Ce este venoplastia
Venoplastia este o procedură minim invazivă indicată pentru tratamentul venelor obturate sau îngustate, care pot să apară în tromboza venoasă profundă, spre exemplu. Spre deosebire de intervențiile de chirurgie vasculară, procedurile endovasculare, cum este și venoplastia, implică cu un risc mai mic de complicații și cu o recuperare mai ușoară.
-
021.9699 Pentru urgențe sau pentru programări, sună la SANADOR!
Prin venoplastie, medicul specializat în cardiologie intervențională sau în radiologie intervențională restabilește circulația normală a sângelui la nivelul venei afectate, prevenind astfel complicațiile.
Intervenția este realizată prin cateterism, o tehnică modernă, minim invazivă, care implică introducerea unor tuburi subțiri și flexibile (catetere) în interiorul vaselor de sânge, printr-o puncție (înțepătură) la nivel cutanat, fără a fi necesare inciziile. Instrumentele medicale de mici dimensiuni sunt introduse apoi prin acest tub, care poate fi avansat oriunde în rețeaua vasculară, dat fiind faptul că vasele de sânge sunt interconectate.
Venoplastia poate însemna doar dilatarea venei îngustate, cu ajutorul unui balon medical de mici dimensiuni, sau poate implica și plasarea unui stent (dispozitiv metalic), pentru a menține canalul vascular deschis.
Procedura este similară angioplastiei (intervenție percutanată pentru tratamentul aterosclerozei) care este realizată la nivelul arterelor, în timp ce venoplastia tratează venele îngustate. Arterele sunt vasele de sânge care transportă sânge încărcat cu oxigen și nutrienți către organe și țesuturi, iar venele colectează sângele cu dioxid de carbon de la nivelul țesuturilor și îl transportă înapoi către inimă, în vederea reoxigenării.