Evoluția naturală a unei fracturi
Procesul de vindecare a unei fracturi este unul complex și implică mai multe etape. Fracturile sunt leziuni ale oaselor care rezultă prin aplicarea unei forțe fizice mai mari decât capacitatea lor de rezistență. Acestea pot fi cauzate de traumatisme, accidente sau boli care afectează densitatea osoasă. Vino la SANADOR pentru tratament modern!
Există două tipuri principale de vindecare a oaselor, primară și secundară. Vindecarea primară apare atunci când fragmentele osoase sunt perfect reduse, aliniate și fixate sub compresie fără mișcare la nivelul locului fracturat. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, osul poate să se vindece prin remodelare directă. Cel mai comun tip de vindecare a oaselor este însă vindecarea secundară. Aceasta este formată din patru stadii principale: inflamație, calus moale, calus tare și remodelare a osului.
În faza inițială, imediat după producerea fracturii, ca urmare a ruperii vaselor de sânge din os și periost, în focar apare un mic hematom. Consecutiv se declanșează inflamația, care începe procesul de reparare a țesutului osos. Această etapă este caracterizată de creșterea fluxului sangvin către zona afectată și formarea țesutului de granulație, având o durată de aproximativ 1-2 săptămâni.
În următoarele 7-20 de zile are loc etapa de proliferare celulară, numită și fază reparatorie în care celulele din țesutul granular se înmulțesc și se diferențiază, realizând o matrice de cartilaj și de țesut fibros (calus moale). Mai apoi, timp de 2-3 luni, celulele osoase formatoare de os, folosesc această matrice, pe care depun săruri minerale pentru a constitui un țesut osos imatur (calus tare sau calus osos primitiv).
Procesul de remodelare și de formare a calusului definitiv are loc odată cu încetarea imobilizării și reluarea mișcărilor, prin resorbția excesului de os și depunerea de os nou în zonele necesare, pentru a restaura arhitectura normală a osului. Acest proces poate dura luni sau chiar ani, în funcție de gravitatea fracturii și de capacitatea de regenerare a organismului. În final, osul revine la structura și funcționalitatea sa inițială.
Totuși, este important de menționat că procesul de vindecare a unei fracturi poate fi influențat de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientului, prezența altor afecțiuni medicale sau gradul de respectare a recomandărilor medicale.
-
021 9699 Programează-te acum!