Tratamentul în valvulopatii
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Tratamentul valvulopatiilor este diferit în funcție de valva afectată și de severitatea bolii.
În cazul în care boala valvulară este ușoară, medicul poate decide să urmărească îndeaproape afecțiunea și să recomande tratament cu medicamente, pentru a preveni agravarea acesteia și pentru a ameliora simptomele.
O serie de medicamente pot fi utile în cazul pacienților cu valvulopatii:
- medicamente care scad tensiunea arterială, precum diureticele și vasodilatatoarele care scad volumul de muncă pe care inima trebuie să îl depună pentru a pompa sângele;
- medicamente antiaritmice pentru a menține ritmul normal al inimii;
- medicamente anticoagulante care împiedică formarea cheagurilor de sânge;
- antibiotice pentru pacienții cu diferite infecții care pot afecta valvele inimii sau faringită streptococică.
Tratamentul chirurgical este necesar la pacienții cu valvulopatii severe și simptome importante. Poate consta în repararea valvei afectate sau înlocuirea acesteia.
Valvele cardiace pot fi reparate prin repararea găurilor sau rupturilor, prin îndepărtarea de țesut de la nivelul valvei sau prin separarea cuspelor. Aceste proceduri ajută valva să se deschidă și să se închidă corect. Repararea valvulară poate fi realizată prin operație pe cord deschis sau prin tehnici chirurgicale minim invazive. Stenoza valvulară poate fi tratată prin introducerea unui cateter cu balon printr-un vas de sânge până la nivelul valvei afectate. Apoi, balonul este umflat pentru a lărgi deschiderea valvei. Această procedură se numește valvuloplastie cu balon.
În cazul în care valva nu poate fi reparată, aceasta este îndepărtată și înlocuită cu o proteză valvulară mecanică sau biologică. Valvele mecanice sunt alcătuite dintr-un material artificial (metal sau plastic), iar cele biologice sunt confecționate din țesut de origine umană sau animală (porc sau vită). Procedura de înlocuire valvulară necesită, de obicei, operație pe cord deschis.
Există anumite boli ale valvelor care pot fi tratate și prin metode minim invazive (ex. stenoza aortică, regurgitarea aortică, insuficiența mitrală, insuficiența valvei pulmonare). Înlocuirea valvei aortice transcateter (TAVI) este o procedură care constă în introducerea unei proteze valvulare printr-un cateter. Acesta este introdus prin sistemul arterial până la nivelul valvei aortice. TAVI se folosește la pacienții care au riscuri prea mari și nu ar suporta o intervenție pe cord deschis. Plastia de valvă mitrală este utilizată pentru afecțiunile valvei mitrale, cu prezervarea valvei biologice.
În lipsa tratamentului adecvat, bolile valvulare pot duce la complicații severe, precum tulburări de conducere - cum este blocul trifascicular.