Tratamentul vertijului
În funcție de severitatea vertijului și condiția medicală care cauzează manifestările, medicul va decide care este tratamentul potrivit în cazul tău. Uneori, simptomele se ameliorează fără terapie.
Este important de știut însă că niciun tratament nu garantează eliminarea permanentă a vertijului, dacă acesta este cauzat de o afecțiune cronică. Pacienții se pot confrunta cu episoade recurente de vertij chiar și în urma tratamentului.
Tratament medicamentos
Medicul poate recomanda o schemă de tratament cu medicamente pentru amețeli, vertij sau rău de mișcare, pentru a ține sub control manifestările. De asemenea, în cazul unor infecții asociate cu vertij, acesta va prescrie antibiotice și antiinflamatoare. Diureticele pot fi necesare pentru a elimina excesul de fluid cauzat de boala Ménière.
Manevre de repoziționare a otoliților
Cunoscute și sub denumirea de manevre Epley, aceste tehnici se utilizează în cazul vertijului pozițional paroxistic benign și au rolul de a reașeza cristalele mici de calciu la locul lor. Manevrele presupun efectuarea unor mișcări specifice ale capului. Specialistul te va învăța cum să le realizezi în mod corect.
Reabilitare vestibulară
Reeducarea vestibulară este o formă de fizioterapie, care presupune un program de exerciții fizice speciale, ce au ca scop îmbunătățirea echilibrului și funcției vizuale, precum și ameliorarea amețelilor.
Intervenție chirurgicală
În cazul în care stările de amețeală sunt cauzate de o afecțiune serioasă la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi prezența unei tumori cerebrale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Tratarea cauzei va ameliora vertijul.
Măsuri de autoîngrijire
În cazul în care prezinți o tulburare a sistemului vestibular, o serie de recomandări te pot ajuta să controlezi simptomele și să previi episoadele de vertij:
- Evită să te apleci. Pentru a ridica obiecte, fă o genuflexiune fără să-ți miști capul;
- Mișcă-ți capul încet în timpul activităților de zi cu zi;
- Ridică-te lent din pat și rămâi puțin timp la marginea patului înainte de a te ridica în picioare;
- Evită stresul, relaxează-te și stai într-o cameră liniștită, întunecată;
- Așază-te imediat ce amețești;
- Dormi menținând capul la un nivel ușor mai ridicat decât restul corpului. Poți folosi una sau două perne mari;
- Nu îți întinde gâtul încercând să ajungi la raftul de sus;
- Dacă te trezești pe timpul nopții, aprinde lumina înainte de a te ridica din pat.