Ce este uscăciunea vaginală?

Uscăciunea vaginală este caracterizată prin lipsa lubrifierii vaginului și este o afecțiune des întâlnită, în special în perioada premenopauzei sau menopauzei. Această afecțiune se manifestă prin absența secrețiilor care au rolul de a lubrifia pereții vaginali. În consecință, mucoasa vaginală devine uscată și subțire, ceea ce poate provoca fricțiune și durere, în special în timpul actului sexual, afectând semnificativ calitatea vieții. La SANADOR, medicii ginecologi experimentați asigură consultații și investigații detaliate pentru stabilirea unui diagnostic precis și pentru recomandarea unui tratament adecvat, în vederea ameliorării simptomelor și îmbunătățirii calității vieții pacientelor.

Dr. Alice Barbu în timpul unei consultații de ginecologie, discută cu o pacientă despre uscăciunea vaginală la Clinica SANADOR Floreasca.
La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații realizate de medici ginecologi dedicați și cu multă experiență.

Secrețiile vaginale au rolul de a lubrifia și de a reduce fricțiunea în timpul contactului sexual, menținând în același timp integritatea structurală și elasticitatea pereților vaginali. Un mediu vaginal uscat poate provoca o serie de simptome neplăcute, cu un impact negativ mai ales asupra vieții sexuale. Din fericire, există numeroase soluții pentru gestionarea și prevenirea acestei probleme, însă tratamentul trebuie personalizat de către specialiștii în ginecologie, după stabilirea unui diagnostic corect. În contextul sănătății sexuale, ligatura trompelor uterine reprezintă o opțiune permanentă de contracepție pentru femeile care și-au definitivat planul familial.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele uscăciunii vaginale

Vaginul uscat este adesea un simptom al menopauzei, fiind cauzat de scăderea estrogenului. Acest hormon este implicat în menținerea grosimii și lubrifierii mucoasei vaginale. Reducerea nivelului de estrogen cauzează subțierea și uscarea pereților vaginului, ceea ce poartă denumirea de atrofie vaginală.

Deși uscăciunea în zona intimă este des întâlnită la menopauză, aceasta poate apărea la orice vârstă.

Alți factori care pot cauza scăderea nivelului de estrogen și uscăciunea vaginului sunt:

Alte cauze posibile ale scăderii lubrifierii vaginale:

  • Anxietate, stres excesiv și depresie;
  • Libido scăzut;
  • Sindromul Sjogren, care se asociază cu uscarea mucoaselor corpului;
  • Dușurile vaginale;
  • Utilizarea unor produse de igienă intimă parfumate – cremă, spray, loțiune;
  • Efecte adverse ale unor medicamente - antidepresivele pentru tratarea depresiei, antihistaminicele pentru tratarea alergiilor, contraceptive orale (anticoncepționale).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome asociate vaginului uscat

Uscăciunea în zona genitală poate produce următoarele manifestări:

  • Dispareunie – durere, senzație de iritație, usturime sau înțepături la nivelul vaginului și vulvei (partea externă a organelor genitale), în timpul contactului sexual penetrativ;
  • Iritație, mâncărime și disconfort în timpul exercițiilor fizice, plimbărilor, statului în șezut sau la atingerea vulvei cu lenjeria intimă – mucoasa vaginală uscată provoacă inclusiv uscăciunea și iritația vulvei;
  • Infecții vaginale (vulvovaginita, candidoza vaginală);
  • Infecții urinare recurente;
  • Lipsa apetitului sexual;
  • Nevoia crescută de a urina;
  • Sângerare ușoară după contactul intim;
  • Îngustarea deschiderii vaginale;
  • Scăderea sau absența secrețiilor vaginale obișnuite.

Complicațiile uscăciunii în zona intimă

Principala complicație a uscăciunii în zona intimă este scăderea calității vieții, atât din cauza manifestărilor clinice supărătoare, cât și a impactului asupra relației cu partenerul. Afecțiunea poate favoriza stresul, anxietatea și scăderea semnificativă a încrederii de sine, ceea ce afectează viața intimă de cuplu.

În cazurile severe, uscăciunea în zona intimă poate împiedica efectuarea de activități obișnuite, cum ar fi plimbările și exercițiul fizic.

Modificările de secreție și pH vaginal favorizează instalarea infecțiilor candidozice recurente, ceea ce produce manifestări neplăcute suplimentare și nevoia de tratamente repetate.

Dacă uscăciunea în zona genitală este cauzată de atrofia vaginală, pacientele pot experimenta inclusiv tulburări de urinare, cum ar fi urinare frecventă, nevoia urgentă de a utiliza toaleta, infecții urinare recurente sau pierderi involuntare de urină, care pot produce sentimente de jenă în locurile publice.

Diagnosticul de uscăciune vaginală

Uscăciunea vaginală poate impacta semnificativ sănătatea sexuală a femeilor, însă există multiple opțiuni terapeutice disponibile prin consultarea unui specialist. Diagnosticul de uscăciune vaginală este stabilit în urma consultației de ginecologie. Într-o primă etapă, aceasta implică anamneza, adică discuția propriu-zisă dintre medic și pacientă, în timpul căreia specialistul culege date cu privire la simptome și istoricul medical.

A doua etapă a consultației este examenul clinic pelvin, care presupune examinarea vaginului. Astfel, medicul va putea observa iritația vulvară, modificările de țesut și ale secreției vaginale, precum și eventuale lacerații (răni minore).

În unele cazuri, cum ar fi atunci când suspectează prezența unei infecții, medicul poate preleva o probă de secreție vaginală, pentru analiză în laborator. Medicul poate recomanda, de asemenea, analiza unei probe de urină, dacă pacienta are simptome sugestive pentru infecții urinare.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru uscăciunea vaginului

Metodele de tratament pentru uscăciunea vaginului pot fi diferite în funcție de cauze. Uneori, problema poate dispărea de la sine odată cu eliminarea cauzei, dacă factorul responsabil este unul modificabil.

Printre măsurile terapeutice care pot fi recomandate se numără:

  • Gel sau cremă vaginală hidratantă – medicul poate prescrie un tratament topic, care presupune aplicarea regulată (o dată la câteva zile) a unei creme emoliente;
  • Lubrifiant – pentru a ameliora dispareunia, medicul poate recomanda utilizarea unui lubrifiant pe bază de apă, fără parfum, în timpul actului sexual;
  • Terapie de substituție hormonală – în cazul în care uscăciunea vaginală este cauzată de menopauză, medicul poate prescrie medicamente cu estrogen, cu administrare orală;
  • Estrogen aplicat topic – estrogenii pot fi aplicați direct în vagin, prin utilizarea de creme, tablete cu aplicator sau inel vaginal;
  • Dilatatoare vaginale – în cazul pacientelor care se confruntă cu îngustarea orificiului vaginal, dispozitivele medicale de dilatare a vaginului pot fi utile pentru a menține elasticitatea țesutului.

Astfel de produse sunt indicate a fi utilizate doar la recomandarea medicului. Nu orice cremă vaginală poate fi utilizată în timpul sarcinii sau alăptării.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită uscăciunea vaginală?

Următoarele măsuri pot reduce riscul de a dezvolta uscăciune vaginală:

  • Evitarea produselor nepotrivite: Cremele, loțiunile, spray-urile de igienă intimă cu parfum trebuie evitate. Spălarea zonei intime se realizează doar la exterior, cu ajutorul unei soluții delicate de curățare, fără parfum, special concepută pentru igiena vulvei. Săpunul și gelul de duș obișnuit conțin ingrediente agresive, care usucă pielea din zona genitală. De asemenea, sunt de evitat prezervativele parfumate;
  • Evitarea dușurilor vaginale: Spălarea vaginului la interior îndepărtează secrețiile naturale, dezechilibrează pH-ul și flora genitală. Astfel, produce uscăciune și favorizează infecțiile candidozice;
  • Preludiu: Înainte de a iniția contactul sexual penetrativ, sunt recomandate activități erotice de pregătire. Excitația sexuală și libidoul sunt responsabile de lubrifierea naturală a vaginului;
  • Contact sexual regulat: Menținerea unei vieți sexuale active ajută la îmbunătățirea circulației sangvine în zona genitală. Acest lucru susține sănătatea vaginului.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură consultații de specialitate, realizate de medici cu vastă experiență în diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni ginecologice. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacientă în parte, consultul gincologic este completat de analize de laborator și de investigații speciale, precum ecografie transvaginală, colposcopie, histeroscopie, histerosalpingografie, astfel încât orice problemă este descoperită din timp și gestionată corect.

La SANADOR, pacientele beneficiază de soluții personalizate pentru tratamentul diferitelor afecțiuni ginecologice, pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Pacientele au acces la o gamă largă de servicii dedicate sănătății feminine, inclusiv la consultații de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a altor afecțiuni. De asemenea, acestea beneficiază de consiliere și de tratament personalizat pentru ameliorarea semnelor și simptomelor provocate de menopauză.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR