Aplicații clinice ale stereotaxiei în metastazele cerebrale

Stereotaxia (radiochirurgia și radioterapia stereotaxică), o tehnică de radioterapie externă avansată, are o serie de indicații în metastazele cerebrale.

  • Ca tratament adjuvant al cavității chirurgicale cu dimensiuni sub 5 cm în cazul metastazelor unice cerebrale operate. Studii recente indică o preferință în utilizarea stereotaxiei ca tratament postoperator față de iradierea la nivelul întregului encefal.

Tratamentul stereotaxic cel mai frecvent utilizat este constituit din 3 până la 5 ședințe și este activat la aproximativ o lună după intervenția neurochirurgicală.

  • În cazul în care există cel mult 4 metastaze cerebrale, studiile actuale indică o preferință pentru utilizarea stereotaxiei, atât radiochirurgie, cât și stereotaxie fracționată, față de iradierea la nivelul întregului encefal, cu mențiunea că pacienții vor fi urmăriți succesiv prin controale imagistice (precum IRM cerebral) la intervale apropiate de timp (cu o periodicitate de aproximativ 3 luni).

În funcție de dimensiune și de localizarea anatomică (vecinătatea cu organe la risc, de exemplu nervii optici), medicul radioterapeut va evalua posibilitatea efectuării unei radiochirurgii (ședință unică de stereotaxie) sau a unei stereotaxii fracționate, între 3 și 5 ședințe.

  • Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie, de medici competenți și cu multă experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului!
  • În cazul în care există mai mult de 4 metastaze cerebrale, stereotaxia poate fi considerată ca strategie terapeutica după o atentă selecționare a cazurilor de către medicul radioterapeut. Se poate lua în calcul chiar și în cazul pacienților cu până la 10 metastaze cerebrale, dar, de obicei, poate fi aplicată cazurilor cu metastaze cerebrale de mici dimensiuni, cu un volum tumoral total limitat.

Controlul prin IRM (RMN) cerebral la fiecare 3 luni este indispensabil pentru pacienții cu metastaze cerebrale care au efectuat un tratament stereotaxic, pentru a diagnostica eventualele recidive sau progresia bolii.

După stereotaxia sau radiochirurgia metastazelor cerebrale, este posibilă atât repetarea unei stereotaxii, cât și a iradierii la nivelul întregului encefal, în funcție de tratamentele efectuate anterior, doză primita, intervalul de timp care a trecut de la iradiere, dar și de dimensiunea localizărilor secundare.

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație, care oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase

SANADOR