Vacanța de vară este acum și aici! Ți-ai controlat alunițele?

Vacanța de vară reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente. Încă din copilărie, vacanța de vară era asociată cu un program liber, fără constrângeri, cu mersul la mare sau la munte, cu plecarea la bunici sau cu somnul de dimineață prelungit către prânz! Dar vacanța de vară înseamnă și expunere de lungă durată la soare, contactul cu apa sărată sau cu apa de piscină, modificări ale stilului de viață și ale modului de îngrijire a pielii.

Pregătiri pentru vacanța de vară

  • Expunerea necontrolată la soare este factorul principal care conduce la dezvoltarea unor afecțiuni grave de tip cancer de piele sau cataractă.

Pregătirea pentru vacanța de vară înseamnă nenumărate decizii. Decizii legate de locul și perioada unde ne petrecem vacanța, de modul în care ajungem la destinația aleasă sau de bagajul pe care îl vom lua cu noi. O decizie importantă, însă, este cea referitoare la protecția sănătății și a frumuseții noastre, și în special la reducerea efectelor negative asociate cu vacanța de vară.

Expunerea în exces la soare determină o serie de modificări ale pielii cum ar fi pierderea elasticității, pielea devine subțire și translucidă, apariția de riduri sau de piele aspră, uscată, scorțoasă. La unele persoane, expunerea la soare determină apariția de capilare (vase sanguine foarte fine) sparte și dilatate, accentuarea pistruilor, dezvoltarea de variate tipuri de leziuni pigmentare (pe față, decolteu, dosul mâinilor etc.) sau accentuarea leziunilor de acnee.

Expunerea necontrolată la soare este factorul principal care conduce la dezvoltarea unor afecțiuni grave de tip cancer de piele sau cataractă.

Reguli pentru o vacanță fără griji

Există o serie de reguli simple și la îndemâna fiecăruia pentru a ne bucura la maximum de vacanța de vară și de a avea numai amintiri plăcute. Astfel, sunt măsuri care preced vacanța, reguli în timpul vacanței și, desigur, lucruri de făcut după ce ne-am întors din vacanță.

Înainte de a pleca în vacanță, este bine să „ne aprovizionăm” cu produse de protecție solară (produsele de fotoprotecție de anul trecut nu mai sunt eficiente!) și să facem un control al alunițelor. De asemenea, este indicat să avem o trusă de urgență pentru pielea noastră!

Alegerea corespunzătoare a unui produs de protecție solară se bazează pe câteva principii simple și ușor de aplicat:

  • vârsta – există produse de fotoprotecție special concepute pentru copii;
  • zona anatomică pe care o protejăm – există produse speciale pentru față;
  • anotimpul – vara avem nevoie de un grad de fotoprotecție mai ridicat;
  • fototipul cutanat (culoarea pielii) – cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât gradul de protecție necesar este mai mare.

Zonele anatomice diferite necesită produse special concepute în acest sens! Astfel, există preparate de fotoprotecție pentru față și corp, pentru buze (sub formă de lipstick) și păr (sub formă de spray). De asemenea, există produse speciale de fotoprotecție pentru anumite afecțiuni dermatologice, de exemplu gama de protecție solară destinată pacienților cu acnee. Pe de altă parte, în acest moment există produse special concepute pentru anumite boli (acnee, rozacee, melasma) sau produse de fotoprotecție care au încorporate variate principii active de tip antioxidant, vitamine etc.

  • Înainte de a pleca în vacanță, este bine să „ne aprovizionăm” cu produse de protecție solară.

Riscurile expunerii intense la soare

În prezent, observăm o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de cancer de piele, iar principalii factori care au condus la această „epidemie” de cancer de piele sunt expunerea la soare sau solar, arsurile solare și fumatul, subțierea stratului de ozon și expunerea la radiațiile ionizante, obezitatea și predispoziția genetică. În plus, intervin și unele substanțe chimice de tip arsenic sau gudron, poluarea, precum și infecțiile virale (infecție cu HPV sau HIV).

Expunerile solare intense, chiar de scurtă durată, urmate de arsuri (înroșirea pielii este o formă de arsură solară), produc modificări la nivelul ADN-ului celular, modificări ce pot deveni ireversibile la un moment dat și care pot conduce la apariția cancerului cutanat.

  • 021.9699 Sună și programează-te la consultație!

Ce facem cu alunițele?

Alunițele sau nevii pigmentari sunt formațiuni pigmentare, uneori moștenite („alunița asta o am de la mama”), alteori dobândite (apărute în cursul vieții), care au o importanță fundamentală, deoarece din ele evoluează forma cea mai severă și mai gravă de cancer de piele: melanomul malign!

Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor. Mergi la medicul dermatolog pentru controlul alunițelor!
(imagine din arhiva personală Dr. Victor Gabriel Clătici)

Traumatizarea repetată a alunițelor (mecanică prin ras, chimică prin contactul cu diferite substanțe caustice sau termică), iritarea permanentă a alunițelor prin frecarea de articole de îmbrăcăminte (sutien, curea, gulerul de la cămașă) sau epilarea cu ceară fierbinte constituie tot atâția factori de risc care pot determina „virajul” aluniței către cancerul de piele!

Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor, cum ar fi expunerea prelungită la soare și creșterea suprafeței expuse, traumatisme mecanice de tip zgârieturi, contactul cu nisipul sau pietre ascuțite, purtatul unui rucsac, îmbrăcăminte lejeră sau mai deloc, sporturi nautice, frecarea de colacul de salvare sau vesta de salvare etc.

  • Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor. Mergi la medicul dermatolog pentru controlul alunițelor!

Controlul alunițelor: înainte și după vacanță!

  • Orice modificare recentă la nivelul unei alunițe este un semnal de alarmă care trebuie să ne determine să ne adresăm unui medic dermatolog!

Controlul alunițelor este extrem de important atât anterior vacanței de vară, cât și imediat după aceasta! Pe lângă examenul clinic al alunițelor, medicul dermatolog va efectua o procedură rapidă și fără durere – dermatoscopia. Această procedură este extrem de importantă pentru sesizarea modificărilor incipiente ale alunițelor.

Orice modificare recentă la nivelul unei alunițe este un semnal de alarmă care trebuie să ne determine să ne adresăm unui medic dermatolog!
(imagine din arhiva personală Dr. Victor Gabriel Clătici)

Există un „algoritm” de urmărire de către fiecare persoană a alunițelor, de tip ABCDE:

  • Asimetrie de formă și culori;
  • Borduri (margini) neregulate;
  • Culori – alb, negru, roșu, albastru;
  • Dimensiunea – peste 6 mm;
  • Evoluția – durere, schimbarea culorii sau a dimensiunilor, sângerarea, traumatizarea etc.

Orice modificare recentă la nivelul unei alunițe, precum creșterea în dimensiuni, schimbarea culorii sau a aspectului, sângerarea sau apariția de prurit sau mâncărime, este un semnal de alarmă care trebuie să ne determine să ne adresăm unui medic dermatolog!

Ce trebuie să facem în vacanță?

Măsurile din timpul vacanței de vară se referă atât la utilizarea corectă a mijloacelor de fotoprotecție (creme, articole vestimentare, ochelari de soare cu protecție certificată UVA și UVB), cât și la regulile de comportament adecvat.

Intervalele optime pentru plajă sunt dimineața până în ora 11:00 și după-amiaza după orele 16:00. În niciun caz nu trebuie să mergem pe plajă în intervalul 12:00–15:00!

De asemenea, utilizarea unui produs de fotoprotecție nu trebuie să se asocieze cu prelungirea timpului de expunere la soare! Ultilizarea produsului de protecție solară reduce efectele nedorite ale expunerii la soare dar nu ne permite să stăm mai mult timp la soare! Produsul de fotoprotecție trebuie aplicat cu 15–30 de minute înainte de expunerea la soare și nu imediat înainte de aceasta. Cu alte cuvinte, produsul se aplică în camera de hotel și nu pe plajă! Reaplicarea se face la fiecare două ore sau imediat după ce facem baie sau practicăm un sport asociat cu transpirația abundentă.

  • Intervalele optime pentru plajă sunt dimineața până în ora 11:00 și după-amiaza după orele 16:00.

Există bronz sănătos?

Un mit extrem de nociv este acela al „bronzului sănătos”. Dar bronzul nu poate fi sănătos, pentru că reprezintă răspunsul organismului la o agresiune! Un alt mit foarte nociv este legat de asocierea fotoprotecției cu prezența soarelui pe cer. Radiațiile ultraviolete străbat plafonul de nori și își exercită efectele negative asupra organismului chiar și în zilele mai puțin însorite!

Există o serie de boli care se asociază cu o agravare a simptomatologiei în perioada de vară, cum ar fi acneea, rozaceea (cuperoza) sau melasma. În plus, o serie de produse utilizate în tratamentul acneei au drept contraindicație expunerea la soare, iar un pacient cu acnee trebuie să se prezinte la un control dermatologic pentru adaptarea corespunzătoare a tratamentului său.

5 motive pentru un consult dermatologic

Cele 5 motive care impun efectuarea unui consult dermatologic înainte de vacanța de vară sunt:

  1. Evaluarea alunițelor.
  2. Stabilirea posibilelor efecte negative ale expunerii la soare asupra unor boli de tip rozacee sau cuperoză, melasma, acnee, lupus eritematos etc.
  3. Cuantificarea posibilelor efecte negative ale vacanței asupra aspectului general al pielii (piele uscată și deshidratată, apariția de pete sau vase sparte etc.) și stabilirea unui regim de îngrijire a pielii individualizat.
  4. Prevenirea și instruirea cu privire la tratamentul unor posibile reacții alergice apărute după expunerea la soare sau la contactul cu apa din piscine, declanșate de consumul unor alimente sau determinate de înțepături de insecte.
  5. Stabilirea unui stil de viață care să te conducă la o piele frumoasă și sănătoasă!

Consultul dermatologic va stabili atât nivelul de fotoprotecție necesar în funcție de culoarea părului, a ochilor și a pielii, precum și după reacția tegumentelor la soare, cât și modelul optim de îngrijire a pielii, astfel încât să ne bucurăm de vacanța de vară! Vacanță plăcută!

Informații oferite de Dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatologie-venerologie la SANADOR.

  • Solicită o programare la SANADOR pentru a beneficia de recomandări concrete privind stilul de viață și de monitorizarea atentă a evoluției bolii tale de piele!

Solicită o programare!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR