Varicele reprezinta vene superficiale deformate, marite in diametru. Orice vena superficiala poate deveni varicoasa, dar venele cel mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru se datoreaza faptului că ortostatismul (pozitia in picioare), statul pe scaun si mersul in pozitie verticala, fiind realizate antigravitational, cresc presiunea in venele situate inferior de bazin.

Pentru multe persoane, varicele si venele reticulare (paianjen) - o varianta comuna, mai usoara a varicelor – sunt, pur și simplu, o preocupare cosmetica. Pentru alte persoane, varicele pot provoca dureri de intensitate diferita si disconfort. Uneori insa, varicele pot conduce la probleme mult mai grave.

Simptome

Varicele pot fi asimptomatice, dar acest fapt nu elimina gravitatea acestei patologii.

 Semnele pe care este posibil sa le aveti includ:

  • Venele care au culoarea purpuriu inchis sau albastru
  • Vene care apar rasucite si bombate; adesea sunt ca niste cordoane la nivelul membrelor inferioare

Cand apar semne si simptome dureroase, acestea pot include:

  • O senzatie dureroasa sau grea in picioare
  • Arsuri, furnicaturi, crampe musculare si umflaturi la nivelul picioarelor inferioare
  • Dureri agravate dupa ortostatism prelungit
  • Prurit ( mancarime) in jurul uneia sau mai multor vene
  • Decolorarea pielii in jurul unei vene varicoase.

Venele reticulare sunt similare cu varicele, dar sunt mai mici. Se gasesc mai aproape de suprafata pielii si sunt adesea rosii sau albastre, apar pe picioare, dar pot fi gasite si pe fata. Acestea variaza ca marime si adesea arata ca o panza de paianjen.

Cand sa va adresati medicului

Ingrijirea personala - cum ar fi exercitiile fizice, ridicarea picioarelor la orizontala sau purtarea ciorapilor de compresie - va poate ajuta sa usurați durerea provocata de varice si le poate impiedica sa se agraveze. Dar, daca va preocupa aspectul si simptomele provocate de venele dvs. si masurile de ingrijire personala nu au impiedicat ca starea dumneavoastra sa se agraveze, este necesar sa consultati un medic specialist – chirurgie vasculara. Aceasta specialitate se ocupa cu patologia arteriala si venoasa (denumita flebologie). Asadar flebologul este un chirurg vascular, specializat in tratarea patologiei vasculare, inclusive a celei venoase.

Atentie! Nu trebuie sa va adresati chirurgului vascular DOAR cand varicele devin dureroase! Durerea in varice poate reprezenta un factor de gravitate.

Cauze

Valvele din constitutia venelor pot deveni, in timp, disfunctionale sau se pot deteriora, permitand aparitia varicelor. Arterele transporta sange de la inima catre restul tesuturilor, iar venele readuc sangele din restul corpului la inima, astfel incat sangele sa poata fi recirculat. Pentru a intoarce sangele in inima, venele membrelor inferioare trebuie sa functioneze impotriva gravitatiei. Contractiile musculare la nivelul gambelor si coapselor actioneaza ca pompe, iar peretii elastici ai venelor ajuta sangele sa se intoarca la inima. Valvele venoase se deschid pe măsura ce sangele curge spre inima ta, apoi se inchid, impiedicand sangele sa curga inapoi. Daca aceste valve sunt slabe sau deteriorate, sangele poate reflua si se poate acumula in vena, determinand dilatarea si rasucirea venelor.

Factori de risc

Acesti factori cresc riscul de a dezvolta vene varicoase:

  • Varsta. Riscul aparitiei varicelor creste odata cu varsta. Imbatranirea provoaca uzura valvelor din vene care ajuta la reglarea fluxului sanguin. In cele din urma, aceasta uzura determina valvele sa permita ca o parte din sange sa curga inapoi in vene, unde se acumuleaza, dilatand aceste vase
  • Sex. Femeile au mai multe sanse sa dezvolte afectiunea. Schimbarile hormonale in timpul sarcinii, premenstruatiei sau menopauzei pot fi un factor de risc, deoarece hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venei. Tratamentele cu hormoni, cum ar fi anticonceptionalele, va pot creste riscul de varice.
  • Sarcina. In timpul sarcinii, volumul de sange din corp creste. Aceasta modificare sustine fatul in crestere, dar poate produce și un efect secundar nefericit – varice la nivelul membrelor inferioare. Modificarile hormonale in timpul sarcinii pot juca, de asemenea, un rol.
  • Istoric familial. Daca alti membri ai familiei au varice, exista si o șansa mai mare de aparitie a modificarilor venoase.
  • Obezitatea. Sa fii supraponderal pune un plus de presiune asupra venelor tale.
  • Statul la birou sau ortostatismul  pentru perioade lungi de timp. Sangele tau nu curge la fel de bine daca esti in aceeasi pozitie pentru perioade lungi.

Complicatiile

Complicatiile varicelor pot include:

  • Ulcer trofic tegumentar. Ulcere dureroase se pot forma pe piele in apropierea varicelor, in special in apropierea gleznelor. O pata decolorata pe piele apare de obicei inainte de formarea unui ulcer. Consultati imediat medicul dumneavoastra daca suspectati ca ati dezvoltat un ulcer.
  • Cheaguri de sange. Ocazional, piciorul afectat poate deveni dureros si umflat, edematiat. Orice durere persistenta la nivelul picioarelor sau edematiere, necesita atentie medicala, deoarece poate indica un cheag de sange - o afectiune cunoscuta medical ca tromboflebita.
  • Insuficiență venoasă cronică.
  • Sangerare. Ocazional, venele foarte aproape de piele se pot sparge/pot efractiona. Aceasta provoaca de obicei doar sangerare minora. Dar orice sangerare necesita ingrijiri medicale.

Profilaxie

Nu exista nici o modalitate de a preveni complet varicele. Dar imbunatatirea circulatiei si a tonusului muscular poate reduce riscul de a dezvolta vene varicoase. Aceleasi masuri pe care le puteti lua pentru a trata disconfortul varicelor la domiciliu pot ajuta la prevenirea varicelor, inclusiv:

  • Exercitiul fizic
  • Supravegherea greutatii corporale
  • Dieta bogata in fibre, saraca in sare alimentara
  • Evitarea tocurilor inalte si a imbracamintii stranse
  • Ridicarea picioarelor la orizontala – drenajul postural
  • Schimbarea regulata a pozitiei corpului

Diagnostic

Pentru a diagnostica varicele, examenul fizic este suficient, necesitand examinarea membrelor inferioare in ortostatism.

De asemenea, testul cu ultrasunete (ecografia Doppler venos) evidentiaza functionalitatea valvelor venoase sau existenta unui cheag de sange.

In eventualitatea tratamentului chirurgical, ecografia este absolut necesara atat pentru diagnostic, cat si pentru stabilirea protocolului terapeutic.

SANADOR