Ce sunt vărsăturile ciclice

Vărsăturile ciclice sau sindromul vărsăturilor ciclice (SVC) este o afecțiune caracterizată prin episoade de vărsături recurente, intense și fără o cauză aparentă. Aceste episoade, care pot dura ore sau zile, sunt intercalate cu perioade asimptomatice. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale performante, prin consultații de gastroenterologie, urmate de analizele și investigațiile indicate de medic.

Episoadele de vărsături sunt remarcabil de consistente, începând de obicei la aceeași oră a zilei, cu o durată similară și manifestări cu simptomatologie și severitate identice. Deși sindromul vărsăturilor ciclice poate afecta persoane de toate vârstele, manifestările acestei afecțiuni apar mai des la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani. În ciuda prevalenței sale mai ridicate la copii, numărul cazurilor diagnosticate la adulți este în creștere.

Diagnosticarea acestui sindrom este dificilă, din cauza faptului că vărsăturile apar în multe afecțiuni. Managementul implică, de obicei, modificări ale stilului de viață pentru a preveni factorii declanșatori, alături de medicamente pentru ameliorarea simptomelor, împotriva grețurilor și migrenelor.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru vărsături recurente

Cauza exactă a sindromului vărsăturilor ciclice rămâne necunoscută, însă acesta ar putea fi rezultatul unui cumul de factori genetici, dificultăți digestive, probleme ale sistemului nervos și dezechilibre hormonale.

Episoadele de vărsături pot fi declanșate de:

Identificarea acestor factori declanșatori poate facilita gestionarea SVC.

Deși relația dintre migrene și sindromul de vărsături ciclice nu este complet înțeleasă, mulți copii cu vărsături ciclice au un istoric familial de migrene sau dezvoltă migrene ulterior. La adulți, sindromului vărsăturilor ciclice este de asemenea asociat cu un istoric personal sau familial de migrene.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă sindromul de vărsături ciclice

Sindromul de vărsături ciclice este manifestat prin episoade bruște și repetate de greață și vărsături severe. Episoadele pot urma adesea patru etape distincte:

  • faza prodromală, când pacientul simte greață și transpirații în minutele sau orele care preced vărsăturile, mai ales dimineața;
  • faza de vărsături, când pacientul prezintă vărsături, uneori de mai multe ori pe oră, iar copiii cu SVC pot voma în jet;
  • faza de recuperare, când are loc ameliorarea simptomatologiei treptat;
  • faza de bine, când pacientul revine la starea de normalitate.

Alte semne și simptome ale sindromului de vărsături ciclice pot include durere abdominală, diaree, amețeli sau vertij, hipersalivație, polidipsie (sete excesivă), pierderea apetitului, cefalee și oboseală, paloare, fotofobie (sensibilitate la lumină) și febră ușoară.

Complicațiile vărsăturilor ciclice

Complicațiile asociate sindromului de vărsături ciclice pot fi severe dacă nu sunt tratate adecvat. Excesul de vărsături și diareea pot provoca o pierdere semnificativă de lichide a organismului, conducând la deshidratare acută, care necesită adesea intervenție medicală de urgență și tratament spitalicesc. Acidul gastric eliminat în timpul episoadelor de vărsături poate irita și deteriora esofagul, provocând uneori sângerări.

În unele cazuri apare inflamația esofagului (esofagită), în altele contracțiile musculare intense cauzate de vărsături pot duce chiar la ruperea extremității inferioare a esofagului (sindromul Mallory-Weiss). În plus, aciditatea vomei poate eroda smalțul dinților, ducând la uzură dentară și favorizând apariția cariilor dentare. Identificarea și evitarea factorilor declanșatori, împreună cu respectarea tratamentului prescris de medic, sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung ale sindromului de vărsături ciclice.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnosticul sindromului de vărsături ciclice

Diagnosticarea vărsăturilor periodice implică, în primul rând, o anamneză corect efectuată, prin care medicul va colecta informații despre istoricul medical personal și familial, precum și despre tiparul de vărsături și greață al pacientului. De asemenea, pentru diagnosticarea vărsăturilor ciclice sunt necesare un examen fizic atent și, probabil, mai multe teste.

Deși nu există un test specific pentru diagnosticarea acestui sindrom, medicul poate recomanda efectuarea următoarelor investigații paraclinice:

  • analize de sânge și urină, care urmăresc identificarea unor semne de tulburări metabolice, boli mitocondriale sau probleme organice ce pot cauza tabloul clinic de vărsături ciclice;
  • teste de imagistică, care pot dezvălui probleme ale organelor sistemului digestiv și nervos care contribuie la apariția sindromului de vărsături ciclice. În astfel de cazuri pot fi necesare ecografii abdominale, un examen de imagistică prin rezonanță magnetică a creierului (RMN de cap), precum și o tomografie computerizată sau radiografii ale tractului digestiv superior;
  • endoscopia digestivă superioară, un test care poate identifica probleme în esofag, stomac sau intestinul subțire care ar putea fi cauza episoadelor de vărsături.

De asemenea, pentru diagnosticarea vărsăturilor ciclice trebuie excluse alte boli ce pot provoca vărsături, cum ar fi infecțiile, boala de reflux gastroesofagian și ulcerul gastric. Pot fi excluse, de asemenea, inflamațiile cum ar fi umflarea și iritația stomacului (gastrită), pancreasului (pancreatită) sau apendicelui (apendicită), dar și malrotația intestinului (volvulus intestinal), obstrucție ureteropelvică sau unele tulburări metabolice.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru vărsăturile ciclice

Nu există un tratament curativ, abordarea terapeutică fiind concentrată pe gestionarea semnelor și simptomelor în timpul episoadelor. În acest scop, pot fi prescrise medicamente antiemetice, analgezice, agenți care diminuează aciditatea gastrică, antidepresive sau medicamente antiepileptice.

De asemenea, în anumite cazuri, medicamentele utilizate în tratamentul migrenelor pot fi eficiente în stoparea sau prevenirea episoadelor de vărsături ciclice, în special pentru persoanele care prezintă episoade dese și prelungite sau care au antecedente familiale de migrenă. Fluidele intravenoase pot fi necesare pentru a preveni deshidratarea. Tratamentul este adaptat individual, având în vedere severitatea și durata simptomelor, precum și posibilele complicații asociate.

Reducerea riscului de apariție a episoadelor de vărsături ciclice

Pentru a reduce riscul de apariție a episoadelor, este recomandată evitarea factorilor declanșatori și urmarea cu strictețe a prescripției medicului. Alte măsuri de prevenție includ: tratarea imediată a alergiilor și problemelor sinusale, menținerea unei vieți active, dar cu evitarea efortului excesiv, evitarea alimentelor și aditivilor alimentari care pot declanșa simptomele, abținerea de la diete extreme sau perioade de post prelungit, stabilirea unei perioade adecvate de somn și gestionarea stresului și a anxietății.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu vărsături frecvente au acces la servicii specializate pentru diagnosticare rapidă și tratament corect. În urma unei evalări medicale complete, medicul stabilește un tratament individualizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Pacienții au acces la ecografii abdominale și la proceduri de endoscopie digestivă realizate cu tehnologie de ultimă generație, la  Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca și la Spitalul Clinic SANADOR.

Pentru urgențele medicale provocate de vărsături ciclice, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR asigură asistență medicală performantă nonstop și acces la investigații imagistice și analize de laborator la orice oră din zi și din noapte.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR