Ce sunt urgențele pediatrice

Urgențele pediatrice sunt situații limită, care pot pune în pericol viața copilului, fiind necesare îngrijiri medicale imediate. Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR oferă acces la servicii medicale de urgență pentru adulți și copii, asigurând intervenții rapide și eficiente.

CPU SANADOR în timpul unei intervenții de urgență
Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR asigură acces la asistență medicală de urgență și la transport specializat.

Unul dintre cele mai importante aspecte în general în urgențele pediatrice este timpul în care copilul ajunge la cel mai apropiat spital. Părinții trebuie să solicite ajutorul Serviciului de Ambulanță, prin apel la 112, sau să se prezinte imediat cu copilul la un spital de urgență.

  • Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, este disponibil nonstop.

Cele mai frecvente urgențe pediatrice

Urgențele pediatrice se împart în două mari clase:

  • urgențe medicale la copii;
  • urgențe chirurgicale la copii.

Cele mai frecvente urgențe medicale la copil sunt:

  •  insuficiența respiratorie acută - poate apărea în infecții respiratorii virale, precum bronșiolita, laringita sau în infecții bacteriene precum pneumonia complicată cu pleurezie. O altă situație în care poate să apară frecvent insuficiența respiratorie acută este criza severă de astm bronșic. Insuficiența respiratorie acută este o urgență pediatrică majoră, în care saturația oxigenului măsurată cu ajutorul pulsoximetrului înregistrează valori sub 92%. Tratamentul suportiv cu oxigen administrat cu ajutorul unei măști, canule nazale sau altor sisteme invazive sau non-invazive este obligatoriu;
  • convulsiile febrile - sunt cele mai frecvente convulsii ale copilului. Acestea apar frecvent la vârsta de 2-5 ani, în contextul creșterii bruște a temperaturii. Boala ce a determinat croșetul febril este de obicei o infecție respiratorie ce ar putea fi tratată la domiciliu. Convulsiile febrile se manifestă cel mai frecvent prin crize tonico-clonice (în care copilul dă din mâini și din picioare) cu durata de câteva minute, în care copilul nu răspunde la stimuli. După criza de convulsii poate apărea o perioadă de somnolență sau vărsături;
  • șocul anafilactic - poate duce la deces dacă pacientul nu va primi adrenalină injectabil. Șocul anafilactic este o reacție alergică severă. În alergie pe corp pot apărea erupții generalizate maculo-papulară eritematoasă (roșie), ce confulează și este pruriginoasă. În plus poate apărea edemul (umflarea) buzei sau a pleoapelor. Caracteristic șocului anafilactic este edemul căilor respiratorii cu dificultăți în respirație și colapsul tensiunii arteriale;
  • meningita - este infecția sistemului nervos central, cauzată frecvent de o bacterie denumită meningococ. Purpura fulminans este o formă gravă de meningită cu meningococ, cu evoluție rapidă către erupție purpurică pe piele și ulterior deces. Dacă este recunoscută tardiv, tratamentul poate fi inutil. Meningita se manifestă prin durere de cap, febră, vărsături și stare generală alterată. Tratamentul antibiotic trebuie administrat intra-venos cât mai rapid, internarea în spital fiind obligatorie.

Printre cele mai frecvente urgențe în pediatrie de tip chirurgical se află apendicita. Apendicita se manifestă prin febră, vărsături și dureri abdominale în partea dreaptă. Uneori apendicita poate fi manageriată la domiciliu, cu antibiotic, însă în cazuri severe poate fi o urgență chirurgicală ce necesită operație de urgență.

Cum recunoști o urgență medicală la copii

Copilul grav bolnav trebuie prima dată evaluat rapid de către părinți. Dacă acesta este prea somnolent, sau din contră prea agitat sau nu reacționează, va trebui evaluat și de către un cadrul medical. La sugarul mic agitația psiho-motorie poate fi singurul semn al unei boli cu potențial sever.

Respirația va fi de asemenea evaluată, iar dacă aceasta este prea rapidă sau cu efort, prin folosirea muschilor accesorii - balans toraco-abdominal, tiraj sub sau intercostal, poate fi un semn de urgență medicală. Orice situație în care copilul nu respiră sau nu are puls este o urgență majoră.

  • Fiecare clipă contează! Sună la 021 9699 și cheamă o ambulanță SANADOR!

Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe pediatrice

În cazul în care părinții suspectează că starea copilului se deteriorează rapid sau că este alterată, aceștia trebuie să apeleze Serviciul de Ambulanță prin apel la numărul 112 sau să se prezinte într-un interval de timp cât mai scurt la cel mai apropiat spital.

În situația în care copilul nu respiră sau nu are puls trebuie începută resuscitarea cardio-pulmonară. La copil ritmul în care aceasta trebuie efectuată este de 15 compresii toracice la 2 respirații salvatoare. Pentru sugarii mici, compresiile sunt efectuate cu două degete, iar la copiii mai mari cu una sau două mâini. Resuscitarea se continuă până la sosirea echipajului de Ambulanță.

Evaluarea unei urgențe medicale la copil

Pentru a evalua o urgență medicală la copil se vor evalua aspectul acestuia, respirațiile și circulația - ABC (airway, breathing, circulation). În cazul în care copilul este cianotic, nu are puls sau nu respiră, urgența este majoră. Urgențele medicale se pot evalua și cu ajutorul scalei Glasgow - răspunsul la stimuli verbali, acitivitatea motorie și deschiderea ochilor. Scorul maxim pe scala Glasgow este de 15 puncte, iar minim este de 3 puncte. În general acest scor este utilizat de Serviciul de Ambulanță.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Stările de urgență majoră și de urgență prioritară la copii

Stările de urgență majoră sunt cele în care copilul nu respiră, nu reacționează sau nu are puls. Stopul respirator este o urgență pediatrică majoră. Stopul respirator are loc mai frecvent la copil decât la adult. Stopul respirator poate să apară în criza severă de astm, infecții sau reacții alergice severe.

O urgență majoră la copilul mic este atunci când acesta mănâncă bucăți prea mari de mâncare, care ajung în tractul respirator. Sugarul trebuie întors cu fața în jos, pe antebrațul părintelui, care va aplica câteva lovituri pe spate, între omoplați. În cazul copilului mare se va aplica manevra Heimlich, ca și la adult.

Analize și investigații medicale în cazul unei urgențe pediatrice

După ce copilul este adus la un compartiment de primiri urgenșe, medicii vor efectua mai multe analize și investigații suplimentare. Printre acestea sunt analize de sânge - hemogramă, echilibru acido-bazic, proteina C reactivă sau alte probe inflamatorii, enzime hepatice sau teste pentru evaluarea funcției renale.

Medicii vor monitoriza pulsul, tensiunea arterială, ritmul cardiac și saturația oxigenului. În funcție de situație, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice suplimentare, precum radiografie pulmonară, ecografie abdominală, examen CT (computer tomograf).

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Gestionarea unei urgențe medicale sau chirurgicale la copil

Urgențele medicale sau chirurgicale trebuie recunoscute de către părinți. Pentru gestionarea unei urgențe pediatrice, părinții trebuie să aducă la spital cât mai repede copilul sau să solicite ajutorul Serviciului de Ambulanță. Situațiile de urgență trebuie să fie obligatoriu evaluate la spital.

Resusicitarea cardio-pulmonară trebuie cunoscută de orice părinte, făcând parte din suportul de bază pediatric. În cazul în care copilul nu respiră sau nu are puls, părintele trebuie să efectueze compresii toracice și respirații salvatoare (15 compresii la fiecare 2 respirații) până la sosirea Ambulanței. Resuscitarea cardio-pulmonară efectuată corespunzător poate salva viața copilului.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Gestionarea urgențelor pediatrice în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru urgențele pediatrice, asigurând intervenții prompte în cazul afecțiunilor acute ale copiilor. Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generație, iar cele 26 de linii de gardă care funcționează nonstop includ și linie de gardă de pediatrie. Astfel, după evaluare și stabilizare, copiii beneficiază și de consultații de specialitate, iar atunci când este necesar, de internare pe secție.

Echipa medicală este formată din medici cu experiență, pregătiți să gestioneze o gamă largă de situații de urgență pediatrică. Copiii beneficiază de investigații imagistice avansate (radiografii digitale, ecografii, tomografii computerizate, RMN 3 Tesla) și de analize de laborator efectuate prin protocol poin-of-care, la patul bolnavului.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de Serviciu de Ambulanță cu flotă proprie de autospeciale, echipate la cele mai înalte standarde, pentru transportul medical asistat al copiilor (telefon 021.9699, disponibil nonstop).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Spitalul Clinic SANADOR

  • Adresa

    Str. Sevastopol nr. 9, sector 1, București

  • Program

    NON-STOP

  • Metrou

    Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

  • STB

    20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

SANADOR