Investigații pentru diagnostic
Pentru a diagnostica esofagita, medicul gastroenterolog va recomanda o serie de investigații specifice, prima fiind, de obicei, endoscopia digestivă superioară. În timpul procedurii, medicul introduce în esofag un tun numit endoscop, la capătul căruia se află o cameră de filmat, pentru a vizualiza eventuale inflamații, ulcere sau alte modificări ale mucoasei esofagului. Cu ajutorul endoscopiei, medicul poate stabili și tipul de esofagită, conform clasificării Los Angeles:
- Esofagita grad A (Esofagită ușoară): În cazul esofagitei de grad A, endoscopistul poate observa mici rupturi sau eroziuni în mucoasa esofagiană, de obicei cu o lungime mai mică de 5 mm.
- Esofagita grad B (Esofagită moderată): Esofagita de grad B implică eroziuni sau rupturi mai mari în mucoasa esofagiană, adesea între 5 mm și 10 mm în lungime.
- Esofagita grad C (Esofagită severă): În cazul esofagitei de grad C, endoscopul relevă leziuni extinse ale mucoasei esofagiene, cu eroziuni sau rupturi care depășesc 10 mm în lungime.
- Esofagita grad D (Esofagită complicată): Esofagita de grad D este cea mai severă formă, indicând leziuni extinse, adesea însoțite de complicații precum stricturi esofagiene sau esofagul Barrett.
În timpul endoscopiei, medicul poate efectua și o biopsie, probele de țesut recoltate ajutând la identificarea cauzei esofagului inflamat, cum ar fi infecțiile sau esofagita eozinofilică.
Alte investigații care pot fi solicitate de medicul specialist pentru stabilirea diagnosticului sunt:
- Radiografia cu substanță de contrast – permite vizualizarea mucoasei esofagulului, după înghițirea lichidului de bariu, pentru a detecta probleme precum stricturile sau herniile.
- Manometria esofagiană măsoară funcția mușchilor esofagieni, detectând disfuncții ale acesteia precum acalazia.
- Monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță - verifică nivelul acidității din esofag pe parcursul a 24-48 de ore, pentru a diagnostica esofagita de reflux.
- Analizele de sânge detectează infecțiile sau afecțiunile care contribuie la esofagită.