Ce este gastric sleeve?

Gastric sleeve sau gastrectomia longitudinală este una dintre cele mai utilizate intervenții de chirurgie bariatrică la nivel mondial, ce are ca scop micșorarea stomacului, ca tratament al obezității morbide. Procedura constă în rezecția chirurgicală a peste 80% din volumul stomacului, lăsând în urmă un stomac restant de forma unui tub, cu un volum de până la 100 de ml. La SANADOR, operația de micșorare a stomacului este realizată într-un bloc operator modern, de chirurgi specializați. Programează-te!

Reducerea în dimensiuni a stomacului permite umplerea mai rapidă a acestuia, ceea ce determină restricția aportului caloric și apariția mai rapidă a senzației de sațietate. De asemenea, prin rezecția porțiunii dorsale a stomacului se reduce producția hormonului grelină, responsabil pentru stimularea apetitului și apariția senzației de foame.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Când este indicată operația gastric sleeve?

Operația gastric sleeve este destinată următoarelor categorii de pacienți:

  • Cei cu obezitate severă, definită în funcție de IMC – indicele de masă corporală, indice calculat în funcție de greutate și înălțime; astfel, intervenția de gastrectomie longitudinală se adresează pacienților cu un indice de masă corporală (IMC) peste 40 (obezitate de clasa III), sau cu IMC între 35 și 40 (obezitate de clasa II), dar cu comorbidități semnificative asociate (de exemplu, diabet zaharat, hipertensiune arterială, sindrom de apnee în somn, etc.);
  • Pacienții la care alte metode de scădere în greutate, precum regimul dietetic și exercițiul fizic, nu au avut succes pe termen lung; în cazul acestor pacienți poate fi recomandată o consiliere nutrițională preoperatorie, pentru evaluarea obiceiurilor alimentare nesănătoase și pentru educarea pacientului asupra modificărilor dietetice necesare postoperator;
  • Pacienții care sunt pregătiți din punct de vedere fizic și mental atât pentru intervenție, cât și pentru procesul de recuperare.

Intervenția nu este recomandată pacienților cu abuz de alcool sau de alte substanțe, sau care nu sunt deschiși către o schimbare a stilului de viață, incluzând dieta și exercițiul fizic.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile. Programează-te!

Avantajele operației de micșorare a stomacului

Operația de micșorare a stomacului prin gastric sleeve permite scăderea în greutate cu până la 60-70% din greutatea inițială în primii doi ani după intervenție sau chiar mai mult, aceasta fiind facilitată și de schimbările adoptate în stilul de viață al pacientului. Intervenția de gastric sleeve permite nu doar tratamentul chirurgical al obezității, ci și ameliorarea sau chiar tratamentul afecțiunilor asociate cu aceasta, precum:

În prezent, micșorarea stomacului prin gastric sleeve se efectuează aproape exclusiv pe cale minim invazivă, prin laparoscopie sau cu ajutorul chirurgiei robotice, ceea ce implică dureri postoperatorii reduse și o recuperare mai rapidă. În plus, o intervenție gastric sleeve implică un risc mai redus de complicații față de alte proceduri de chirurgie bariatrică, precum bypass-ul gastric, întrucât nu implică rezecția sau rearanjarea intestinelor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pregătirea pentru gastrectomia longitudinală

Înainte de efectuatea intervenției de gastrectomie longitudinală, pacientul va fi supus unor teste, pentru a se evalua dacă este sau nu un candidat potrivit pentru procedură. Pregătirea pentru gastric sleeve implică, de rutină:

  • evaluarea medicală a pacientului, în scopul identificării și tratării afecțiunilor asociate ce pot afecta succesul intervenției; aceasta implică anamneza, examenul clinic al pacientului și efectuarea unor analize de sânge și a unor investigații precum electrocardiograma sau radiografia pulmonară;
  • testarea psihologică;
  • evaluarea statusului fizic;
  • consilierea nutrițională a pacientului.

Uneori, medicul chirurg poate recomanda o dietă pe bază de lichide cu un nivel foarte redus de calorii timp de două săptămâni preoperator. Aceasta are ca scop reducerea grăsimii abdominale și a volumului hepatic, pentru a facilita abordul chirurgical minim invaziv.

Pacientul va fi rugat să nu consume niciun aliment solid sau lichid cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție. Acest lucru are ca scop evacuarea completă a stomacului înainte de efectuarea procedurii, întrucât prezența unor resturi alimentare lichide sau solide la nivelul stomacului în timpul intervenției poate implica un risc crescut de complicații intraoperatorii. Tratamentul cu medicamente cu rol de fluidizare a sângelui va fi oprit înainte cu câteva zile de intervenție. De asemenea, oprirea fumatului este recomandată înainte cu cel puțin 6 săptămâni înaintea intervenției, întrucât acest obicei implică un risc crescut de complicații perioperatorii și poate afecta procesul de recuperare post intervenție.

Cum este realizată intervenția gastric sleeve?

