Când și de ce este indicată vaccinarea copiilor

Vaccinarea copiilor implică schema obligatorie a Ministerului Sănătății, la care se adaugă vaccinuri opționale. Vaccinarea, deși nu este impusă forțat, este recomandată pentru protecția copiilor. Datorită vaccinării, boli severe, precum poliomielita, au fost eradicate în spațiul European din anul 2002. La SANADOR, părinții primesc din partea echipei medicale toate informațiile necesare despre vaccinarea copiilor, pentru a lua cea mai bună decizie pentru micuții lor.

Fiecare părinte trebuie să ia o decizie informată cu privire la imunizarea copiilor, documentându-se despre beneficiile și reacțiile adverse ale fiecărui vaccin, de la medicul de familie sau de la un medic specializat în pediatrie.

Watch on YouTube

România are un program de vaccinare pentru copii ce asigură prevenția formelor severe ale anumitor boli, precum rujeola, hepatita B, tusea convulsivă, poliomielita și altele. Respectarea unui grafic de vaccinare pentru copii creează o imunitate de grup și scade transmisibilitatea acestor boli.

Avantajele vaccinării copiilor

Avantajul vaccinării copiilor constă în evitarea dezvoltării unor forme severe de boală. Un exemplu ar fi vaccinul BCG, care oferă protecție împotriva dezvoltării miliarei TB, o afectare severă pulmonară.

Un alt exemplu este vaccinul ROR - vaccinarea anti-rujeolă previne forme de pneumonie rujeoloasă, ce pot implica spitalizare în secția de Terapie Intensivă și chiar intubare. Vaccinarea întărește sistemul imunitar al copilului mic, aflat în permananent contact cu virusuri și cu bacterii noi.

Schema obligatorie de vaccinare pentru copii

Schema de vaccinare pentru copii începe încă din maternitate. În prima zi de la naștere, nou-născutul va primi, cu acordul scris al mamei, vaccinul anti-hepatită B. Ulterior, înainte de externare, va fi vaccinat anti-tuberculoză, cu vaccinul BCG. Acesta este inclus în schema de vaccinare din România, datorită faptului că este o țară endemică pentru această boală. Tot în maternitate, copilul va fi inclus în registrul electronic național de vaccinare.  

Copilul va fi chemat apoi de către medicul de familie pentru efectuarea vaccinului hexavalent (infanrix hexa). Acesta se va efectua la 2 luni, la 4 luni și la 11 luni. Rapelurile sunt necesare pentru a asigura o imunitate de durată. Acest vaccin conține anatoxină difterică, anatoxină tetanică, pertussis, tulpini de virus poliomielitic inactivate, antigen de suprafață al virusului hepatitic B și fragmente ale bacteriei Haemophilus influenzae.

La împlinirea vârstei de 1 an este recomandat vaccinul ROR - pentru prevenția rujeolei, oreionului si rubeolei. Acest vaccin este recomandat încă de la vârsta de 9 luni, în contextul declarării epidemiei de rujeolă pe teritoriul României. Rapelul pentru acest vaccin se va face la vârsta de cinci ani.

Vaccinul tetravalent Tetraxim (diftero-tetano-pertussis acelular și virus poliomielitic inactivat) va fi efectuat la împlinirea vârstei de 6 ani. Ultimul vaccin din schema obligatorie de vaccinare pentru copii va fi făcut la paisprezece ani-DTP (diftero-tetano-pertusis).

Vaccinuri opționale pentru copii

Din seria de vaccinuri opționale pentru copii fac parte vaccinul pentru prevenția infecției cu rotavirus, a varicelei sau a meningitei. Rotarix sau vaccinul anti-Rotavirus se administrează de obicei la 2 luni și apoi la 4 luni. Acesta este ușor de administrat, pe care orală.

Varilix este un vaccin ce conține virus varicelic viu atenuat, ce se administrează injectabil subcutanat. Copii primesc două doze - una în jurul vârstei de 12-15 luni, iar cea de-a doua la 4-6 ani. 

Vaccinul pentru meningită, denumit Nimenrix conține polizaharite ale bacteriei Nesseria meningitidis și poate fi administrat începând cu 6 săptămâni în trei doze, la intervale de 2 luni. Dacă vaccinarea se efectueaza după un an, este necesară o singură doză de vaccin. Meningita este o boală ce poate pune viața copilului în pericol și de aceea se recomandă vaccinarea. 

