Ce este Varilrix? E vaccinul ce protejeaza impotriva varicelei sau, popular precizat, apara contra varsatului de vant. Boala contine virusul varicelo-zosterian. Virusul din vaccin a fost atenuat, astfel incat nu provoaca varicela la persoanele care sunt sanatoase. Deci, ajuta organismul sa produca anticorpi proprii, ce apara impotriva bolii.

Este necesar sa stii faptul ca varicela se produce la adulti intr-o forma mai agresiva decat cea pe care o fac copiii! Varilrix este indicat pentru imunizarea activa fata de varicela a pacientilor susceptibili cu risc crescut si a contactilor lor sanatosi, susceptibili. Precizam si urmatoarea atentionare: se considera ca pacientii cu leucemie prezinta un risc special de a dezvolta varicela si de aceea trebuie sa li se administreze vaccinul daca nu prezinta boala in antecedente sau sunt seronegativi.

Contraindicatii

Ce contraindicatii are Varilrix? Nu apela la acest vaccin daca: 1. Esti alergic la substanta activa sau la oricare dintre celelalte componente ale sale. 2. Ai orice afectiune care slabeste sistemul imunitar. 3. Ti s-a administrat recent sau urmezi un tratament care slabeste sistemul imunitar. 4. Ai avut anterior o reactie alergica la un antibiotic. 5. Esti insarcinata sau banuiesti faptul ca esti gravida ori intentionezi sa ramai insarcinata, spune medicului aceste lucruri inainte sa ti se administreze vaccinul. Apoi, mai este foarte important sa nu concepi un copil timp de 3 luni dupa ce ai fost vaccinata cu Varilrix, deci trebui sa folosesti metode de contraceptie daca ai contacte sexuale.

Ce se intampla dupa ce te vaccinezi cu Valrix? Nu te poate proteja complet impotriva varicelei. Totusi, persoanele care au fost vaccinate si fac varicela, de obicei prezinta o forma foarte usoara a bolii, comparativ cu persoanele care nu au fost vaccinate. Varilrix nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Acest vaccin contine si sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Varilrix este un vaccin cu o foarte mica reactogenitate la toate grupele de varsta. Reactiile locale sunt de obicei usoare si tranzitorii. In cursul studiilor clinice cuprinzand peste 1500 subiecti (9 luni - 12 ani) dintre reactiile generale, eruptiile papulo-veziculare au fost raportate la mai putin de 4% dintre persoanele vaccinate. Majoritatea are loc in primele trei saptamani de la vaccinare, iar numarul mediu al leziunilor este sub zece. Temperatura de peste 37,5C (axilar)/38C (rectal) s-a raportat la aproximativ 5% dintre subiecti in decursul unei perioade de supraveghere de sase saptamani de la vaccinare.

Reactii adverse

Ce reactii adverse are Varilrix? Poate provoca reactii adverse, dar nu apar la toate persoanele. Similar altor vaccinuri, puteti simti durere sau disconfort la locul de injectare sau puteti observa inrosire a pielii si umflatura in acest loc. De obicei, aceste reactii dispar dupa cateva zile. Alta reactie adversa care poate sa apara este febra.

Pentru pacientii cu risc crescut, iti precizam ca reactiile la locul inocularii sunt de obicei moderate. Eruptiile papulo-veziculare, care sunt rar insotite de febra usoara sau moderata, au aparut in cel mult cateva saptamani de la vaccinarea cu Varilrix. Eruptiile, care au fost in general usoare si tranzitorii, au avut tendinta de a aparea la pacientii leucemici mai imunodepresati, cum au fost cei aflati sub chimioterapie de intretinere. Este necesar sa te informam ca aparitia acestor eruptii nu a influentat starea clinica a pacientilor. Nu exista dovezi ca vaccinarea ar putea duce la aparitia de reactii adverse in cursul bolii de baza.

SANADOR