Ce este varicela?

Varicela, numită și vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se răspândește prin fluidele corporale și prin contactul direct. La SANADOR este disponibilă vaccinarea împotriva varicelei, iar în caz de îmbolnăvire, medicii asigură tratament adecvat. Programează-te la SANADOR!

În varicelă apare o erupție este pruriginoasă (provoacă mâncărime), cu vezicule mici, pline de lichid, care se sparg și apoi formează cruste. În afara acestor leziuni cutanate, clinic mai apare foarte des febră în varicelă. De obicei, erupția în varicelă sau vărsat de vânt apare la nivelul feței și trunchiului și se răspândește apoi pe restul corpului până la degetele de la mâini și picioare. Cel mai frecvent apare varicelă la copii, deși există situații mai rare când apare și la alte vârste, un caz de varicelă la adulți fiind mult mai sever.

Cât durează varicela, timp de 5-10 zile, se recomandă tratament igieno-dietetic și, în unele cazuri, terapie specifică pentru diverse complicații. Vărsatul de vânt a fost o problemă de sănătate larg răspândită, dar astăzi există vaccin pentru varicelă care previne această boală, dar și complicațiile ei. Acest vaccin este recomandat ca parte a programului național de imunizare.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru varicelă

Cauza varicelei este infecția cu virusul varicelo-zosterian. Acest virus se poate răspândi prin contact direct cu erupția cutanată sau prin picături de salivă eliminate în timpul strănutului sau tusei unei persoane infectate.

Cât timp e contagioasă varicela? Această boală se poate transmite începând cu una până la două zile înainte de apariția semnelor clinice de boală, până când toate veziculele formează cruste. După expunere, perioada de incubație pentru varicelă variază între una până la trei săptămâni.

Riscul de a fi infectat cu virusul varicelo-zosterian este mai mare la persoanele care nu au trecut prin boală sau care nu au fost vaccinate. Acesta este motivul pentru care persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor sau lucrează în școli trebuie să fie vaccinate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă varicela sau vărsatul de vânt?

Din punct de vedere clinic, este specifică erupția din varicelă, deoarece apare la 10 până la 21 de zile de la expunerea la virusul varicelo-zosterian, durează adesea 5 până la 10 zile și se dezvoltă în 3 etape. Aceste etape ale varicelei se referă de obicei la aspectul erupției cutanate, și anume:

  • etapa 1, care poate dura câteva zile și arată ca niște denivelări, numite papule eritematoase (roșii);
  • etapa 2, în care se formează, în aproximativ o zi, vezicule pline de lichid care se sparg după aproximativ una sau două zile;
  • etapa 3, de formare a crustelor care acoperă veziculele sparte, care durează câteva zile.

Chiar dacă această erupție în varicelă trece prin etapele menționate, pot exista toate tipurile de leziuni în același timp. Vărsatul de vânt este în general o boală ușoară la copiii, dar uneori, în cazul apariției de varicelă la nou-născuți, de exemplu, erupția poate acoperi întregul corp și se pot forma vezicule inclusiv în gât, în ochi și la nivelul mucoaselor care căptușesc uretra, anusul și vaginul.

Pe lângă erupție, în varicelă pot apărea și alte simptome, în multe situații chiar cu 1-2 zile înaintea apariției erupției. Aceste simptome cuprind febra, inapetența (pierderea poftei de mâncare), cefaleea (durerea de cap), fatigabilitatea (oboseală) și astenia fizică importantă.

  • La SANADOR beneficiezi de tratament adecvat pentru bolile virale eruptive. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de varicelă

Datorită aspectului specific, diagnosticul de varicelă se poate stabili doar prin intermediul unei examinări fizice efectuate de medicul de familie, prin analizarea aspectului leziunilor cutanate. Varicela poate fi confirmată de asemenea și prin investigații de laborator, inclusiv analize de sânge sau prin prelevarea unor mostre de țesut de la nivelul leziunilor cutanate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile varicelei

Varicela este adesea o boală ușoară, dar există situații când poate duce la apariția unor complicații importante. Situațiile în care există un risc mai mare de complicații ale varicelei includ:

  • varicelă la bebeluși – copiii sub vârsta de 1 an care nu au fost încă vaccinați și ale căror mame nu au avut niciodată varicelă sau sunt nevaccinate;
  • varicelă la adulți;
  • varicelă în sarcină la femeile care nu au trecut prin boală;
  • varicelă la persoane imunodeprimate (cu cancer, HIV sau sub tratament care afectează sistemul imunitar).