Intervenția gastric sleeve se realizează de obicei pe cale laparoscopică, sub anestezie generală și durează, în medie, între 60 și 90 de minute. Procedura propriu-zisă presupune efectuarea a 2-3 incizii mici la nivelul abdomenului, prin intermediul cărora se vor introduce laparoscopul și instrumentele chirurgicale.

Laparoscopul este un tub subțire prevăzut cu un tub optic, ce permite vizualizarea mărită a organelor și cu o cameră video, cu ajutorul căreia imaginile înregistrate în interiorul abdomenului sunt transmise pe un monitor. Înainte de introducerea instrumentelor chirurgicale, se va crea camera de lucru, prin insuflarea unei cantități de dioxid de carbon în interiorul abdomenului.  

Dr. Florin Turcu și dr. Răzvan Stavri în timpul unei operatii de micsorare stomac la Spitalul Clinic SANADOR.
Intervenție de micșorare a stomacului la Spitalul Clinic SANADOR.

Pentru a crea acea formă tubulară a stomacului, chirurgul va introduce un tub cilindric subțire prin cavitatea orală și esofag, care va fi avansat până la nivelul stomacului. Cu ajutorul unui dispozitiv de tip stappler, asemănător unui capsator, se va efectua rezecția stomacului de-a lungul marginii tubului, pe verticală. Dispozitivul va efectua simultan tăierea și coaserea (sutura) longitudinală a stomacului.

Capacitatea stomacului restant va fi de aproximativ 1/10-1/20 din volumul inițial, ceea ce va restricționa considerabil aportul de alimente, iar forma sa finală va fi asemănătoare cu cea a unui tub sau a unei banane. La final, medicul va îndepărta porțiunea rezecată de stomac și va sutura inciziile abdominale.

Recuperarea după operația gastric sleeve

În general, după operația gastric sleeve, pacienții vor rămâne în spital pentru încă 1-2 zile. Durerea resimțită după intervenție este, de obicei, redusă și poate fi ușor ameliorată prin consumul de medicație analgezică uzuală. Majoritatea pacienților se va putea întoarce la activitățile uzuale după 2-4 săptămâni de la intervenție, moment în care este permisă inițierea exercițiului fizic, sub supravegherea unui specialist kinetoterapeut.

În perioada de recuperare, pacienții pot resimți anumite schimbări, mai ales în primele 3-6 luni de la intervenție. Aceste modificări apar din cauza scăderii rapide în greutate și adaptării la noul aport caloric și pot include semne și simptome precum:

  • durere;
  • senzație intensă de oboseală;
  • piele uscată;
  • senzație de răceală;
  • subțierea firului de păr și a unghiilor.

Dieta după operația de micșorare a stomacului

Dieta după gastric sleeve este deosebit de importantă pentru vindecarea adecvată a stomacului. În prima lună după intervenție, pacientul va fi nevoit să consume o dietă pe bază de lichide. Dieta va fi bazată pe lichide lipsite de carbohidrați în prima săptămână după procedură, urmând ca aceasta să fie înlocuită gradual în următoarele săptămâni cu piureuri de fructe, shakeuri proteice, iaurt, supă clară sau lapte.

După prima lună de la intervenție, pacientul va putea să revină la consumul de alimente semisolide și solide, având în vedere următoarele recomandări:

  • alimentele vor fi bine mestecate înainte de înghițire;
  • nu se vor consuma alimente lichide în timpul mesei, pentru a nu produce supradistensia noului stomac;
  • se vor evita alimentele bogate din punct de vedere caloric, precum cele bogate în zahăr sau grăsimi;
  • noile mese vor fi mai dese și reduse din punct de vedere cantitativ.

Regimul după gastric sleeveimplică, de asemenea, suplimentarea unor vitamine și minerale (calciu, vitaminele D și B12) , precum și a aportului de proteine. Pacienții vor fi testați din punct de vedere medical o dată la 3 luni sau chiar mai repede, cu scopul evaluării sănătății generale și pentru monitorizarea pierderii în greutate post intervenție.

Micșorarea stomacului prin gastric sleeve la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de chirurgie a obezității este formată din medici experimentați, specializați în realizarea operațiilor de micșorare a stomacului. Pacienții considerați eligibili sunt atent investigați și primesc toate recomandările necesare pentru pregătire preoperatorie și recuperare.

Intervenția este realizată minim invaziv, Spitalul Clinic SANADOR având dotări de vârf, care includ robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant sistem de acest tip. Operația este realizată în condiții de siguranță deplină și pacientul primește îngrijiri avansate, datorită Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată la categoria I, nivel de competență extinsă.

Watch on YouTube

După intervenția de micțorare a stomacului, pacienții sunt monitorizați cu regularitate, pentru evaluarea adecvată a recuperării și pierderii în greutate. Pentru un program individualizat de activități fizice, persoanele care au fost supuse intervenției gastric sleeve se pot adresa profesioniștilor în medicină fizică și reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR.

  • La SANADOR, operația de micșorare a stomacului este realizată minim invaziv. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR