Cauze și factori de risc pentru uterul dublu
În mod normal, în timpul dezvoltării intrauterine, uterul se formează pornind de la două tuburi numite ducte Mulleriene. Acestea fuzionează pentru a forma un singur organ cavitar numit uter. Uterul didelf este un tip de anomalie Mulleriană, ceea ce înseamnă că aceste ducte se formează anormal pe parcursul dezvoltării fetale. Practic, uterul dublu apare atunci când cele două tuburi nu se unesc sau fuzionează doar parțial, formându-se astfel două organe cavitare separate. Dintre toate anomaliile Mulleriene, uterul dublu are o prevalență de 8,3%.
Fiecare dintre cele două utere are câte un tub falopian (trompă uterină) și câte un ovar. În unele cazuri, uterul dublu este conectat de un singur vagin și cervix. Alteori, fiecare uter prezintă propriul cervix, iar vaginul este împărțit în două printr-o membrană subțire de-a lungul acestuia (sept vaginal longitudinal). Cu alte cuvinte, uterul dublu poate fi asociat și cu două canale vaginale.
Nu se știe ce cauzează acest defect de dezvoltare. Cu toate acestea, factorii genetici joacă un rol important, deoarece uneori boala se transmite ereditar. Uterul didelf poate apărea alături de alte malformații sau afecțiuni genetice. Spre exemplu, s-au observat anomalii de structură ale organelor sexuale în rândul copiilor născuți cu un singur rinchi.
Alte afecțiuni care pot fi prezente alături de uterul dublu sunt:
- Agenezia colului uterin (lipsa colului uterin);
- Agenezia vaginală (lipsa vaginului);
- Sindromul Herlyn-Werner-Wunderlich, caracterizat de anomalii ale ductelor Mulleriene;
- Fistulă vezico-vaginală congenitală (comunicare anormală între vezica urinară și vagin);
- Anomalii ale rinichilor – malformații congenitale renale;
- Extrofia vezicală (dezvoltarea vezicii urinare în exteriorul corpului, în timpul vieții intrauterine).