Vaxigrip este un vaccin antigripal tetravalent recomandat pentru profilaxia gripei la adulți și copii peste șase luni. Vaccinul conține virus gripal inactivat.

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a reduce numărul de îmbolnăviri cauzate de gripă și, implicit, numărul internărilor, al zilelor de concediu medical, al zilelor lipsite de la școală și, evident, al deceselor cauzate de acești viruși.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și Centrele pentru controlarea și prevenirea bolilor recomandă vaccinarea tuturor oamenilor cu vârsta de peste 6 luni, în fiecare an. Vaccinarea este riguros recomandată femeilor însărcinate, femeilor care alăptează sau vor să obțină o sarcină, copiilor între șase luni și cinci ani, persoanelor cu boli cronice, vârstnicilor, persoanelor cu deficit imunitar, amerindienilor și celor care lucrează în domeniul serviciilor medicale. Vaccinarea nu este indicată persoanelor cu istoric de alergii severe la versiuni mai vechi ale vaccinului.

Orice vaccin are reacții adverse, însă, în general, vaccinarea cu Vaxigrip este sigură și eficientă. La copii, poate apărea febră, dureri musculare, surmenare la 5-10% din cazuri. De asemenea, una la un milion de doze poate provoca sindromul Guillain-Barre în cazul vârstnicilor.

În România, vaccinul antigripal nu este în schema obligatorie pentru vaccinarea copiilor. Ministerul Sănătății îl asigură, totuși, pentru următoarele grupe de risc - bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani și personal medical. Din aceste categorii fac parte aproximativ 3 milioane de români.

Tipuri de vaccinuri antigripale

1. Vaccinurile trivalente protejează contra a trei tulpini ale virusului gripal: de obicei cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virusul gripal A (H3N2)) și virusul gripal B.

2. Vaccinurile tetravalente protejează împotriva a patru virusuri gripale. Acestea oferă protecție împotriva acelorași virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.

Vaxigrip este un vaccin antigripal tetravalent care ajută la protejarea adulților și copiilor împotriva gripei. În urma administrării vaccinului, sistemul imunitar va produce proprii anticorpi împotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate provoca gripă.

Gripa este o boală care se poate răspândi rapid și este cauzată de tipuri diferite de tulpini virale care se pot schimba în fiecare an. De aceea, de la an la an producătorul vaccinului poate modifica compoziția acestuia în funcție de modificările structurale virale apărute și în scopul de a-i crește eficiența. Din cauza modificării potențiale anuale a tulpinilor care circulă, precum și a duratei protecției anticipate pe baza administrării vaccinului, se recomandă vaccinarea în fiecare an. Cel mai mare risc de îmbolnăvire de gripă apare în timpul lunilor reci, perioadă cuprinsă între lunile octombrie și martie.

Vaxigrip are scopul de a proteja împotriva celor patru tulpini de virus din compoziția vaccinului după aproximativ 2-3 săptămâni de la administrarea injecției. Persoanele care au fost expuse gripei imediat înainte sau după vaccinare, pot face boala, deoarece perioada de incubație a virusului gripal este de câteva zile.

SANADOR