Complicațiile vărsatului de vânt cuprind:

  • infecții tegumentare, de țesuturi moi, oase sau articulații;
  • deshidratare;
  • pneumonie;
  • encefalită;
  • greutate mică la naștere și probleme la nivelul membrelor – mai frecvent la copiii născuți din femei care au avut varicelă în sarcină în primul trimestru;
  • deces neonatal – când femeia însărcinată face varicela în săptămâna înainte de naștere sau în primele zile după naștere;
  • zona zoster – virusul varicelo-zosterian rămâne cantonat în celulele nervoase după ce erupția cutanată din varicelă dispare și se poate reactiva mulți ani mai târziu, prin apariția unui grup dureros de vezicule;
  • Sindromul Reye – boală care provoacă inflamația rapidă a creierului și ficatului, cauzată de administrarea de aspirină la copii și adolescenți în timpul varicelei;

Tratamentul pentru vărsat de vânt

În cele mai multe cazuri, varicela nu necesită tratament medical. Se recomandă anumite măsuri de igienă și dietă pentru ameliorarea simptomelor. Acestea cuprind:

  • hidratarea corespunzătoare;
  • consumarea unor alimente moi, care să nu lezeze leziunile din cavitatea bucală, dacă acestea există;
  • evitarea gratajului (scărpinatului) – poate provoca cicatrici și vindecare lentă și poate crește riscul de infecție;
  • ameliorarea pruritului (mâncărimii) – cu băi reci cu adaos de bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovăz nefierți, cu aplicarea loțiunilor mentolate cu calamină;

Pe lângă acestea, se poate recomanda și administrarea de medicamente antihistaminice, cum ar fi difenhidramina, pentru prurit.

În cazurile care prezintă un risc ridicat de complicații de la varicelă, se pot administra medicamente pentru a scurta durata bolii și pentru a ajuta la scăderea riscului de complicații. Pentru varicelă la adulți, de exemplu, se poate recomanda un medicament antiviral, cum ar fi aciclovir. Acest medicament poate reduce simptomele varicelei, dar eficacitatea cea mai mare este atunci când este administrat în primele 24 de ore de la apariția erupției cutanate. Dacă apar complicații ale varicelei, medicul infecționist va recomanda tratamentul potrivit, de exemplu, antibiotice pentru infecții cutanate și pneumonie sau antivirale pentru encefalită.

Se recomandă ca, înainte de a administra orice tip de medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) unei persoane care are varicela, să fie consultat medicul, pentru că, în unele situații, s-a observat că acestea pot crește prevalența de infecții ale pielii sau leziuni ale țesuturilor moi.

Cum poate fi prevenită varicela?

Cel mai eficient mod în care poate fi prevenită varicela este vaccinul împotriva acesteia. S-a demonstrat că două doze de vaccin previn îmbolnăvirea în peste 90% din situații și, în situația în care pacientul dezvoltă boala, simptomele sunt mult mai blânde. Situațiile cele mai importante în care trebuie efectuat vaccinul sunt cele cu un risc mai mare de expunere. Aceasta includ personalul din domeniul sănătății, profesorii, îngrijitorii copiilor, persoanele care călătoresc internațional foarte frecvent, personalul militar, adulții care locuiesc cu copii mici și toate femeile de vârstă fertilă care nu sunt însărcinate. Pe perioada sarcinii nu se recomandă efectuarea vaccinului împotriva varicelei.

Alte măsuri de prevenție a varicelei cuprind evitarea locurilor aglomerate când nu este necesar, evitarea contactului cu persoane bolnave, cu febră sau cu erupții cutanate prezente și purtarea echipamentelor de protecție corespunzătoare la contactul cu persoane infectate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR este disponibilă vaccinarea cu Varilrix, astfel că boala și complicațiile acesteia pot fi prevenite. Persoanele care au simptome de varicelă sau altă boală virală eruptivă au acces la consultații amănunțite, pentru un diagnostic precis. Medicii SANADOR au experiență în tratamentul varicelei și al complicațiilor acesteia și asigură tratamentul adecvat în funcție de specificul fiecărui pacient.

În cazurile de varicelă la copii, părinții se pot adresa medicilor pediatri de la SANADOR, sau, dacă apar simptome severe sau complicații, Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, care are o linie de gardă destinată urgențelor pediatrice, disponibilă la orice oră, în orice zi.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR