Ce este vezica neurogenă?

Vezica neurogenă este o afecțiune în care comunicarea normală dintre creier, măduva spinării și vezica urinară este afectată de tulburări neurologice, ceea ce duce la pierderea controlului asupra vezicii. Această perturbare poate duce la urinare fie excesivă, fie insuficientă, și la dificultăți în golirea completă a vezicii. SANADOR asigură servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul rapid și tratamentul modern al problemelor urologice.

La persoanele cu vezică neurogenă, nervii responsabili de transmiterea informației între vezica urinară și sistemul nervos central nu funcționează corespunzător, afectând capacitatea vezicii urinare de a se contracta și de a elibera urina la momentele potrivite. Disfuncția neurogenă a vezicii urinare se poate manifesta ca o combinație de simptome asociate cu vezica urinară hiperactivă și cu vezica urinară hipoactivă.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de disfuncție neurogenă a vezicii urinare

În funcție de nervii implicați și de natura leziunilor, pacientul poate suferi de vezică urinară hiperactivă sau de vezică urinară hipoactivă.

Tipurile de vezică hiperactivă, precum vezica urinară spastică, se manifestă prin contracții involuntare ale mușchilor vezicii urinare. Acest lucru are adesea ca rezultat senzația imperioasă de urinare, urinare frecventă și uneori incontinență urinară. Vezica urinară hipertonă, un tip mai puțin frecvent, implică un tonus muscular crescut al vezicii urinare, ceea ce duce la dificultăți în eliminarea urinei și la retenție urinară.

În schimb, vezica hipoactivă se manifestă sub forma de vezică urinară hipotonă, caracterizată prin contracții reduse sau absente ale vezicii urinare din cauza nervilor afectați, ceea ce duce la golirea incompletă a vezicii urinare, retenție urinară și risc crescut de infecții urinare.

Cauze și factori de risc pentru vezica neurogenă

Disfuncția neurogenă a vezicii urinare poate fi atribuită mai multor cauze și factori de risc, predominant afectării căilor nervoase responsabile de comunicarea dintre vezică și creier.

Factorii congenitali, cum ar fi spina bifida, agenezia sacrală și paralizia cerebrală, pot predispune la vezică neurogenă încă de la naștere.

Tulburările neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, scleroza multiplă și boala Parkinson, pot afecta funcția nervoasă, ducând la disfuncția neurogenă a vezicii urinare. În mod similar, leziunile de la nivelul creierului sau măduvei spinării, tumorile sistemului nervos central și accidentele vasculare cerebrale (AVC) pot perturba semnalizarea neuronală, afectând controlul vezicii urinare.

Afecțiunile care vizează mușchii vezicii urinare, cum ar fi leziunile nervoase induse de diabet zaharat, abuzul de alcool pe termen lung, sifilisul, operațiile la nivel pelvin și leziunile nervilor spinali, ca în cazul fracturii de sacru, contribuie la vezica neurogenă. Această disfuncție este predominantă la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării, afectând peste 90% dintre acestea.

Cum se manifestă vezica neurogenă?

Disfuncția neurogenă a vezicii urinare afectează modul normal de eliminare a urinii, ducând la pierderea controlului asupra funcției vezicii, ceea ce duce fie la urinare excesivă, fie insuficientă, ambele putând avea efecte secundare.

Simptomele frecvente includ un debit urinar scăzut, golirea incompletă a vezicii urinare, eforturi în timpul urinării și un sentiment de pierdere a controlului vezicii urinare. În plus, persoanele afectate se pot confrunta cu scurgeri urinare.

Alte manifestări sunt:

  • urinarea frecventă;
  • nevoia bruscă de a urina;
  • urinarea dureroasă (disurie);
  • infecții urinare recurente.

Aceste simptome pot varia în funcție de cauza care stă la baza vezicii urinare neurogene, cum ar fi mușchii slăbiți ai sfincterului, care duc la incontinență urinară, sau obstrucția vezicii urinare, care provoacă dificultăți la urinare.

Diagnosticul de vezică neurogenă

Pentru a diagnostica o vezică neurogenă, medicul urolog va recomanda efectuarea unor investigații. Acestea au ca scop evaluarea funcției vezicii urinare, a tonusului muscular și a coordonării, precum și evaluarea integrității nervilor.

