Tipuri de vasculită
Vasculita autoimună are peste 30 de tipuri identificate. Aceste afecțiuni sunt clasificate în funcție de vasele afectate și de cauza subiacentă.
O complicație rară a artritei reumatoide, vasculita reumatoidă apare atunci când inflamația articulară afectează și vasele de sânge de dimensiuni mici și medii. Vasculita reumatoidă se manifestă adesea la nivelul pielii, degetelor de la mâini și de la picioare și al nervilor periferici, provocând ulcere, amorțeală și alte simptome.
Dintre tipurile de vasculită cutanată distingem vasculita urticariană și vasculita leucocitoplastică. Vasculita urticariană afectează vasele mici de sânge din piele, cauzând urticarie care poate provoca mâncărimi (prurit), senzație de arsură sau modificări de culoare a pielii. Vasculita leucocitoplastică se caracterizează prin inflamație și complexe imune în pereții vaselor mici de sânge. Vasculita leucocitoplastică se prezintă de obicei ca pete roșii sau purpurii elevate la nivelul pieli, în special pe membrele inferioare, și poate fi declanșată de infecții, medicamente sau boli autoimune.
Vasculita cu IgA (purpura Henoch-Schönlein) este cel mai frecvent tip de vasculită la copii. Aceasta provoacă sângerarea și inflamația vaselor de sânge mici, ducând la erupții cutanate, dureri articulare și probleme abdominale sau renale. Alte forme de vasculită la copii, cum ar fi boala Kawasaki, pot provoca, de asemenea, inflamații la nivelul vaselor de dimensiuni medii, în special în inimă.
Vasculita hemoragică este adesea considerată un tip de vasculită cutanată, deoarece afectează în principal vasele mici de sânge din piele. Aceasta duce la sângerări vizibile în piele, rezultând în purpură, în special pe membrele inferioare. În unele cazuri, însă, vasculita hemoragică poate afecta și organele interne, în funcție de gravitate și de cauza subiacentă.
Vasculita cerebrală implică inflamarea vaselor de sânge din creier și măduva spinării. Simptomele pot include dureri de cap, confuzie, convulsii și evenimente asemănătoare unui accident vascular cerebral. Vasculita cerebrală poate apărea în urma unor tulburări autoimune, infecții sau alte afecțiuni sistemice.
Vasculita alergică este declanșată de o reacție alergică la medicamente, infecții sau alte substanțe. Afectează vasele mici de sânge din piele, provocând pete roșii, inflamații sau erupții cutanate. Deși, de obicei, se rezolvă odată cu eliminarea factorului declanșator, cazurile persistente de vasculită alergică pot necesita tratament.
Vasculita sistemică este un termen care se referă la inflamația care afectează vasele de sânge din întregul corp, putând afecta mai multe organe. Exemple de vasculită sistemică includ poliarterita nodoasă și vasculita asociată cu ANCA.