Chirurgia robotică în chirurgia generală: chirurgie minim invazivă la superlativ

Ce este chirurgia robotică

Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic atins în prezent de chirurgia minim invazivă. Noțiunea de chirurgie minim invazivă a fost ridicată la rang de vedetă cu mai bine de trei decenii în urmă, odată cu revoluția adusă de abordul laparoscopic. Ca să răstoarne din nou standardele „modernității”, chirurgiei robotice i-au trebuit însă 20 de ani, interval scurs de la acreditarea primului dispozitiv robotic în chirurgia generală până la extinderea pe scară largă a ultimei generații de sisteme robotice, da Vinci Xi.

Departe de imaginea umanoidului de fier din filmele SF, robotul chirurgical este un dispozitiv complex, care înglobează cele mai înalte tehnologii medicale și informatice disponibile în lume la momentul actual. Ele permit chirurgului să manevreze, de la distanță, concomitent, 2-3 instrumente și o cameră de luat vederi, printr-un sistem de patru brațe articulate. Practic, pacienții nu sunt operați de o mașină neînsuflețită, ci de către un chirurg specializat, secondat de o echipă multidisciplinară dedicată. Indicațiile medicului operator principal sunt transpuse în timp real în mișcări de o finețe și precizie uimitoare prin cele patru brațe multi-articulate, pe care chirurgul le comandă de la o consolă aflată în imediata apropiere. Brațele robotului imprimă mișcări precise unui set avansat de instrumente, la rândul lor multi-articulate.

Instrumentele robotice sunt obiectul unei evoluții fulminante: în prezent, vorbim deja de instrumentar robotic de generația a patra. Ca orice chirurg care se respecta, robotul „operează” tot cu pense și foarfeci, numai că acestea au șapte grade de libertate, ceea ce le conferă o mobilitate net superioara mâinii umane. Ele se pot roti pe nu mai puțin de 540 de grade, adică se pot răsuci o dată și jumătate în jurul axei proprii. În plus, atunci când este nevoie de coagularea unor vase mai mari sau de anastomozarea unor intestine, senzori speciali preiau informații de la țesuturile implicate, ajustând manevrele respective pentru a obține rezultatul optim.

Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic atins în prezent de chirurgia minim invazivă

Pe lângă instrumentarul special, platforma robotică oferă chirurgului încă un atu, neegalat nici măcar de chirurgia laparoscopică avansată: medicul vizualizează câmpul operator la rezoluție înaltă, tridimensional, mărit de 10 ori față de normal. Este ca și cum operatorul principal, redus la dimensiuni liliputane, s-ar afla în interiorul pacientului, putând să exploreze cele mai îndepărtate unghere ale câmpului de lucru. Sistemul video ultraperformant îi permite chirurgului să manevreze instrumentele în spații altminteri inaccesibile, vizualizând și cele mai fine structuri anatomice, pe care le poate diseca, tăia sau, din contră, proteja mai ușor.

Ce operații pot fi efectuate prin abord robotic în chirurgia generală

Teoretic, orice intervenție chirurgicală cu indicație pentru laparoscopie poate fi realizată și prin abord robotic. Practic, chiar dacă prin abord robotic se efectuează fără probleme și intervenții de complexitate redusă (de exemplu, colecistectomii sau apendicectomii), beneficiile chirurgiei robotice sunt cu atât mai mari cu cât intervențiile sunt mai extinse și se desfășoară în spații mai înguste.

Chirurgia robotică tinde să devină alegerea preferată în intervențiile chirurgicale asupra organelor din bazin – prostatectomii, histerectomii, amputații și rezecții de rect. De altfel, toate leziunile neoplazice ale tubului digestiv (majoritatea cancerelor de colon și de stomac, unele cancere de pancreas și esofag) sunt tot mai frecvent abordate robotic. Chirurgia robotică ușurează în bună măsură efectuarea intervențiilor chirurgicale adresate polului superior gastric și joncțiunii dintre esofag și stomac, așa cum este cazul fundoplicaturilor gastrice, tratamentul chirurgical de bază al bolii de reflux gastroesofagian și al herniilor hiatale.

Odată cu implementarea instrumentarului de ultimă generație, care sigilează perfect vase de calibru mare, cu risc minim de sângerare intra- și postoperatorie, splenectomia robotică devine o alternativă preferabilă variantelor „tradiționale” de extirpare a splinei.

O mențiune aparte merită făcută în cazul defectelor parietale (hernii și eventrații). Atât în cura herniilor ombilicale și inghinale, cât mai ales în repararea eventrațiilor postoperatorii, chirurgia robotică a permis extinderea la scară largă a unor procedee altminteri dificil de executat. Montarea prin abord robotic a plaselor chirurgicale (proteze sintetice responsabile de reducerea aproape în totalitate a tensiunii postoperatorii din peretele abdominal) permite reluarea precoce a activităților de zi cu zi. Astfel, pacientul se mobilizează, face sport, se duce la serviciu mai repede.

De ce să aleg să mă operez „cu robotul”?

Prin abord robotic, chirurgul poate efectua disecții laborioase, de o finețe neegalată nici măcar de sistemele laparoscopice avansate. El poate vizualiza structuri anatomice altfel greu de evidențiat (vase minuscule de sânge, filete nervoase subțiri), pe care le poate diseca, tăia, coagula, proteja cum nu ar putea să o facă nicio altă metodă. Ca urmare, sângerarea intraoperatorie este mult redusă, durerile postoperatorii sunt minime și recuperarea pacienților mai rapidă.

Dincolo de toate avantajele enumerate, cuvântul de ordine al chirurgiei robotice este siguranța. Siguranța în manevrare – robotul nu poate lua singur decizii, în detrimentul pacientului, pentru că sistemele sale redundante de control îl subordonează complet voinței chirurgului. Siguranța actului chirurgical în sine – chirurgul are acum la dispoziție modalități mai eficiente, mai sigure de sigilare a vaselor de sânge, de anastomozare a intestinelor etc. Nu în ultimul rând, siguranța oncologică sporită – la pacienții neoplazici, sistemul de ultimă generație da Vinci Xi îi permite chirurgului ca printr-o simplă apăsare de buton, folosind coloranți speciali, injectați printr-o anumită tehnică, să poată vizualiza, după caz, ganglionii limfatici sateliți tumorii (vor putea fi extirpați selectiv), vasul principal care „hrănește” tumora (va fi astupat primul, pentru a scădea riscul împrăștierii de celule neoplazice în restul corpului) sau vasele care irigă țesuturile „bune” (vor fi protejate cu cea mai mare atenție, pentru a permite o vindecare postoperatorie sigură și rapidă).

Dr. Teodor Buliga

Informații oferite de Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică și chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR