Ce este chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică sau chirurgia metabolică implică intervenții chirurgicale menite să modifice sistemul digestiv, cu scopul scăderii ponderale, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacientului. Operațiile efectuate în vederea scăderii ponderale sunt indicate atunci când sănătatea este pusă în pericol de obezitate. La SANADOR, pacienții au acces la consutații reaizate de specialiștii în chirurgia obezității, pentru a afla ce variantă de tratament este cea mai potrivită.

Chirurgia obezității permite reducerea riscurilor asociate unor patologii amenințătoare de viață, precum hipertensiunea arterială, dislipidemia, apneea în somn, diabetul zaharat, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral ischemic.

Watch on YouTube

Intervenția chirurgicală este una dintr-o succesiune de etape din cadrul unui întreg program dedicat pacientului metabolic. Scopul programului este evaluarea stării de sănătate, alegerea celei mai bune soluții chirurgicale, scăderea ponderală, menținerea postoperatorie a unei greutăți optime pe termen lung, dar și supravegherea evoluției pacientului.

Indicațiile chirurgiei bariatrice

Menținerea unei greutăți corporale adecvate este unul dintre cele mai importante moduri de menținere a stării de sănătate și de evitare a riscului de îmbolnăvire.

Chirurgia bariatrică este indicată în următoarele situații:

  • Atunci când indicele de masă corporală (IMC – BMI) este mai mare sau egal cu 40 sau când IMC este între 35 și 40 și asociază o patologie ce s-ar putea ameliora în cazul scăderii ponderale (precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat);
  • După ce au eșuat toate celelalte metode încercate în vederea scăderii ponderale, precum dieta și exercițiile fizice.

Beneficiile chirurgiei metabolice

Intervențiile chirurgicale bariatrice pot duce la scădere în greutate pe termen lung. Amploarea pierderii în greutate depinde de tipul intervenției și de schimbările în stilul de viață.

Pe lângă pierderea în greutate, chirurgia obezității poate ameliora sau chiar rezolva afecțiuni apărute din cauza creșterii ponderale și a obezității, precum:

Pe lângă afecțiunile legate de obezitate, chirurgia bariatrică poate chiar să îmbunătățească capacitatea de a efectua activitățile zilnice și, în ansamblu, crește calitatea vieții.

Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Proceduri de chirurgie bariatrică

Alegerea tehnicii corespunzătoare pentru fiecare pacient este o decizie importantă, luată de pacient sub îndrumarea echipei multidisciplinare cu experiență în chirurgia obezității. Pacientului i se explică eficiența fiecărei tehnici în parte, precum și potențialele riscuri sau efecte adverse.

Există mai multe proceduri de chirurgie metabolică:

  • Gastric banding - este o procedură restrictivă, efectuată prin chirurgie laparoscopică, care presupune montarea unui inel gastric reglabil pe stomac, împărțindu-l în două segmente inegale, ce comunică între ele printr-un canal permis de inel. Astfel, senzația de sațietate apare după consumarea unei cantități mici de alimente. Inelul este conectat la un dispozitiv pentru reglarea acestuia, plasat subcutanat, canalul între cele două porțiuni ale stomacului fiind restrâns treptat. Recuperarea postoperatorie este rapidă și ușoară, fără cicatrice. Procedura necesită o spitalizare scurtă, este reversibilă și ajustabilă, are cel mai mic risc de complicații postoperatorii și cel mai mic risc de sindrom de malabsorbție. Dezavantajele includ scăderea ponderală treptată, într-un ritm mai lent comparativ cu celelalte proceduri. În cazul nerespectării dietei postoperatorii și a consumului de alimente în exces, se poate produce dilatația de esofag. Această procedură are cea mai mare rată de reintervenție.
  • Balonul endogastric - este o procedură non-chirurgicală, reversibilă, realizată cu ajutorul endoscopului, se poate introduce în stomac un balon umplut cu 600 ml soluție salină, cu scopul de a ocupa cavitatea gastrică și de a genera rapid senzație de sațietate, reducând astfel aportul alimentar. Balonul este doar o soluție temporară, rămânând în stomac pe o perioadă de 6 luni. Această procedură se recomandă pacienților cu un indice de masă corporală între 27 și 40, care nu au reușit sa slăbească prin regim alimentar și exerciții fizice, dar care nu au indicație chirurgicală. De asemenea, presupune o scădere ponderală treptată. Pentru rezultate notabile, trebuie respectat tratamentul conservator, care implică dietă și sport. Balonul gastric are contraindicații clare: bolile de colagen, bolile inflamatorii intestinale, ciroza hepatică, patologii gastrice precum ulcerul duodenal și gastric sau gastrita severă.
  • Gastric sleeve este o intervenție chirurgicală ce presupune rezecția ireversibilă a stomacului, aproximativ 80% din volumul său, stomacul restant având o capacitate de aproximativ 60–120 ml, cu funcția păstrată. Prin această procedură, se reduce permanent cantitatea de alimente ingerată și se evită sindromul de malabsorbție. În urma acestei intervenții, stomacul este micșorat, însă funcția rămâne neschimbată cu excepția reducerii producției de grelină (hormonul răspunzător de senzația de foame), astfel scăzând aportul alimentar și greutatea corporală. Procedura implică reducerea volumului stomacului, cu prezervarea funcției acestuia, fiind permis consumul alimentar obișnuit, însă în cantități mai mici. Nu este afectată absorbția vitaminelor și mineralelor, se reduce riscul de ulcer gastric, se ameliorează simptomatologia patologiei asociate (diabetul zaharat, hipertensiune, apneea în somn), iar recuperarea postoperatorie este ușoară și rapidă. Dezavantajele sunt reprezentate de riscurile asociate oricărei intervenții chirurgicale și de ireversibilitatea procedurii.
  • Plicatura gastrică - este o intervenție chirurgicală bariatrică modernă, laparoscopică, ce presupune sutura mai multor pliuri din stomac cu fire chirurgicale neresorbabile. Rezultatul este reducerea volumului stomacului cu aproximativ 70% fără rezecția acestuia. Astfel, se restricționează cantitatea de alimente consumată și este favorizată o scădere ponderală rapidă. Avantajele gastroplicaturii constau în faptul că nu se rezecă stomacul și nu se implantează corpuri străine, procedura este potențial reversibilă, este mai puțin invazivă comparativ cu alte intervenții bariatrice, recuperarea este ușoară, pierderea în greutate este graduală cu rezultate foarte bune încă din primul an postoperator.
  • Bypassul gastric - este o intervenție chirurgicală bariatrică laparoscopică ce presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și suturarea acestuia de o parte a intestinului subțire (ansă jejunală), ocolind astfel 90% din stomac și o treime din intestin. Rezervorul se creează secționând partea superioară a stomacului de restul corpului acestuia, și suturându-l la segmentul de intestin subțire, astfel asigurându-se tranzitul intestinal. Bypassul gastric duce la scădere ponderală prin mai multe mecanisme. În primul rând, noul stomac este micșorat și necesită o cantitate mai mică de alimente. În plus, pentru că printr-un segment de intestin subțire nu mai trece bolul alimentar, scade aportul de calorii și nutrienți.
  • Diversia biliopancreatică tip duodenal switch - este o intervenție chirurgicală laparoscopică ce presupune rezecția longitudinală a stomacului și devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subțire, secrețiile biliodigestive amestecându-se cu bolul alimentar la acest nivel. Se șuntează astfel o mare parte a intestinului subțire și se reduce semnificativ segmentul intestinal de absorbție. Este o abordare chirurgicală metabolică mai severă, ce perturbă absorbția caloriilor și a nutrienților iar în urma acestei proceduri va fi necesară substituția de vitamine și minerale pe termen lung. Avantajele sunt reprezentate de scăderea ponderală cu aproximativ 90% din exces, reducerea absorbției grăsimilor, eficiență crescută împotriva diabetului zaharat comparativ cu alte proceduri bariatrice, recuperare postoperatorie ușoară. Dezavantajele implică riscuri asociate mai mari comparativ cu alte proceduri metabolice, spitalizare mai îndelungată, potențial mare de cauzare a deficitelor de proteine, minerale și vitamine.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Chirurgia obezității la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate procedurile de chirurgie bariatrică disponibile, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte, în urma unei evaluări medicale complete, multidisciplinare. Procedurile de chirurgie bariatrică sunt realizate de o echipă chirurgicală experimentată, prin abord minim invaziv, robotic sau laparoscopic, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Pacienții beneficiază de asistență medicală de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Imagine din timpul unei intervenții bariatrice realizate de Dr. Florin Turcu

După intervenția de chirurgie metabolică, la SANADOR pacienții au acces și la consiliere nutrițională, oferită de medici nutriționiști cu experiență, pentru stabilirea unei diete personalizate și deprinderea unui stil de viață sănătos. Doar în acest fel pot fi asigurate cele mai bune rezultate, pe termen lung.

La SANADOR, persoanele cu afecțiuni cronice provocate de obezitate (diabet zaharat, boli cardiovasculare sau hepatice) beneficiază de consultații de specialitate și de toate analizele și investigațiile necesare pentru managementul corect al acestor probleme de sănătate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR