Ce este vertijul?

Vertijul este o stare de amețeală puternică, însoțită de pierderea echilibrului. Acesta reprezintă mai degrabă un simptom, decât o afecțiune în sine, fiind o manifestare a altor condiții medicale. De cele mai multe ori, este asociată cu o tulburare la nivelul urechii interne. Cu toate acestea, uneori poate anunța prezența unor afecțiuni mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Vertijul este mai mult decât o amețeală obișnuită. Acesta provoacă senzația că mediul din jur se învârte sau se mișcă, cauzând pierderea echilibrului.

Vertijul poate fi de două tipuri: periferic sau central. Cea mai comună formă este vertijul periferic, care apare din cauza unei probleme la nivelul nervului vestibular sau a urechii interne, ambele fiind implicate în menținerea echilibrului.

Vertijul central, în schimb, este mai rar întâlnit și tinde să se manifeste mai sever, prin tulburări puternice de mers și instabilitate. Acesta poate fi cauzat de accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, tumori, infecții sau traumatisme cerebrale.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Vertijul poate fi cauzat de:

Semne și simptome ale vertijului

Simptomele vertijului apar brusc și pot dura de la câteva secunde, până la câteva ore sau zile. Printre manifestări se numără:

  • Stare de amețeală puternică, inclusiv în repaus, care se agravează odată cu mișcarea capului;
  • Senzația că lumea din jur se învârte și că obiectele se mișcă;
  • Tulburări de echilibru sau instabilitate (poți simți că tot corpul este tras într-o parte);
  • Rău de mișcare;
  • Tulburări de auz;
  • Dureri de cap;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Tinitus (țiuit în urechi);
  • Mișcări involuntare și rapide ale ochilor (nistagmus);
  • Transpirație excesivă.

Dacă aceste simptome îți sunt cunoscute, este indicat să te programezi la o consultație ORL sau să te adresezi medicului de familie, care te va îndruma mai departe către medicul specialist.

Sună la 112 sau solicită ajutor de la persoanele din jur dacă, pe lângă vertij, experimentezi brusc unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Tulburări de vedere (cum ar fi vedere dublă);
  • Slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul membrelor;
  • Pierderea auzului;
  • Tulburări de vorbire;
  • Durere de cap severă;
  • Febră peste 38 de grade Celsius;
  • Dificultăți de mers.

Posibile complicații

Vertijul poate afecta puternic calitatea vieții, deoarece interferează cu activitățile zilnice și viața profesională, mai ales dacă simptomele sunt puternice. Simptomele te vor împiedica să conduci un autovehicul sau să te deplasezi.

Mai mult decât atât, pentru că se asociază cu tulburări de echilibru, printre complicațiile vertijului se numără căzăturile și fracturile osoase.

Diagnosticarea vertijului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

În cadrul consultației, medicul îți va adresa întrebări cu privire la simptomatologie și istoricul medical, pentru a identifica posibilele cauze ale vertijului. De asemenea, va efectua un examen clinic, care constă în realizarea unor teste vestibulare, cum ar fi:

  • Testul Unterberger – Specialistul te va invita să mergi pe loc timp de 30 de secunde, ținând ochii închiși. În cazul în care îți pierzi stabilitatea, poate fi vorba despre o tulburare la nivelul canalelor din urechea internă;
  • Testul lui Romberg – Medicul te va ruga să rămâi în repaus, cu ochii închiși, picioarele apropiate și mâinile pe lângă corp. Pierderea echilibrului indică o problemă la nivelul sistemului nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării;
  • Testul de impuls al capului (HIT – head impulse test) – Specialistul îți va mișca ușor capul pe o parte și va urmări mișcarea ochilor, în timp ce privești într-un punct fix. Astfel, evaluează modul în care urechea internă ține sub control echilibrul. Acest test poate fi realizat cu ajutorul unor ochelari dotați cu o cameră video, care înregistrează mișcările ochilor (VHIT – video head impulse test);
  • Electronistagmografia (ENG) și videonistagmografia (VNG) – Aceste investigații examinează modul în care funcționează nervii implicați în controlul echilibrului, mișcărilor oculare și auzului. Prima dintre ele presupune plasarea unor electrozi în jurul ochilor, iar cea de-a doua, purtarea unor ochelari prevăzuți cu o cameră video;
  • Testul cu scaun rotator – Va trebui să porți o pereche de ochelari speciali care prezintă o cameră video, în timp ce vei sta pe un scaun care se mișcă;
  • Potențiale evocate miogene vestibulare – Evaluează funcționarea saculei și utriculei, două structuri din urechea internă. Medicul va atașa electrozi de pielea gâtului. Va trebui să porți o pereche de căști și să îți miști capul spre stânga și dreapta, privind într-un punct fix;
  • Posturografia computerizată dinamică – Evaluează controlul postural cu ajutorul unui soft de analiză avansată, care măsoară modificările centrului de gravitație în timpul mișcării și contribuția fiecărui sistem senzorial implicat în menținerea echilibrului (vestibular, vizual și somatosenzorial).

Uneori, poate fi necesară evaluarea funcției auditive prin efectuarea unei audiograme. Procedura presupune testarea sensibilității auzului și este utilizată pentru a depista deficiențele de auz.

În unele cazuri, medicul poate recomanda investigații imagistice, cum ar fi CT (tomografie computerizată) sau examen RMN (rezonanță magnetică), pentru a vizualiza structurile interne de la nivelul creierului. Astfel, poate depista alte cauze ale vertijului, cum ar fi tumorile cerebrale și unele afecțiuni ale sistemului nervos.

Tratamentul vertijului

În funcție de severitatea vertijului și condiția medicală care cauzează manifestările, medicul va decide care este tratamentul potrivit în cazul tău. Uneori, simptomele se ameliorează fără terapie.

Este important de știut însă că niciun tratament nu garantează eliminarea permanentă a vertijului, dacă acesta este cauzat de o afecțiune cronică. Pacienții se pot confrunta cu episoade recurente de vertij chiar și în urma tratamentului.

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda o schemă de tratament cu medicamente pentru amețeli, vertij sau rău de mișcare, pentru a ține sub control manifestările. De asemenea, în cazul unor infecții asociate cu vertij, acesta va prescrie antibiotice și antiinflamatoare. Diureticele pot fi necesare pentru a elimina excesul de fluid cauzat de boala Ménière.

Manevre de repoziționare a otoliților

Cunoscute și sub denumirea de manevre Epley, aceste tehnici se utilizează în cazul vertijului pozițional paroxistic benign și au rolul de a reașeza cristalele mici de calciu la locul lor. Manevrele presupun efectuarea unor mișcări specifice ale capului. Specialistul te va învăța cum să le realizezi în mod corect.

Reabilitare vestibulară

Reeducarea vestibulară este o formă de fizioterapie, care presupune un program de exerciții fizice speciale, ce au ca scop îmbunătățirea echilibrului și funcției vizuale, precum și ameliorarea amețelilor.

Intervenție chirurgicală

În cazul în care stările de amețeală sunt cauzate de o afecțiune serioasă la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi prezența unei tumori cerebrale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Tratarea cauzei va ameliora vertijul. 

Măsuri de autoîngrijire

În cazul în care prezinți o tulburare a sistemului vestibular, o serie de recomandări te pot ajuta să controlezi simptomele și să previi episoadele de vertij:

  • Evită să te apleci. Pentru a ridica obiecte, fă o genuflexiune fără să-ți miști capul;
  • Mișcă-ți capul încet în timpul activităților de zi cu zi;
  • Ridică-te lent din pat și rămâi puțin timp la marginea patului înainte de a te ridica în picioare;
  • Evită stresul, relaxează-te și stai într-o cameră liniștită, întunecată;
  • Așază-te imediat ce amețești;
  • Dormi menținând capul la un nivel ușor mai ridicat decât restul corpului. Poți folosi una sau două perne mari;
  • Nu îți întinde gâtul încercând să ajungi la raftul de sus;
  • Dacă te trezești pe timpul nopții, aprinde lumina înainte de a te ridica din pat.

Diagnosticul și tratamentul vertijului la SANADOR

Programează-te la SANADOR pentru o consultație medicală de specialitate în cadrul secției ORL. Spitalul Clinic SANADOR oferă o gamă largă de investigații și intervenții terapeutice. Astfel, pacienții beneficiază de un diagnostic precis și de cele mai potrivite tratamente.

Secția ORL este dotată cu platforma Multitest Equilibre, cu ajutorul căreia se efectuează posturografia computerizată dinamică, o investigație de ultimă generație utilizată în diagnosticul tulburărilor de echilibru. De asemenea, poți beneficia de videonistagmografie, cel mai nou standard pentru evaluarea funcțiilor urechii interne. Programele de reeducare vestibulară constau în tehnici moderne, pe care medicii experimentați ai SANADOR le adaptează la specificul fiecărui pacient, pe baza testelor computerizate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR