Tratamentul în volvulus
Întrucât reprezintă o urgență medicală, tratamentul volvulusului se realizează, de cele mai multe ori, prin intervenție chirurgicală. În orice tip de ocluzie intestinală, tratamentul începe cu resuscitarea lichidiană a pacienților, din cauza deshidratării și a pierderilor electrolitice a acestora. Este esențială monitorizarea parametrilor vitali, cum sunt tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Înainte de intervenția chirurgicală este recomandată administrarea antibioticelor pe cale intravenoasă.
Volvulusul de sigmoid este tratat inițial prin detorsionare pe cale endoscopică. Acest lucru se realizează prin sigmoidoscopie, procedeu prin care este introdus în colonul sigmoid, pe cale anală, un tub flexibil, prevăzut cu o lumină în capăt și cu o cameră video. Prin intermediul acestui tub este insuflat cu blândețe aer, ceea ce determină detorsionarea și reducerea volvulusului.
Din cauza riscului crescut de recurență (repetare) a volvulusului, într-un timp ulterior, de obicei la două zile după intervenția endoscopică se preferă rezecția (eliminarea) porțiunii de colon sigmoid afectate, urmată de anastomoza (sutura) capetelor rămase ale acestuia. În cazul dezvoltării complicațiilor de tip necroză intestinală, peritonită sau perforație, este contraindicată intervenția endoscopică și se intervine chirurgical imediat, pentru a elimina porțiunea afectată de intestin.
În cazul volvulusului de cec se evită procedeul de detorsionare pe cale endoscopică, din cauza ratei scăzute de succes a intervenției. În aceste situații se preferă rezecția chirurgicală cecului.