Ce este vitiligo

Vitiligo este o afecțiune caracterizată prin apariția unor pete decolorate pe piele, cauzate de o pierdere de melanină, pigmentul responsabil de colorarea pielii. SANADOR asigură acces la consultații efectuate de medici dermatologi cu vastă experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii.

Petele în vitiligo pot varia în dimensiune, de la macule mici la pete mai mari, și pot apărea pe orice parte a corpului, ducând la vitiligo pe față, pe gât, mâini sau chiar vitiligo în zona genitală. În unele cazuri, vitiligo poate afecta și zonele cu păr, făcând ca părul să devină alb sau argintiu.

Boala vitiligo apare atunci când melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei, sunt distruse de sistemul imunitar. Acest proces autoimun perturbă producția normală de pigment, ducând la depigmentarea pielii în pete.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de vitiligo

Vitiligo poate fi clasificat în mai multe tipuri, fiecare având caracteristici distincte bazate pe modelul și gradul de depigmentare. Cele două tipuri principale de boală vitiligo sunt nonsegmental și segmentar, dar există variații suplimentare în cadrul acestor categorii.

Vitiligo nonsegmental (vitiligo generalizat), este cea mai frecventă formă de vitiligo, afectând aproximativ 90% dintre cei cu această afecțiune. Este caracterizat prin pete albe pe piele simetrice, care apar pe ambele părți ale corpului, adesea în zone precum mâinile, brațele, genunchii, coatele, picioarele și în ochilor și gurii. Aceste pete decolorate pe piele pot fi dezvoltate în diverse locuri de pe corp și tind să se răspândească treptat. În cadrul acestui tip pot fi clasificate câteva subtipuri:

  • Vitiligo mucosal - afectează în mod specific membranele mucoase ale corpului, cum ar fi interiorul cavității bucale sau organele genitale, ducând la depigmentare în aceste zone;
  • Vitiligo tricom - este caracterizat prin pete decolorate pe piele cu un centru alb sau incolor, înconjurat de o zonă mai deschisă de pigmentare și apoi o zonă cu un ton normal al pielii. Acest tip prezintă un gradient de pigmentare;
  • Vitiligo universal - tip extrem de rar în care mai mult de 80% din piele își pierde pigmentul, rezultând o depigmentare generalizată pe tot corpul.

Vitiligo segmentar este cunoscut și sub numele de vitiligo unilateral sau localizat, afectează de obicei doar o parte a corpului sau o zonă specifică, cum ar fi în vitiligo pe față sau mâini. Acest tip este mai puțin frecvent și apare adesea în copilărie. Este caracterizat printr-un model localizat de depigmentare care nu traversează linia mediană a corpului și rămâne de obicei stabil în timp, fără răspândire.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru vitiligo

Vitiligo este o afecțiune complexă, în care pielea pierde pigment din cauza distrugerii melanocitelor, celulele care produc melanina. Cauza exactă este necunoscută, dar este considerat că un răspuns autoimun, în care sistemul imunitar atacă melanocitele, joacă un rol important.

Vitiligo apare adesea împreună cu alte tulburări autoimune și aproximativ 20% dintre persoanele afectate au și alte afecțiuni autoimune. Studiile sugerează că 30% din cazuri sunt ereditare, iar anumite mutații genetice cresc riscul.

Factorii de mediu, precum arsuri solare severe, traume ale pielii, expunerea la substanțe chimice sau diverse leziuni superficiale ale pielii, pot contribui la dezvoltarea vitiligo. De asemenea, stresul emoțional și fizic, inclusiv evenimentele majore din viață, pot agrava afecțiunea.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Semne și simptome de vitiligo

Debutul în vitiligo poate avea loc la orice vârstă, deși apare de obicei înainte de vârsta de 30 de ani. Primele semne apar adesea ca zone de pete albe pe piele mici, fragmentate, cel mai frecvent pe mâini, pe față și în zonele din jurul deschiderilor corpului la nivelul ochilor și buzelor, cum se întâmplă în vitiligo pe față sau la nivel genital în vitiligo în zona genitală.

Pe măsură ce afecțiunea progresează, depigmentarea pielii în pete poate lua amploare, petele devenind complet albe. Marginile lor pot fi netede sau neregulate, uneori prezentând roșeață sau inflamație în jurul marginilor. Boala vitiligo poate afecta și membranele mucoase, ducând la pierderea culorii în țesuturile care căptușesc interiorul gurii și al nasului. În unele cazuri, afecțiunea poate provoca încărunțirea sau albirea prematură a părului, inclusiv a scalpului, genelor, sprâncenelor și bărbii.

Modelul specific și amploarea depigmentării depind de tipul de vitiligo. Vitiligo generalizat afectează multe părți ale corpului cu pete simetrice. Vitiligo segmentareste mai localizat, afectând doar o parte sau o parte a corpului și este adesea asociat cu un debut mai precoce, progresând pentru o perioadă scurtă înainte de a se stabiliza. Vitiligo localizat implică doar una sau câteva zone ale corpului, în timp ce vitiligo universal poate provoca depigmentare pe aproape întregul corp.

Afecțiunea este imprevizibilă. În unele cazuri, zonele depigmentate pot rămâne stabile, în timp ce în altele, petele se pot extinde sau chiar își pot recăpăta culoarea spontan. Deși afecțiunea nu provoacă disconfort fizic precum piele uscată, zonele afectate pot provoca ocazional mâncărimi sau pot fi mai sensibile.