Procedurile de diagnosticare includ cistouretrografia micțională, pentru a măsura funcția și capacitatea vezicii urinare, electromiografia, pentru a evalua tonusul muscular al vezicii urinare și imagistica spinală și cerebrală, pentru a identifica eventualele anomalii neurologice.

Studiile urodinamice joacă un rol crucial în evaluarea funcției vezicale, prin măsurarea debitului urinar, a presiunii vezicale, a dinamicii fluxului și a eficienței golirii vezicii urinare. Cistoscopia permite vizualizarea directă a vezicii urinare și a uretrei, cu ajutorul unui instrument special, numit cistoscop.

Alte modalități de imagistică, cum ar fi ecografiile abdominale, radiografiile, tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), pot oferi informații anatomice detaliate despre tractul urinar, ajutând la identificarea anomaliilor structurale sau a obstrucțiilor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile vezicii neurogene

Vezica neurogenă poate duce la mai multe complicații, care decurg din perturbarea funcției normale a vezicii urinare.

Retenția urinară poate să apară atunci când vezica urinară nu se golește complet, ceea ce duce la distensia vezicii urinare și la posibile scurgeri. Această retenție crește riscul de infecții urinare, deoarece urina stagnantă oferă un teren propice pentru proliferarea bacteriană.

În timp, infecțiile repetate și de lungă durată pot afecta rinichii, culminând în cele din urmă cu insuficiență renală. De asemenea, retenția de urină poate exercita presiune asupra rinichilor și ureterelor, putând deteriora vasele mici de sânge și ducând la hematurie (prezența de sânge în urină).

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Metode de tratament pentru vezica neurogenă

Modificările stilului de viață, cum ar fi menținerea unor intervale regulate de urinare și ținerea unui jurnal în care se notează caracteristicile fiecărei urinări, pot ajuta la gestionarea eficientă a simptomelor.

În plus, unele terapii, precum exercițiile Kegel și întărirea mușchilor planșeului pelvian, au ca scop îmbunătățirea controlului vezicii și reducerea incidentelor de scurgere accidentală de urină. Alte schimbări ale stilului de viață care pot fi adoptate de către persoanele cu vezică neurogenă sunt modificările alimentare și controlul greutății corporale.

Terapia de stimulare electrică prezintă o altă opțiune de tratament, implicând plasarea unor electrozi mici pe vezica urinară, pentru a trimite impulsuri către creier, semnalând nevoia de a urina.

Medicamentele care vizează funcția vezicii urinare și injecțiile cu toxină botulinică pot fi, de asemenea, utilizate pentru a gestiona eficient simptomele, mai ales în cazurile de vezică urinară spastică.

Cateterizarea, fie intermitentă sau continuă, este o procedură în care un cateter flexibil este introdus în vezica urinară pentru a permite golirea acesteia. Cu toate acestea, montare unei sonde urinare poate fi asociată cu un risc crescut de infecții ale tractului urinar. Aceasta se datorează faptului că introducerea unui cateter în sistemul urinar poate permite bacteriilor să pătrundă în vezică și să cauzeze infecții. Pentru a reduce acest risc, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice profilactice.

Intervențiile chirurgicale, precum inserarea unui sfincter artificial (cistostomia), cistectomia sau chirurgia de reconstrucție a vezicii urinare, pot fi luate în considerare pentru cazurile refractare, având ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu probleme urologice beneficiază de consultații de specialitate, de analize de laborator și de investigații medicale avansate, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și corect.

Astfel, pentru confirmarea diagnosticului de vezică neurogenă, la SANADOR pot fi realizate proceduri performante, precum cistouretrografia micțională, cistoscopia și electromiografia, care pot fi urmate de investigații imagistice de ultimă generație, cum este examenul RMN 3 Tesla sau CT 12 slice. În acest fel, pot fi observate cu precizie anomaliile sau leziunile tractului urinar.

Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat în funcție de severitatea manifestărilor clinice și poate fi conservator sau chirurgical. Atunci când este indicată operația, procedura se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară. În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul poate fi efectuat prin abord minim invaziv sau printr-o intervenție chirurgicală amplă, de reconstrucție.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR