Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian
Intervenția de primă intenție pentru boala de reflux gastroesofagian este adoptarea unui stil de viață sănătos. Se recomandă evitarea alimentelor ce cauzează apariția sau agravarea simptomelor. Alimentele care în mod obișnuit cauzează relaxarea sfincterului esofagian inferior sunt cafeaua, ciocolata, grăsimile, menta, alcoolul și băuturile carbogazoase. Studiile arată că renunțarea la fumat, scăderea în greutate și evitarea meselor târzii sunt de ajutor în controlul simptomatologiei asociate bolii de reflux gastroesofagian.
Medicul gastroenterolog recomandă tratamentul medicamentos sau chirurgical în funcție de gravitatea simptomatologiei și de istoricul medical al pacientului. Tratamentul medicamentos protejează mucoasa gastrică și esofagiană de acțiunea iritantă a acidului gastric. Tratamentul chirurgical se recomandă în cazurile în care terapia antiacid gastric nu a funcționat, doar la pacienți atent selectați.
Watch on YouTube
Tratamentul medicamentos include antiacide ce blochează, scad sau neutralizează secreția de acid a stomacului. Inhibitorii de pompă de protoni (pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol etc.) sunt considerați cei mai eficienți în reducerea secreției gastrice acide. Se administrează pentru perioade îndelungate, de minimum 4 săptămâni, până la dispariția simptomelor. Dacă simptomele persistă, medicul curant va recomanda ajustarea dozei, mărirea duratei tratamentului cu câteva luni sau suplimentarea schemei terapeutice cu alte antiacide precum antagoniștii receptorilor de histamină H2 (famotidina, nizatidina, ranitidina).
Tratamentul prin operație antireflux este indicată la pacienții tineri care își doresc rezolvarea definitivă a simptomelor, la pacienții care prezintă simptome în ciuda tratamentului maximal cu antiacide, la pacienții cu complicații, manifestări extradigestive, leziuni precanceroase sau patologie cardiacă cu tulburări de conducere.
Chirurgia robotică poate reprezenta o opțiune de tratament pentru boala de reflux gastroesofagian, prin procedura de fundoplicatură. Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la cea mai performantă tehnologie în chirurgia robotică, sistemul chirurgical da Vinci Xi. Chirurgia minim invazivă cu ajutorul acestui echipament modern este utilizată în principal în intervenții din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei.
-
Alege SANADOR pentru ca afecțiunea ta să beneficieze de cea mai performantă metodă de tratament chirurgical minim invaziv!