Cum se realizează operația de apendicită?
Operația de apendicită se realizează sub anestezie generală, utilizând una din cele două tehnici principale: apendicectomie deschisă și apendicectomie laparoscopică.
Apendicectomia deschisă este metoda tradițională de îndepărtare a apendicelui. În timpul acestei proceduri, chirurgul efectuează o incizie de aproximativ 5-10 cm în partea inferioară dreaptă a abdomenului. În cazul în care apendicele este perforat, înainte de efectuarea apendicectomiei, este necesară drenarea lichidului din cavitatea abdominală. Ulterior, cavitatea abdominală este irigată cu o soluție salină, apendicele inflamat este identificat și îndepărtat, iar incizia este suturată. Această tehnică este adesea preferată în cazurile de apendicită complicată, cum ar fi atunci când apendicele este perforat sau există un abces. În cazul în care apare peritonita, medicul chirurg poate plasa în cavitatea abdominală un tub care să dreneze lichidul intraabdominal.
Apendicectomia laparoscopică este o tehnică minim invazivă care implică efectuarea unor mici incizii în abdomen. Un laparoscop, un instrument subțire dotat cu o cameră video, este introdus prin una dintre incizii, permițând chirurgului să vizualizeze interiorul abdomenului pe un monitor. Alte instrumente chirurgicale sunt introduse prin celelalte incizii pentru a îndepărta apendicele. Chirurgia laparoscopică are avantajele unei recuperări mai rapide, a unor cicatrici mai mici și a unui risc redus de infecții postoperatorii.
Mulți pacienți se întreabă cât durează operația de apendicită. În medie, scoaterea apendicelui pe cale laparoscopică durează între 30 și 60 de minute, în funcție de complexitatea cazului. Durata operației poate varia în funcție de prezența complicațiilor sau starea generală de sănătate a pacientului.