Tratamentul bolii coronariene ischemice
În funcție de severitatea ischemiei cardiace și de starea generală de sănătate a pacientului, dar și de posibile afecțiuni asociate, medicul va recomanda tratamentul potrivit, care poate asigura cele mai bune rezultate pe termen lung și o calitate cât mai bună a vieții.
Tratament medicamentos
În cazurile mai puțin grave, cardiopatia ischemică poate fi ținută sub control prin administrarea unor medicamente cu efecte diferite, în funcție de strategia terapeutică indicată de medic. Acestea acționează pe mai multe planuri: scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol, previn formarea unor cheaguri sau stimulează circulația sângelui.
Tratamentul medicamentos trebuie să fie respectat însă cu strictețe, toată viața, pentru că altfel boala se poate agrava rapid. De asemenea, un rol important în gestionarea cazurilor ușoare și moderate de cardiopatie ischemică îl are și adoptarea unui stil de viață sănătos, cu efort fizic zilnic, dietă săracă în grăsimi și renunțarea la alcool și la fumat.
Watch on YouTube
Tratament intervențional
Angioplastia cu balon și stent este o procedură de cateterism cardiac, prin care un cateter este inserat în artera stenozată, care este apoi dilatată cu ajutorul unui balonaș, pentru a permite reluarea circulației normale a sângelui. Dilatarea vasului este menținută prin fixarea permanentă a unui stent special, metalic, la locul stenozei. Intervenția poate fi efectuată într-un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru revascularizarea cordului în cazul unui infarct miocardic acut, dar este recomandată și pentru tratarea cardiopatiei ischemice cronice.
Tratament chirurgical
Prin bypass aortocoronarian, o intervenție de chirurgie cardiovasculară care se poate realiza clasic (pe cord deschis) sau minim invaziv (prin minitoracotomie sau prin tehnici endoscopice), medicul va monta un graft realizat dintr-un vas de sânge al pacientului (prelevat, de obicei, de la braț sau picior), care va permite sângelui să ocolească zona îngustată din arteră. Procedura, deosebit de complexă, este indicată mai ales în cazul pacienților care au mai multe artere afectate de ischemie sau al celor care au suferit un infarct miocardic acut.
Operația necesită clamparea aortei, oprirea cordului și circulație extracorporală, prin conectarea pacientului la o mașină inimă-plămâni, care permite oxigenarea artificială a organelor și țesuturilor, până la finalizarea intervenției și repornirea cordului.
Procedura îmbunătățește funcția inimii, ameliorează simptomele, prevenind apariția complicațiilor și declanșarea unui nou infarct miocardic. Dar, deși revascularizarea miocardului prin bypass aortocoronarian este o intervenție salvatoare de viață, ea nu tratează cauza problemei (stenoza produsă de plăcile de aterom). Prin urmare, vor fi necesare și alte soluții terapeutice, pentru a ține sub control cardiopatia ischemică.
Watch on YouTube
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!