Vaccinarea anti-pneumococică (Prevenar 13) se poate face concomitent cu administrarea vaccinului hexavalent din seria de vaccinuri obligatorii pentru copii (la 2, 4 și 11 luni).  Acest vaccin cuprinde multiple tipuri de antigene pneumococice, ce protejează copilul de pneumonie cu Streptococcus pneumoniae. Vaccinul pneumococic se administrează intramuscular.

Vaccinarea antigripală (Vaxigrip) este recomandată anual. Virusul gripal își modifică anual structura, ceea ce face necesară administrarea repetată  a acestui vaccin. Aceasta nu este obligatorie, însă ajută la o recuperare mai ușoară și la prevenirea cazurilor severe de gripă. Acesta se poate administra și intra-nazal, formă mai ușor de acceptat de către copii.

Vaccinul anti-HPV (Gardasil 9) protejează împotriva infecției cu HPV (human papilloma virus) cu tulpini ce determină cel mai frecvent cancer de col uterin.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Există contraindicații pentru vaccinarea copiilor?

Vaccinarea la copii poate prezenta unele contraindicații. Printre acestea se numără alergii la ingredientele componente ale serului folosit pentru vaccinare.

O altă contraindicație este reprezentată de un sistem imunitar slăbit, în imundeficiențe sau în timpul tratamentelor oncologice. În aceste situații, vaccinurile vii, precum cel pentru prevenția rujeolei sau pentru varicelă, nu se administrează.

Posibile efecte adverse ale imunizării copiilor

Reacțiile adverse ce pot avea loc la vaccinurile pentru copii sunt de obicei ușoare: febră, dureri de cap sau durere la nivelul injecției. 

Un caz rar, dar care poate amenința viața, este reacția alergică la componentele vaccinului. Pentru a preveni astfel de incidente, la copiii cu antecedente de alergii severe sau reacții anafilactice, este recomandată administrarea vaccinului în camera de gardă a spitalului.

Riscurile refuzului vaccinării copiilor

Riscul administrării unui vaccin trebuie pus întotdeauna în balanță cu beneficiile acestuia. Părinții care refuză schema de vaccinuri obligatorii trebuie să fie conștienți de severitatea bolilor la care își expun copilul.

Prin vaccinarea în masă, se creează de asemenea imunitate pentru categoriile de pacienți ce nu pot fi vaccinați, cum sunt cei care primesc tratament oncologic. Vaccinarea tuturor copiilor la timp este recomandată atât de medicii de familie, cât și de pediatrii. Orice întrebare cu privire la administrarea sau la reacțiile adverse ale vaccinării trebuie discutată cu personalul medical avizat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Unul dintre motivele pentru care părinții refuză vaccinarea este posibila asociere citată într-un studiu din anul 1998 între administrarea vaccinurilor și dezvoltarea autismului. Acest studiu a fost retras și orice legătură între cele două a fost infirmată în multiple studii ulterioare.

Cum îl pregătești pe micuțul tău pentru vaccinare?

Copilul de vârstă mică va sta de obicei în brațele unuia dintre părinți în timpul vaccinării. O jucărie preferată poate ajuta la reducerea disconfortului și la distragerea atenției celui mic.

Unui copil mai mare i se va explica cu răbdare și calm înaintea programării la medic tot ce urmează să se întâmple. Astfel, nivelul de anxietate se va reduce și copilul va înțelege că durerea din timpul înțepăturii este de scurtă durată și că vaccinul îl ajută să rămână sănătos.

Vaccinarea copiilor la SANADOR

SANADOR asigură consultații de pediatrie și de medicină de familie realizate de medici dedicați și empatici, care oferă părinților toate informațiile necesare despre vaccinarea copiilor. De asemenea, pacienții au acces la vaccinuri din schema obligatorie, dar și la vaccinuri opționale, care pot preveni apariția unor boli severe.

Înainte de administrarea unui vaccin, micuții beneficiază de o evaluare medicală completă, inclusiv prin analize de specialitate, dacă medicul consideră necesar. În plus, medicii SANADOR le furnizează părinților toate detaliile necesare pentru gestionarea corectă a unor posibile efecte adverse după vaccinarea copiilor.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR