Ce este AVC ischemic acut

Un AVC ischemic acut este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, fiind întâlnit în peste 85% din cazuri. Este provocat de blocarea circulației sângelui la nivel cerebral și reprezintă o urgență medicală. În lipsa tratamentului adecvat, administrat la timp, un accident vascular cerebral ischemic acut poate lăsa sechele neurologice severe, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde este realizat tratament pentru AVC ischemic acut prin tromboliză intravenoasă, dacă pacientul se prezintă la Compartimentul de Primiri Urgențe în primele patru ore și jumătate de la apariția manifestărilor clinice și dacă nu există contraindicații pentru această procedură.

Watch on YouTube

Ischemia cerebrală apare atunci când circulația sângelui la nivelul creierului este blocată de un tromb sau de plăci de aterom depuse pe pereții unei artere. Din această cauză, creierul nu mai primește suficient sânge oxigenat și începe moartea țesutului cerebral. În funcție de regiunea cerebrală care nu mai este oxigenată suficient, este afectată o anumită parte a creierului. Astfel, se poate declanșa un AVC ischemic pe stânga sau un AVC ischemic pe dreapta. Moartea celulelor cerebrale începe după doar câteva minute, de aceea ajutorul medical de urgență este esențial și trebuie acordat cât mai repede posibil.

Cauze și factori de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic

Un accident vascular cerebral ischemic este provocat de blocarea circulației sângelui spre creier, din cauza unui cheag de sânge (tromb) sau a plăcilor de aterom. Cheagul de sânge se poate forma în orice arteră din corp și poate ajunge la creier prin sistemul circulator. De asemenea, plăcile de aterom se pot depune pe pereții vaselor de sânge oriunde în organism, ca urmare a aterosclerozei, din ele se pot desprinde fragmente numite emboli, care se deplasează spre creier și blochează circulația într-o arteră cerebrală. În unele situații, se pot forma plăci de aterom direct în arterele de la nivelul creierului.

Factorii de risc pentru un AVC ischemic sunt cei asociați cu o probabilitate crescută de tromboză sau de ateroscleroză. Aceștia includ aspecte legate de stilul de viață și afecțiuni asociate:

De asemenea, riscul de accident vascular cerebral ischemic acut este mai mare la bărbați decât la femei, iar vârsta înaintată și istoricul familial de AVC ischemic reprezintă alți factori de risc.

Semne și simptome de AVC ischemic

Accidentul vascular cerebral ischemic se instalează brusc, iar semnele de AVC sunt severe și evidente. Manifestările clinice diferă în funcție de partea creierului care este afectată, dar ele pot fi recunoscute ușor de o persoană aflată în apropiere, prin metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time):

  • Face (Față) – persoana afectată prezintă asimetrie facială, are o pleoapă căzută sau gura într-o parte, asimetria fiind mai evidentă atunci când aceasta vorbește sau zâmbește.
  • Arms (Brațe) – persoana nu poate ridica ambele brațe deasupra capului, unul dintre membre fiind inert, slăbit sau dificil de controlat.
  • Speech (Vorbire) – persoana în cauză nu mai vorbește clar, propozițiile nu pot fi înțelese sau nu au sens, denotând confuzie.
  • Time (Timp) – atunci când sunt observate semnele de mai sus, trebuie cerut ajutor medical de urgență, astfel încât pacientul să ajungă cât mai repede la spital, pentru confirmarea diagnosticului și administrarea tratamentului.

Pe lângă aceste manifestări clinice specifice, ischemia cerebrală mai poate provoca și alte semne și simptome, mai rar întâlnite, precum durere de cap intensă, tulburări de echilibru și de coordonare a mișcărilor, amețeală, vertij, pierderea bruscă a vederii (la un singur ochi sau la ambii ochi) sau vedere neclară ori dublă.

Diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic

Diagnosticul de AVC ischemic acut este stabilit în regim de urgență, prin investigații avansate și precise, deoarece fiecare minut contează. După examenul fizic, pentru evaluarea semnelor, pacientul este supus unor investigații de imagistică medicală, precum CT sau RMN cerebral. Acestea sunt esențiale, ajutând la excluderea unui alt tip de AVC, precum AVC hemoragic sau atac ischemic tranzitoriu, care necesită alte metode de tratament, dar și al altor afecțiuni care ar putea provoca simptomatologie similară, printre care se numără tumori cerebrale, hemoragie cerebrală și anevrism cerebral.

De asemenea, sunt efectuate și analize de sânge, pentru excluderea altor afecțiuni, precum hipoglicemia, care poate duce la unele semne similare unui AVC ischemic. Tot prin analize de laborator este verificat nivelul de colesterol și sunt identificate eventuale anomalii de coagulare a sângelui. În funcție de indicația stabilită, pot fi realizate și alte investigații, precum arteriografie cerebrală sau angio-CT.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde funcționează un Compartiment de Primiti Urgențe. Vino la SANADOR!

Tratamentul pentru AVC ischemic acut

Tratamentul unui AVC ischemic are ca scop restabilirea circulației normale a sângelui la nivelul creierului, prin dizolvarea sau îndepărtarea cheagurilor sau a embolilor. Pentru a preveni apariția complicațiilor și a sechelelor, este esențial ca tratamentul să fie efectuat cât mai repede posibil, fiecare minut care trece în lipsa acestuia aducând daune ireversibile la nivel cerebral.

În prezent, tratamentul de elecție pentru accidentul vascular cerebral ischemic este tromboliza intravenoasă, care implică administrarea prin perfuzie a unor medicamente trombolice, care dizolvă cheagul de sânge. Acest tratament trebuie administrat însă numai dacă pacientul ajunge la spital în cel mult 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei și dacă nu există contraindicații.

Watch on YouTube

Tromboliza este administrată numai la recomandarea unui medic neurolog, în urma evaluării complete a pacientului, care este monitorizat permanent pe toată durata procedurii, deoarece riscul de hemoragie este destul de mare.

O altă metodă de tratament pentru AVC ischemic acut este trombectomia mecanică, o procedură endovasculară, care asigură extragerea cheagului sau a embolului care a blocat artera. Intervenția este urmată și de angioplastie cu balon sau cu stent, care menține artera deschisă, pentru a preveni recidiva stenozei.

De asemenea, este importantă stabilizarea pacientului, prin controlarea tensiunii arteriale, a temperaturii corporale și a respirației, atunci când este nevoie. Ulterior, medicul specialist poate recomanda și alte tratamente, pe termen lung, precum anticoagulante, statine sau medicație pentru hipertensiune arterială. Acestea sunt menite să prevină recidiva unui AVC ischemic, prin gestionarea afecțiunilor care l-au declanșat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după AVC ischemic acut

În funcție de severitatea ischemiei cerebrale și de rapiditatea cu care a fost administrat tratamentul, recuperarea după un AVC ischemic poate să dureze mai multe săptămâni sau luni. Procedurile de recuperare medicală sunt foarte importante pentru redobândirea abilităților motrice și a coordonării și trebuie să fie indicate de un medic specialist, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. De asemenea, poate fi necesară neuroreabilitare prin terapie ocupațională sau ședințe de logopedie, în cazul în care a fost afectată vorbirea.

Watch on YouTube

Pe lângă sesiunile de reabilitare medicală, pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului privind modificarea stilului de viață, urmarea tratamentului medicamentos primit și monitorizarea pe termen lung, prin consultații și investigații periodice.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Posibile sechele după AVC ischemic

Dacă pacientul nu ajunge la timp la spital pentru administrarea tratamentului pentru AVC ischemic, poate rămâne cu sechele neurologice permanente, din cauza distrugerii țesutului cerebral. Printre cele mai frecvente sechele care pot rămâne în urma unui accident vascular cerebral ischemic se numără:

Cum poate fi prevenit un accident vascular cerebral ischemic

Riscul unui AVC ischemic acut poate fi redus prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care înseamnă mișcare, odihnă, alimentație echilibrată, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la alcool și la fumat.

De asemenea, persoanele cu afecțiuni cronice, precum diabet zaharat sau boli cardiovasculare, trebuie să respecte tratamentul indicat și să meargă periodic la medic, pentru monitorizarea stării de sănătate. În acest fel, pot fi descoperite și gestionate din timp eventuale probleme care pot duce la declanșarea unui accident vascular cerebral ischemic.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament pentru AVC ischemic acut la Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu semne sugestive de AVC ischemic acut se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din București. Datorită investigațiilor imagistice avansate disponibile nonstop – CT 128 slice și RMN 3 Tesla  – și analizelor de laborator efectuate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care, diagnosticul este stabilit rapid și corect, astfel încât tratamentul este administrat în timp util.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent o linie de gardă de neurologie, astfel încât pacienții beneficiază și de consultație de specialitate. Prin colaborarea strânsă dintre echipa de medici urgentiști și medicul neurolog, pacientul este stabilizat și primește tratamentul necesar.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde este administrat tratament pentru AVC ischemic prin tromboliză intravenoasă, atunci când există această indicație, stabilită de medicul neurolog. Ulterior, pacienții sunt internați pe Secția de Neurologie, pentru monitorizare și continuarea investigațiilor.

Pentru asistență medicală avansată prespitalicească și transport specializat la spital, pacienții pot să apeleze la Serviciul de Ambulanță SANADOR, disponibil nonstop, prin apel la dispecerat propriu: 021.9699.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR