Ce este videocapsula endoscopică?

Videocapsula endoscopică este un dispozitiv miniaturizat cu ajutorul căruia se realizează o investigație minim invazivă de vizualizare din interior a tractului digestiv pentru stabilirea unui diagnostic precis al leziunilor digestive, în special al celor situate la nivelul intestinului subțire. La SANADOR, pacienții au acces la proceduri avansate de endoscopie digestivă, inclusiv cu videocapsulă endoscopică.

Capsula endoscopică este dotată cu o cameră video minusculă, care înregistrează continuu imagini din tractul digestiv, cu o sursă de iluminare și o baterie. Având dimensiunile unui comprimat medicamentos, capsula este înghițită cu o cantitate mică de apă, ea preluând apoi mii de imagini din interiorul tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, colon și rect), ce sunt ulterior redate precum un film, pentru interpretare. Imaginile sunt transmise wireless unui aparat special, atașat la o centură pe care pacientul o poartă la nivelul abdomenului timp de 12-24 de ore. Ulterior, capsula este eliminată natural din organism.

În Clinica SANADOR Floreasca, pacienții au acces la endoscopii cu un sistem cu videocapsulă de ultimă generație

Endocapsula este una dintre puținele metode disponibile pentru explorarea intestinului subțire, fiind indicată la pacienții cu anemie ocultă, sângerări digestive a căror cauză nu s-a putut decela prin metodele endoscopice clasice. De asemenea, este utilă pentru evaluarea și urmărirea bolilor inflamatorii intestinale cu afectarea intestinului subțire (boala Crohn), pentru boală celiacă refractară, pentru evaluarea sindroamelor de polipoză intestinală, a tumorilor de intestin subțire sau la pacienții la care se dorește confirmarea unor leziuni relevate prin alte metode imagistice (angiografie, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică).

Cum se realizează endoscopia cu videocapsulă?

În cabinetul medical, sub supravegherea medicului gastroenterolog, pacientul înghite videocapsula cu o cantitate mică de apă, după o pregătire specială, similară celei pentru colonoscopie. Capsula începe să filmeze și să transmită imediat imagini din tractul digestiv, imagini care sunt preluate de un recorder special, montat pe partea stângă a unei centuri abdominale pe care trebuie să o poarte pacientul. Centura este compusă dintr-o antenă cu circuite care primește informația de la endocapsulă și nu trebuie îndoită, de aceea pacientul nu are voie să doarmă pe burtă pe durata investigației. De asemenea, pe parcursul examenului cu endocapsulă, pacientul trebuie să stea la o distanță de 1-2 metri de aparate care emit unde electromagnetice (televizor, radio, telefon mobil), pentru că acestea pot interfera cu videocapsula.

Timp de 2 ore dupǎ administrarea endocapsulei, pacientul trebuie să fie cât mai activ, să se miște prin casă sau să se plimbe. După aproximativ 5-7 ore de la administrarea endocapsulei, în funcție de indicația medicului, pacientul poate să-și reia alimentația obișnuită. Îmbrăcămintea trebuie să fie confortabilă, pentru a permite menținerea aparaturii timp de 12-24 ore. De preferat - un tricou de bumbac sau o bluză de bumbac, fără nasturi sau accesorii metalice.

Capsula endoscopică permite vizualizarea minim invazivă a tractului digestiv

În funcție de tipul de tranzit intestinal, endocapsula este evacuată prin scaun într-un interval de timp variabil din momentul administrării acesteia. Astfel, la pacienții cu tranzit intestinal accelerat, videocapsula endoscopică poate fi evacuată în circa 8-12 ore de la administrare, dar la pacienții cu tranzit intestinal încetinit sau la cei cu constipație, poate fi evacuată chiar și după o săptămână. De aceea, pacientul nu trebuie să se îngrijoreze dacă nu observă evacuarea acesteia prin scaun în 24 ore de la administrare.

Endocapsula nu trebuie recuperată de către pacient, imaginile fiind stocate în recorderul din centura pe care o poartă pacientul pe parcursul investigației. Pentru a verifica prezența sau absența endocapsulei în tractul digestiv, pacientul se poate prezenta în clinică, pentru a fi scanat cu un dispozitiv care identifică prezența acesteia. În cazul în care pacientul nu se poate prezenta în clinică, acesta poate efectua o radiografie abdominală de control, care poate vizualiza prezența endocapsulei, aceasta fiind radioopacǎ.

Pregătirea pentru examenul cu capsula endoscopică

Anterior procedurii, pacientul trebuie să efectueze o pregătire cu substanță de tip laxativ osmotic, pentru curățarea tractului digestiv, astfel încât să poată fi vizualizat lumenul intestinal cât mai bine. Cu 2-3 zile înainte, nu este indicat să consume crudități, vegetale verzi, fructe (mai ales struguri, kiwi, smochine), legume, roșii, cărbune medicinal, uleiuri laxative sau preparate care conțin fier.

Pregătirea pentru examenul cu videocapsula endoscopică (VCE) se face prin administrarea de Fortrans, două plicuri, câte un plic dizolvat într-un litru de apă, iar substanța trebuie consumată în decurs de 3-4 ore, similar pregătirii pentru colonoscopie.

În ziua în care este programată procedura, pregătirea începe la ora 7 dimineața, când sunt administrați cei 2 litri de Fortrans, până la ora 10-11 dimineața. Dacă gustul soluției de pregătire este neplăcut, pacientul poate adăuga zeamă de lămâie, zahăr, suc rafinat de grapefruit, portocale, dar totul strecurat, limpede, pentru a nu rămâne urme la nivelul intestinului subțire, care pot împiedica vizualizarea optimă a mucoasei.

După consumul celor 2 litri de soluție cu Fortrans, pacientul are voie să bea numai apă plată, aproximativ 2 litri, în care poate pune zahăr, în cazul în care simte nevoia de mâncare până la administrarea endocapsulei, în jurul orei 16.00.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Citirea și interpretarea rezultatelor oferite de videocapsula endoscopică

După finalizarea investigației, medicul gastroenterolog analizează și interpretează rezultatele furnizate de videocapsulă. Spre deosebire de stomac și colon, care pot fi accesate și prin endoscopie digestivă superioară și prin colonoscopie, intestinul subțire rămâne în mare parte inaccesibil prin aceste metode. Astfel, capacitatea de a obține o vizualizare completă și continuă a întregului intestin subțire face din investigația cu video-capsula endoscopică o tehnică esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor intestinale.

Alte metode imagistice, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN), furnizează imagini globale ale intestinului, dar nu oferă detalii suficiente de la nivelul mucoasei intestinale. În plus, aceste metode nu pot detecta cu ușurință leziunile mici, inflamația locală sau sângerările cu debit mic, care pot fi extrem de relevante pentru un diagnostic precis. Videocapsula endoscopică vine să completeze acest gol diagnostic. Această capacitate unică de a explora regiuni neaccesibile anterior reprezintă un salt major în domeniul gastroenterologiei, permițând diagnostice mai precise și intervenții mai rapide în cazul unor afecțiuni, care altfel ar rămâne neidentificate până în stadii avansate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Ce urmează după endoscopia cu videocapsulă?

Videocapsula endoscopică permite vizualizarea în detaliu a tractului digestiv, dar nu poate fi folosită și pentru prelevarea de biopsii, în cazul detectării unor leziuni suspecte. Astfel, dacă în urma analizării rezultatelor, medicul observă formațiuni anormale, poate recomanda și alte investigații, precum colonoscopia cu evaluarea ultimelor anse ileale sau enteroscopia, pentru a obține o biopsie. Aceasta este singura metodă care stabilește diagnosticul de precizie.

În alte situații, medicul poate recomanda un anumit tratament sau monitorizarea evoluției, prin diferite analize și examinări periodice. Specialistul gastroenterolog este cel care decide următorii pași necesari, în funcție de datele furnizate de videocapsula endoscopică, de istoricul medical al pacientului, factorii de risc și starea generală de sănătate a acestuia.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Avantajele oferite de videocapsula endoscopică

Avantajul principal al videocapsulei endoscopice este acuratețea diagnostică superioară altor metode de diagnostic pentru leziunile de la nivelul mucoasei intestinului subțire. Metodele tradiționale, precum endoscopia digestivă superioară și colonoscopia, permit explorarea doar a porțiunii inițiale a intestinului subțire (primele segmente ale duodenului) și, respectiv, a porțiunii terminale (ileonul terminal), lăsând mare parte din intestinul subțire, în special jejunul, neexplorat. Din acest motiv, multe afecțiuni localizate în segmentele intermediare ale intestinului pot trece neobservate, ceea ce poate întârzia diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat.

La SANADOR, pacienții beneficiază de toate metodele disponibile de investigare a tractului digestiv, inclusiv prin videocapsulă endoscopică

În plus, deoarece nu necesită sedare sau proceduri invazive, această metodă este mult mai confortabilă pentru pacient decât metodele endoscopice obișnuite (enteroscopia). Practic, singurul disconfort este purtarea centurii timp de 12-24 de ore. În rest, pacientul își poate desfășura activitatea în mod obișnuit, fără restricții.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru endocapsulă

Videocapsula endoscopică este o explorare cu un înalt coeficient de siguranță pentru pacient, după cum este menționat în toate tratatele și ghidurile medicale. Totuși, este o explorare minim invazivă și, ca la orice explorare, există riscul apariției unor complicații, precum blocarea endocapsulei la nivelul esofagului la pacienții cu compresie extrinsecă, stagnarea la nivelul stomacului în cazul pacienților cu încetinirea evacuării gastrice (de exemplu, în cazul pacienților cu diabet zaharat sau al pacienților imobilizați la pat), aspirația endocapsulei în căile aeriene și obstrucția intestinală (în cazul pacienților cu multiple operații abdominale, cu stricturi sau fistule care nu au fost excluse anterior administrării endocapsulei, la pacienții cu multiple anastomoze enterale atipice).

Contraindicațiile explorării cu videocapsula endoscopică includ obstrucția intestinală, prezența unor stricturi sau fistule și purtarea unor dispozitive intracardiace, precum pacemaker sau defibrilator cardiac. Până la eliminarea endocapsulei din organism, este contraindicată efectuarea unei investigații imagistice prin rezonanță magnetică.

Pacientul trebuie să rețină că explorarea intestinului subțire cu videocapsula endoscopică este o explorare sigură. Totuși, acesta trebuie să fie informat și despre riscuri, iar orice investigație va fi efectuată cu consimțământul semnat al pacientului.

Endoscopie cu videocapsulă la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete de screening și diagnostic pentru afecțiunile tractului digestiv. Intervențiile de endoscopie digestivă sunt efectuate în siguranță, cu sedare, pentru un plus de confort, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, cu echipamente ultraperformante. Procedurile sunt realizate de medici gastroenterologi foarte experimentați, cu sprijinul unui medic specializat în anestezie și terapie intensivă.

De asemenea, SANADOR asigură pacienților acces la endoscopie cu un sistem de videocapsulă de ultimă generație. Rezultatele investigațiilor sunt interpretate de specialiști cu o deosebită pregătire profesională, care interpretează cu multă atenție rezultatele și stabilesc personalizat următorii pași necesari, pentru fiecare pacient în parte.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR