Cauze
Zona zoster apare drept urmare a acțiunii virusului varicelo-zosterian, același care determină și una dintre bolile copilăriei, varicela. Acest virus face parte din familia de herpesvirusuri, fiind înrudit cu herpes simplex 1 și 2, care se manifestă sub forma herpesului genital sau al buzelor (infecție cu virus herpetic). Odată cu infecția primară, virusul se localizează la rădăcina nervilor, iar datorită unor factori favorizanți (stres, sarcină, boli neoplazice, imunosupresie), virusul se poate reactiva, manifestând erupția cutanată specifică.
Cu toate că această afecțiune virală eruptivă nu se poate transmite de la o persoană la alta, virusul poate ajunge la o altă persoană care nu a fost afectată de varicelă. Virusul se transmite prin contact direct cu lichidul vezicular de la nivelul erupțiilor.
În anumite cazuri, pot apărea complicații, precum nevralgia postherpetică, encefalita, mielita, sindromul Ramsay-Hunt, complicații oculare, care pot conduce la defecte de vedere dacă tratamentul nu este început rapid.