Pe parcursul pandemiei, noul coronavirus a suferit mai multe mutații. Dintre acestea, câteva au conferit virusului o capacitate crescută de infecție, făcând transmiterea interumană mult mai ușoară și mai rapidă. Dintre tulpinile SARS-CoV-2 mutate, cele mai contagioase sunt cele raportate pentru prima dată în Africa de Sud, Brazilia și Marea Britanie.
De ce este important să știi dacă tulpina cu care te-ai infectat a suferit mutații? Pentru că oricare din aceste 5 tulpini identificate de testul de screening este mai contagioasă decât tulpinile obișnuite și face ca identificarea contacților să devină prioritară. În plus, testul este recomandat persoanelor care prezintă semne ale infecției și fie au avut anterior COVID-19, fie au primit un regim complet de vaccinare împotriva COVID-19.
Testul disponibil la SANADOR realizează nu doar detecția prin RT-PCR a noului coronavirus, ci și screeningul mutațiilor raportate pentru tulpinile noi. Mutațiile noi sunt raportate ca detectat sau nedetectat: daca oricare dintre cele 5 mutații este prezentă, rezultatul va indica o mutatie a genei S (spike), fără a se putea preciza care dintre mutații a fost detectată (de aceea testul este unul de screening). Ulterior, în centre specializate, în scopuri de cercetare, se poate realiza secvențierea genetică a tulpinii detectate.
Testul de screening al mutațiilor SARS-CoV-2 include:
- detecția genelor E, RdRP/S și N pentru SARS-CoV-2;
- screening pentru 5 mutații la nivelul genei S:
- deleția HV69/70 deletion, deleția Y144 deletion, mutația P681H (raportate pentru prima dată în Marea Britanie);
- mutația N501Y (raportată pentru prima dată în Africa de Sud);
- mutația E484K (raportată pentru prima dată în Brazilia).
Probele biologice din care se poate face analiza sunt:
- secreție nazofaringiană;
- aspirat nazofaringian;
- secreție orofaringiană;
- lavaj bronhoalveolar;
- spută (un avantaj față de kiturile clasice de detecție SARS-CoV-2).