Urticaria reprezintă o afecțiune dermatologică des întâlnită, care se manifestă deopotrivă la copii și la adulți. La nivel global, în jur de 20% din populație a suferit o dată în viață de urticarie, având cel puțin un episod de urticarie acută, ce durează până la o lună și jumătate. Cu toate acestea, există și o formă cronică, mai rar întâlnită, care poate apărea și dispărea pe parcursul anilor.
Incidența reală a acestei afecțiuni este mai crescută, însă natura trecătoare a formelor ușoare determină lipsa rapoartelor în sistemele medicale. Frecvența manifestărilor de urticarie crește odată cu vârsta, fiind predilectă la seniori.
Urticaria se manifestă ca o erupție cutanată cu edem la nivelul superficial al pielii, cauzat de cele mai multe ori de creșterea permeabilității la nivelul vaselor de sânge. Urticaria afectează doar straturile superficiale ale dermului și este caracterizată prin insule bine delimitate, înconjurate de un halou albicios. Zonele afectate prezintă de multe ori plăci efemere (care dispar în mai puțin de 24 de ore), de culoare roz-roșcată, având un diametru variabil, de la câțiva milimetri până la 10-20 de centimetri.