La copii, vitiligo poate fi o provocare atât fizică, cât și emoțională. Debutul în vitiligo la copii este caracterizat adesea cu decolorarea pe alocuri a pielii, de obicei pe mâini sau pe față. Aceste zone sunt lipsite de melanină, ceea ce le face mai sensibile la lumina soarelui și predispuse la arsuri solare, motiv pentru care aplicarea cremelor cu protecție solară este foarte importantă. Din punct de vedere emoțional, vitiligo la copii poate afecta stima de sine a acestora și poate duce la sentimente de jenă sau la anxietate.

Complicațiile în vitiligo

Vitiligo, deși este considerată în primul rând o afecțiune estetică, poate duce la mai multe complicații, care afectează atât bunăstarea fizică, cât și cea psihologică.

Una dintre cele mai semnificative complicații fizice este sensibilitatea crescută la lumina soarelui. Pierderea de melanină în petele de piele afectate le face mai predispuse la arsuri solare, deoarece aceste zone nu se pot bronza și sunt mai sensibile la deteriorarea UV. Pentru a preveni acest risc, este necesar utilizarea măsurilor de fotoprotecție, precum folosirea cremelor de protecție solară cu un SPF ridicat și purtarea îmbrăcămintei care acoperă cât mai multă piele.

Vitiligo poate fi uneori asociat cu anomalii oculare. Acestea pot include modificări ale retinei sau variații ale culorii irisului și, în unele cazuri, inflamații ale retinei sau irisului. Cu toate acestea, aceste probleme oculare afectează rareori vederea.

Diagnosticul de vitiligo

Diagnosticul de vitiligo începe cu o examinare vizuală a pielii efectuată de dermatolog, pentru a detecta semnele de depigmentare caracteristice. Pentru confirmarea diagnosticului și diferențierea de alte afecțiuni ale pielii, poate fi folosită lampa Wood, care emite lumină ultravioletă pentru a evidenția contrastul dintre petele de vitiligo și pielea normală.

Medicul colectează informații detaliate despre istoricul medical al pacientului, inclusiv istoricul familial de vitiligo sau boli autoimune, și orice evenimente recente care ar fi putut declanșa afecțiunea, precum arsuri solare, traume sau stres.

Dermatologul va lua în considerare și alte afecțiuni care imită vitiligo, cum ar fi leucodermia chimică, tinea versicolor, albinismul și pitiriazisul alb. Dacă este necesar, poate fi efectuată o biopsie cutanată, pentru a verifica prezența melanocitelor în zonele afectate. Pentru a verifica eventuale afecțiuni autoimune asociate, cum ar fi tulburările tiroidiene, diabetul zaharat de tip 1 sau anemia, pot fi solicitate analize de sânge.

Tratamentul pentru vitiligo

Tratamentul pentru vitiligo variază în funcție de factori precum vârsta, amploarea și localizarea pielii afectate, viteza de progresie a bolii și impactul acesteia asupra vieții persoanei. Accentul este pus pe gestionarea afecțiunii prin restabilirea culorii pielii, uniformizarea tonului pielii sau minimizarea efectelor psihologice.

Medicamentele sunt adesea utilizate pentru a ajuta la restabilirea culorii. Cremele corticosteroide sunt prescrise frecvent și pot fi eficiente, în special în stadiile incipiente, dar rezultatele pot apărea după luni de zile, iar efectele secundare potențiale includ subțierea pielii.

Pentru vitiligo extins, terapia de depigmentare este o opțiune, care implică aplicarea de agenți pentru a ilumina zonele neafectate ale pielii, creând un aspect uniform. Aceasta este o soluție permanentă și este de obicei luată în considerare atunci când alte tratamente eșuează.

Opțiunile chirurgicale sunt disponibile pentru cei cu vitiligo stabil și includ grefă de piele, grefă de vezicule și transplant de suspensie celulară. Aceste tehnici vizează restabilirea pigmentării, dar prezintă riscuri precum cicatrice, infecții cutanate  și rezultate inconsistente ale culorii.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Este posibilă repigmentarea în vitiligo?

Repigmentarea în vitiligo este posibilă și reprezintă o formă aparte de tratament, care este concentrat pe aducerea zonelor depigmentate la un aspect similar cu pielea neafectată.

Terapia cu laser excimer este o formă direcționată de terapie cu lumină, care este concentat pe anumite zone depigmentate pentru a stimula repigmentarea. Aceasta utilizează un fascicul precis de lumină ultravioletă pentru a încuraja producerea de pigment în pielea afectată.

Terapia cu psoralen și ultraviolete A (PUVA) combină utilizarea psoralenului, un medicament sensibilizant la lumină, cu expunerea la lumina UVA. Deși poate fi eficient în restabilirea culorii pielii, acest tip de repigmentare în vitiligo este asociat cu mai multe efecte secundare și este mai rar utilizat, fiind preferată fototerapia cu raze UVB.

Terapia cu lumină, inclusiv fototerapia cu ultraviolete B (UVB) în bandă îngustă are ca rezultat final o repigmentare în vitiligo. Aceasta poate fi mai eficientă atunci când este combinată corticosteroizi sau inhibitori de calcineurină. Cu toate acestea, tratamentul necesită sesiuni regulate pe parcursul mai multor luni.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru evaluare, diagnostic diferențial și monitorizare personalizată. În funcție de indicația stabilită, pacienții beneficiază, pe lângă un examen dermatologic detaliat, de teste imunologice și de screening pentru alte potențiale afecțiuni asociate.

Consultațiile periodice permit ajustarea planului terapeutic, monitorizarea evoluției și suportul psihologic necesar pacienților care se confruntă cu vitiligo. De asemenea, medicii experimentați oferă pacienților recomandări pentru îngrijirea corectă a pielii și prevenirea unor complicații precum arsurile solare.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR