Dupa nastere, nou-nascutii se pot confrunta cu diverse evenimente fiziologice. Acestea nu apar la toti bebelusii, insa este bine ca proaspetele mamici sa stie de ele si sa actioneze asa cum trebuie in caz ca este nevoie.
Iata care sunt posibilele probleme fiziologice la nou-nascuti:
Scaderea in greutate
Scaderea in greutate a copilului are loc intre prima si a cincea zi de la nastere, scadere care poate varia intre 3% si 10%, media fiind de 6% din greutatea initiala. Ea poate fi determinata de:
- Greutatea initiala a copilului; cei care au o greutate mai mare vor scadea mai mult in greutate;
- Alaptarea; momentul in care incepe alaptarea, instalarea secretiei lactate a mamei, bebelusii bolnavi vor pierde mai mult in greutate.
- Ingrijirile care li se acorda in primele zile de viata; temperatura de afara si din camera, cantitatea de lichide administrate, respectarea repausului nou-nascutului.
Scaderea in greutare este un fenomen firesc, insa atunci cand bebelusul nu recupereaza pana la varsta de doua saptamani, este un semnal de alarma ca nou-nascutul este bolnav sau subnutrit.
Icterul fiziologic
Icterul neonatal se manifesta prin modificarea culorii pielii si a mucoaselor, adica se ingalbenesc, intre a doua si a patra zi de viata. Ingalbenirea se poate accentua in urmatoarele zile, insa dispare de la sine intre una si trei saptamani. Schimbarea culorii este vizibila in zona toracelui si a fetei, coloratia galbena mai pronuntata determinand somnolenta si lentoare la bebelus
Desi este un fenomen intalnit la 85% dintre bebelusi, in cazul in care icterul apare din prima zi, este intens si progreseaza rapid, trebuie anuntat de urgenta medicul, deoarece afectiunea poate avea o cauza patologica. De asemenea, daca persista mai mult de trei saptamani, este simptomul unei stari patologice (afectiuni hematologice si hepatice).
Criza genitala
Criza genitala consta in modificari ale glandelor mamare si ale organelor genitale la bebelus. Aceste modificari sunt determinate de trecerea unor hormoni materni in organismul fetal, si anume:
- Glandele mamare; la aproximativ 40% dintre nou-nascutii de ambele sexe, acestea se maresc in primele 3 si 4 zile dupa nastere si ating nivelul cel mai inalt la sfarsitul primei saptamani, putand-se mentine de la cateva zile la cateva saptamani sau luni. Uneori pot ajunge la 3 sau 4 cm in diametru, se intaresc. Mameloanele se ingrijesc cu atentie, in caz contrar riscand o infectie.
- Sangerari; eliminarea unor secretii vaginale alcatuite din celule epiteliale, mucus si eritrocite ("vulvovaginita descuamativa"). Cauza este aceeasi ca si in cazul glandelor mamare. Este suficienta toaleta zilnica a regiunii vulvare cu apa sterila, aplicata cu comprese sterile.
- Marirea testiculelor la baieti
Eritemul alergic
Eritemul alergic sau eruptii sub forma unor pete rosii (macule), mici vezicule sau elemente proeminente (papule). Acestea nu necesita niciun fel de tratament, deoarece dispar de la sine in 14 zile.
Important: Atentie la toaleta pentru a nu se infecta.
Descuamarea fiziologica
Cunoscuta si sub numele de scuame din epiderma, descuamarea fiziologica poate fi discreta sau foarte pronuntata. Acestea apar in special pe palme, talpi sau trunchi. Daca este foarte pronuntata, se va folosi o crema de hidratare special destinata ingrijirii tegumentului nou-nascutului.
Scaunele
Cele din primele zile poarta numele de meconiu. Sunt dense, se lipesc de scutece si au culori variind de la negru la maroniu si verde-masliniu.
Colonizarea intestinului are loc dupa nastere. Mai intai tractul gastrointestinal se umple cu aer, iar dupa inceperea alimentatiei, cu lapte. Astfel ca, in portiunea cuprinsa intre gura, nas si anus se produce colonizarea cu microbi a diverselor segmente ale tubului digestiv.
Scaunele de tranzitie apar dupa eliminarea meconiului, intre a 3-a si a 5-a zi de viata. Acestea rezulta din digestia primelor mese ale sugarului si sunt in numar de cate 5 sau 6 pe zi, de culoare verzuie, uneori fiind amestecate cu mucus. Trebuie avut in vedere daca aceste scaune nu sunt insotite de modificari ale starii generale. Daca nu, atunci sunt perfect normale.
Din a 4-a sau a 6-a zi, scaunul ar trebui sa aiba aspect galben mustar si sa fie cu o frecventa intre 1 si 10 scaune pe zi (la fiecare masa).
Aceste informatii sunt oferite de dr. Valentina Cravet, medic specialist neonatologie.
Prin alegerea unui pachet de nastere la Maternitatea SANADOR, viitoarele mamici si bebelusii lor vor beneficia de dotarile si echipamentele unei sectii de neonatologie moderne si complexe, cu terapie intensiva neonatala, dar si de expertiza medicilor specialisti si primari neonatologi.
Va asteptam la Zilele Baby SANADOR pentru mai multe informatii.