Ce este uterul unicorn?

Uterul unicorn este o malformație congenitală rară în care uterul prezintă o formă anormală, fiind dezvoltat doar pe jumătate. În consecință, cavitatea uterină este mai mică decât în mod normal și are o singură trompă uterină în loc de două. Această variantă de malformație uterină permite dezvoltarea unei sarcini în interiorul său, însă aceasta poate evolua cu diverse complicații, precum naștere prematură sau chiar pierderea sarcinii, din cauza dimensiunilor reduse ale cavității uterine. Alege SANADOR pentru servicii medicale la cel mai înalt nivel!

În timpul dezvoltării intrauterine, două structuri tubulare, numite ducte Mulleriene, se unesc pentru a forma organele reproducătoare interne feminine. Astfel, porțiunile superioare ale celor două ducte Mulleriene vor da naștere cele două trompe uterine, în timp ce porțiunile lor inferioare se vor uni, formând cavitatea uterină, colul cervical (cervixul) și treimea superioară a vaginului. Uterul dezvoltat normal are o formă simetrică, fiind asemănat cu o pară întoarsă sau cu o inimă, iar cavitatea sa are aspectul unui taur cu două coarne. 

Atunci când unul dintre cele două ducte Mulleriene nu se dezvoltă corespunzător, uterul se formează doar pe jumătate, prezentând un singur corn (uter unicornuat). Ulterior, ductul Mullerian nedezvoltat este resorbit de către organism. Unele paciente pot prezenta o rămășită neresorbită de uter, numită hemiuter, care poate fi sau nu separată de uterul unicorn mai bine dezvoltat. Acesta poate prezenta un înveliș endometrial funcțional și propriul său canal cervical. Din cauza riscului crescut de complicații obstetricale asociate cu prezența acestuia, majoritatea medicilor recomandă rezecția chirurgicală a hemiuterului.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Factori de risc pentru uterul unicorn

Uterul unicorn este o malformație congenitală (prezentă de la naștere), determinată de anomalii genetice de dezvoltare ale ductelor Mulleriene și care afectează aproximativ 1/4000 femei. Cu toate acestea, nu se cunosc cauzele și factorii de risc ce determină această malformație și nu s-au descoperit metode de prevenție a dezvoltării acestei afecțiuni. Unele paciente pot să nu afle niciodată de prezența acestei afecțiuni, în timp ce altele o descoperă odată ce devin însărcinate sau în timpul evaluării cauzelor de infertilitate din cuplu.

Semne și simptome provocate de uterul unicorn

Pacientele cu uter unicorn acuză cel mai adesea durere în timpul menstruației (dismenoree). Acest simptom poate fi determinat de prezența unui hemiuter care este căptușit de endometru funcțional, însă care nu este conectat la uterul unicorn sau la vagin. Astfel, stratul endometrial al hemiuterului se poate desprinde în timpul menstruației, însă nu poate fi eliberat în vagin, ceea ce poate determina dureri severe în timpul perioadei menstruale și acumularea sângelui în cavitatea hemiuterului (hematometrie).

Pe de altă parte, pacientele care nu prezintă un hemiuter restant sau ale căror hemiuter este conectat la uterul unicorn pot rămâne asimptomatice și după pubertate, pe tot parcursul vieții, acest diagnostic fiind descoperit în timpul examinărilor ecografice a uterului, efectuate de rutină pe parcursul sarcinii. 

Din cauza originii comune de dezvoltare a sistemelor renal și reproducător, pacientele cu uter unicorn pot prezenta și alte anomalii congenitale, precum agenezie renală (o malformație renală ce presupune lipsa de dezvoltare a unui rinichi). De obicei, această anomalie se regăsește pe aceeași parte cu hemiuterul restant.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de uter unicorn

Diagnosticul de uter unicorn poate fi suspectat în cazul pacientelor tinere cu menstruații dureroase, avorturi recurente sau care întâmpină dificultăți în obținerea unei sarcini. Acesta este de obicei descoperit întâmplător, în timpul examinării ecografice a uterului gravid, sau în urma evaluării pentru infertilitate. Între 2 și 8% dintre femeile investigate pentru infertilitate descoperă prezența unui uter unicorn.

Examenul ginecologic de rutină nu permite diagnosticul acestei afecțiuni, fiind necesare în acest sens investigații imagistice precum ecografia 3D, rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau histeroscopia. Acestea permit evaluarea mărimii și a formei uterului, precum și prezența uterului rudimentar (a hemiuterului).

Posibile complicații ale uterului unicorn

Pacientele cu uter unicorn prezintă un risc crescut pentru:

  • Avort spontan – aproximativ o treime dintre sarcinile dezvoltate într-un uter unicorn prezintă risc de avort spontan; acest lucru se poate datora anomaliilor vascularizației uterului unicornuat, ce pot afecta dezvoltarea normală a placentei (uterul normal este irigat de două artere uterine, în timp ce uterul unicorn va primi aport vascular printr-o singură arteră);
  • Naștere prematură – din cauza cavității uterine de dimensiuni reduse, ce poate împiedica dezvoltarea și creșterea fătului până la termen;
  • Infertilitate;
  • Sarcină ectopică – constă în dezvoltarea sarcinii în afara uterului, de obicei la nivelul trompei uterine; similară unei sarcini ectopice și cu un risc ridicat de complicații este și implantarea embrionului la nivelul hemiuterului restant; în cazul în care aceasta nu este întreruptă, dezvoltarea în continuare a sarcinii într-un spațiu restrâns, cum este cavitatea hemiuterului restant, poate determina ruptura acestuia, cu consecințe severe, amenințătoare de viață;
  • Endometrioză – prezența unui hemiuter restant obstruat (neconectat la uterul unicorn) este asociată cu dezvoltarea endometriozei;
  • Ruptură prematură a membranelor fetale;
  • Prezentații fetale distocice (prezentație pelviană sau prezentație transversă­);
  • Ruptură de placentă;
  • Moarte fetală intrauterină.

Cum influențează uterul unicorn sarcina și nașterea?

Dezvoltarea unei sarcini până la termen este posibilă în cazul pacientelor cu uter unicorn în aproximativ 50% dintre cazuri, însă aceasta implică un risc crescut de complicații, precum avort spontan sau naștere prematură. De altfel, majoritatea sarcinilor dezvoltate într-un uter unicorn se vor finaliza printr-o operație cezariană, din cauza spațiului redus a cavității uterului unicornuat, ce nu permite fătului poziționarea normală în prezentație craniană (cu capul spre canalul cervical).

Din fericire, în cazul în care prezența unui uter unicorn afectează fertilitatea, în prezent există posibilitatea obținerii unei sarcini prin diverse metode de reproducere asistată, precum inseminarea intrauterină (cel mai comun tip de inseminare artificială) sau fertilizarea in vitro. 

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu malformații ale uterului beneficiază de investigații avansate, realizate de medici cu experiență. Dacă abordarea terapeutică necesită intervenție chirurgicală, aceasta este realizată într-un bloc operator complet digitalizat, dotat cu echipamente avansate, operate de profesioniști desăvârșiți.

Femeile cu uter unicorn care își doresc o sarcină sau sunt însărcinate pot să se adreseze medicilor SANADOR, care oferă servicii complete, de la consultații, analize medicale, teste genetice și investigații imagistice, la monitorizare pe toată perioada sarcinii.

Nașterea la Maternitatea SANADOR este asistată de medici obstetricieni pregătiți pentru orice situație, iar nou-născuții, fie la termen, fie prematuri, sunt îngrijiți într-o secție de neonatologie modernă. Aici, bebelușii beneficiază de consultații interdisciplinare de pediatrie, oftalmologie pediatrică, ortopedie pediatrică, neurologie pediatrică și screening postnatal pentru afecțiuni auditive sau metabolice.

Pacientele cu uter unicorn care au nevoie de procedura de fertilizare in vitro pentru a obține sarcina se pot adresa modernului Centru FIV SANADOR, care este unitate parteneră a Programului Social pentru Creșterea Natalității. Centrul asigură evaluare completă, consiliere și efectuarea întregului ciclu FIV, până la transferarea embrionului în uter, sub ghidaj ecografic transabdominal.    

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR