a sterilizarii dar si al modului in care personalul sanitar efectueaza corect manevra de spalare si dezinfectie mainilor. Practic, se recolteaza probe de pe suprafete, de pe instrumentarul sterilizat, teste de aeromicroflora si de pe mainile personalului. Testarea consta din cultivarea la incubator a probelor recoltate pentru a identifica prezenta sau nu a germenilor patogeni. In cazul in care exista germeni se trece la identificarea acestora-adica se evidentiaza ce tip de germene exista. Laboratorul spitalului poate identifica aproape orice tip de germene patogen, avand in dotare un analizor automat.
10. PLAN DE PREVENIERE A INFECTIILOR NOSOCOMIALE: Conform planului anual de prevenire a infectiilor nososcomiale exista o clasificare a zonelor de risc pe baza acesteia se decide ca recoltarea de teste de autocontrol se efectueaza mult mai frecvent (saptamanal, lunar, sau trimestrial) dar si imediat dupa dezinfectia unei incaperi in situatii in care a existat internat un pacient cu o infectie.
In anul 2015 s-au prelevat probe 2502 probe ale caror rezultate au fost corespunzatoare:
- pentru controlul microbiologic al apei sterile utilizate la sala de operatie au fost recoltate un numar de 113 probe;
- pentru controlul sterilitatii instrumentarului chirurgical, dispozitive medicale si material moale au fost recoltate un numar de 197 probe, in vederea verificarii gradului de sterilitate;
- pentru controlul microbiologic privind incarcatura microbiana a aerului au fost recoltate un numar de 82 probe;
- pentru controlul microbiologic privind igienizarea suprafetelor de lucru in sali de tratamente, oficii, biberonerie, rezerve /grupuri sanitare, sali de operatie / nasteri, saloane terapie, tegumente / echipament protectie personal medical, infirmier au fost recoltate un numar de 2110 probe;
- salile de operatie sunt curatate si dezinfectate dupa fiecare interventie chirurgicala si se aplica inclusiv purificarea microbiologica a aerului prin nebulizarea dezinfectantului si ultraviolete. In fiecare sala de operatii se efectueaza curatenie si dezinfectie terminala (generala) zilnic, la sfarsitul programului operator.
In afara testelor de autocontrol, in Spitalul SANADOR este organizat sceeningul pacientilor la internare in vederea depistarii persoanelor coloniozate / infectate cu germeni multiplu rezistenti la antibiotice.
Spitalul SANADOR ofera conditii de izolare stricta, cu personal si materiale sanitare dedicate in rezerve cu un singur pat si grup sanitar propriu pentru tratamentul acestor pacienti, asigurandu-se astfel limitarea in totalitate a raspandirii germenilor la ceilalti pacienti. Asupra personalul medico-sanitar, in special cel care lucreaza in zonele de risc (nonatologie, terapie intensiva, bloc operator) se aplica masuri de verificarea statusului de portaj pentru a depista in timp util starea de purtator si a evita ca pacientii sa fie ingrijiti de persoane purtatoare de germeni.